Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prośba o zgodę na pustelniczą włóczęgę
Cytat:
[Obrazek: 2Qq1y.png]

Wasza Świątobliwość!

Po długich modlitwach i medytacjach odkryłem, że aby zbliżyć się do Boga, potrzebuję zerwać z mym uporządkowanym i relatywnie wygodnym życiem. Poczułem, że oddaliłem się od duchowości, wiążąc się zbytnio ze sprawami doczesnymi. Ponadto, czuję obawę, iż jestem daleko od zwykłych mieszkańców Rotrii i zwykłych wiernych, którzy codziennie modlą się do Boga w swych izdebkach. Duch Święty oświecił mnie i objawił mi, że powinienem oddać się dziewięciodniowej pustelniczej włóczędze - pielgrzymce po całej Rotrii. Dziewięciodniowej, bowiem jest to uświęcona tradycją Kościoła nowenna. Pragnąłbym jutro nad ranem opuścić moje posiadłości odziany w łachmany, zapominając na chwilę o wszystkich zaszczytach, jako zwykły ksiądz, pod przybranym pustelniczym imieniem - brat Symeon. Wędrówka moja prowadzić ma przez całe Państwo Kościelne i wszystkie jego najświętsze miejsca. Gdy zaś zakończy się ma pielgrzymka, albo gdy konieczność i wartość najwyższa - dobro Kościoła, tego ode mnie wymagać będzie, niechybnie wrócę do swych kardynalskich obowiązków. Proszę Waszą Świątobliwość o udzielenie zgody na podjęcie tejże pielgrzymki i błogosławieństwo na czas włóczęgi w poszukiwaniu głębszej relacji z Bogiem. 

Z wyrazami synowskiego oddania,
Aurelio Lorenzo Carlo de Medici y Zep
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, prof. UR

Najwyższy Trybun Świętego Kościoła Rotryskiego, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii etc.

[Obrazek: aurelio-kardyna-gotowy-herb.png]
Odpowiedz

Wasza Eminencjo,

Niezwłocznie po otrzymaniu listu od Waszej Eminencji, przekazałem go Ojcu Świętemu, Janowi III. Patriarcha z wielką radością przyjął Eminencji prośbę o udzielenie zgody na Waszą pustelniczą włóczęgę; wyrażając zadowolenie, że pamięta Ksiądz Kardynał o swoim najważniejszym obowiązku - służby Najwyższemu. Jego Świątobliwość udziela zgody na pielgrzymkę i przesyła pasterskie błogosławieństwo; prosząc jednocześnie Waszą Eminencję o modlitwę w intencji Kościoła Rotryjskiego; prosi, aby Eminencja wypraszał potrzebne łaski dla Patriarchy i całej społeczności Państwa Kościelnego.

W imieniu Jana III,
(+) Mikołaj kardynał Dreder
Wikariusz Generalny
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Cytat:Wasza Eminencjo,

uprzejmie dziękuję za szybką odpowiedź na moją synowską prośbę. Proszę o przekazanie Jego Świątobliwości wyrazów mojej największej wdzięczności.

Cum debita reverentia,
Aurelio Lorenzo Carlo de Medici y Zep
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, prof. UR

Najwyższy Trybun Świętego Kościoła Rotryskiego, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii etc.

Odpowiedz

To pokuta za nieaktywny pontyfikat? Wink
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
[Obrazek: 101005704499841870.jpeg]
Odpowiedz

Polecam infrastrukturę pustelniczą, którą stworzyłem kilka lat temu.
Professore net. Dottore di Ricerca e Dottore Honoris Causa
Ametisto Cardinale Faradobus di Milano
Il Grande e Magnifico Re di Hirschbergia e Weerland
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

(07.11.2020, 14:41:45)Janusz Zabieraj napisał(a): To pokuta za nieaktywny pontyfikat? Wink

Oficjalnie nie, a nieoficjalnie to najróżniejsze cuda się zdarzają Big Grin

Odpowiedz

(07.11.2020, 15:27:23)Ametyst I Dziecię napisał(a): Polecam infrastrukturę pustelniczą, którą stworzyłem kilka lat temu.

Z pewnością zasiedlę, ale eremita to niestety gatunek migrujący i niekoniecznie synantropijny.

Odpowiedz

Eremita przypadkiem nie prowadzi osiadłego trybu życia i nie zmienia za często siedlisk?
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

(07.11.2020, 20:12:05)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Eremita przypadkiem nie prowadzi osiadłego trybu życia i nie zmienia za często siedlisk?

Ja jestem akurat formą przejściową w ewolucji gatunku.

Odpowiedz

Jako żywo, osobliwość. Czyli raczej taki kaznodzieja czy pokutnik wędrowny.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.