![]()  | 
| 
 Kawały o na każdy dzień - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Kawały o na każdy dzień (/showthread.php?tid=2396) Strony:  
1
2

| 
Kawały o na każdy dzień - Tymoteusz Dostojewski - 27.01.2021 Jedzie Ametyst Faradobus do kościoła i siedzi na mszy. Jego Eminencja Zabieraj mówi do niego : szanowny Panie Prezydencie. RE: Kawały o na każdy dzień - Stanisław Wieniawa - 27.01.2021 Zbanujcie tego spamera. RE: Kawały o na każdy dzień - Mikołaj Dreder - 27.01.2021 (27.01.2021, 11:30:53)Tymoteusz Piechota napisał(a): Jedzie Ametyst Faradobus do kościoła i siedzi na mszy. Jego Eminencja Zabieraj mówi do niego : szanowny Panie Prezydencie. Za tak suchy żart to chyba zaraz nadam Ci dożywotniego bana, litości. xD RE: Kawały o na każdy dzień - Stanisław Wieniawa - 27.01.2021 (27.01.2021, 13:52:24)Mikołaj Dreder napisał(a):(27.01.2021, 11:30:53)Tymoteusz Piechota napisał(a): Jedzie Ametyst Faradobus do kościoła i siedzi na mszy. Jego Eminencja Zabieraj mówi do niego : szanowny Panie Prezydencie. Jak go przeczytałem raz jeszcze, to w ustach zrobiła mi się wręcz Sahara. Szczerze, to chyba najgorszy dowcip (kawał), z jakim w życiu się zetknąłem.  
RE: Kawały o na każdy dzień - Miguel de Catalan - 26.02.2021  
RE: Kawały o na każdy dzień - Michał Franciszek Lisewicz - 26.02.2021 Hmm... Znam to. ![]() Ale nie można pewnych pojedynczych wypowiedzi, anomalii liturgicznych czy zachowania pojedynczych członków Zakonu rozciągać na cały Zakon. Jezuici słyną raczej np. z dobrych rekolekcji i innych dobrych rzeczy, a że głośno jest o takich czy innych przypadkach... RE: Kawały o na każdy dzień - Gagik Bagratyda - 26.02.2021 Zdarzają się porządni, katoliccy jezuici, ale mam wrażenie, że są to wyjątki. Podobno za granicą potrafią wydalić za - de facto - katolicyzm (przypadek x. Andreasa Hönischa SIM) A obrazek można odnieść do sytuacji wirtualnej; nie pamiętam, kiedy rotryjscy jezuici cokolwiek robili (mówię o działalności zakonu, a nie niezwiązanej z nim działalności jego członków). RE: Kawały o na każdy dzień - Michał Franciszek Lisewicz - 26.02.2021 (26.02.2021, 13:05:59)Gagik Bagratyda napisał(a): Zdarzają się porządni, katoliccy jezuici, ale mam wrażenie, że są to wyjątki. Podobno za granicą potrafią wydalić za - de facto - katolicyzm (przypadek x. Andreasa Hönischa SIM) Czy tylko wyjątki? Może jest więcej porządnych. Nie wiem. A tej sprawy nie znałem. Coś jest napisane, że założył nowe zgromadzenie zakonne. A został wyrzucony z Zakonu Jezuitów? Co do Jezuitów jeszcze, taki przykład - o ile w kwestiach liturgicznych o. Remigiusz Recław nie powinien być raczej autorytetem, ale mówi ponoć mądrze i katolicko. Cytat:A obrazek można odnieść do sytuacji wirtualnej; nie pamiętam, kiedy rotryjscy jezuici cokolwiek robili (mówię o działalności zakonu, a nie niezwiązanej z nim działalności jego członków). O, w zasadzie... RE: Kawały o na każdy dzień - Mikołaj Dreder - 26.02.2021 (26.02.2021, 12:49:41)Michał Jerzy Potocki napisał(a): Pasuje jak ulał do sytuacji rotryjskich jezuitów. RE: Kawały o na każdy dzień - Gagik Bagratyda - 26.02.2021 (26.02.2021, 13:16:08)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a):(26.02.2021, 13:05:59)Gagik Bagratyda napisał(a): Zdarzają się porządni, katoliccy jezuici, ale mam wrażenie, że są to wyjątki. Podobno za granicą potrafią wydalić za - de facto - katolicyzm (przypadek x. Andreasa Hönischa SIM) W wielu kwestiach tak, ale np. w sprawach tradycjonalizmu i FSSPX wyraźnie nie rozumie, o co chodzi; mimo to występuje jako autorytet. Nie jest też otwarty na dyskusję na ten temat.  |