Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kawały o na każdy dzień
Jedzie Ametyst Faradobus do kościoła i siedzi na mszy. Jego Eminencja Zabieraj mówi do niego : szanowny Panie Prezydencie.
Tymoteusz Dostojewski 
Baron Arrezo
Odpowiedz

Zbanujcie tego spamera.
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Gagik Bagratyda
Odpowiedz

(27.01.2021, 11:30:53)Tymoteusz Piechota napisał(a): Jedzie Ametyst Faradobus do kościoła i siedzi na mszy. Jego Eminencja Zabieraj mówi do niego : szanowny Panie Prezydencie.

Za tak suchy żart to chyba zaraz nadam Ci dożywotniego bana, litości. xD
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
  • Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

(27.01.2021, 13:52:24)Mikołaj Dreder napisał(a):
(27.01.2021, 11:30:53)Tymoteusz Piechota napisał(a): Jedzie Ametyst Faradobus do kościoła i siedzi na mszy. Jego Eminencja Zabieraj mówi do niego : szanowny Panie Prezydencie.

Za tak suchy żart to chyba zaraz nadam Ci dożywotniego bana, litości. xD

Jak go przeczytałem raz jeszcze, to w ustach zrobiła mi się wręcz Sahara. Szczerze, to chyba najgorszy dowcip (kawał), z jakim w życiu się zetknąłem. Smile
Odpowiedz

[Obrazek: 155241465_480538442956883_20675334563586...e=605FF6D3]
  • Gagik Bagratyda
Odpowiedz

Hmm... Znam to. Wink

Ale nie można pewnych pojedynczych wypowiedzi, anomalii liturgicznych czy zachowania pojedynczych członków Zakonu rozciągać na cały Zakon. Jezuici słyną raczej np. z dobrych rekolekcji i innych dobrych rzeczy, a że głośno jest o takich czy innych przypadkach...
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

Zdarzają się porządni, katoliccy jezuici, ale mam wrażenie, że są to wyjątki. Podobno za granicą potrafią wydalić za - de facto - katolicyzm (przypadek x. Andreasa Hönischa SIM)
A obrazek można odnieść do sytuacji wirtualnej; nie pamiętam, kiedy rotryjscy jezuici cokolwiek robili (mówię o działalności zakonu, a nie niezwiązanej z nim działalności jego członków).
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

(26.02.2021, 13:05:59)Gagik Bagratyda napisał(a): Zdarzają się porządni, katoliccy jezuici, ale mam wrażenie, że są to wyjątki. Podobno za granicą potrafią wydalić za - de facto - katolicyzm (przypadek x. Andreasa Hönischa SIM)

Czy tylko wyjątki? Może jest więcej porządnych. Nie wiem.

A tej sprawy nie znałem. Coś jest napisane, że założył nowe zgromadzenie zakonne. A został wyrzucony z Zakonu Jezuitów?

Co do Jezuitów jeszcze, taki przykład - o ile w kwestiach liturgicznych o. Remigiusz Recław nie powinien być raczej autorytetem, ale mówi ponoć mądrze i katolicko.

Cytat:A obrazek można odnieść do sytuacji wirtualnej; nie pamiętam, kiedy rotryjscy jezuici cokolwiek robili (mówię o działalności zakonu, a nie niezwiązanej z nim działalności jego członków).

O, w zasadzie...
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

(26.02.2021, 12:49:41)Michał Jerzy Potocki napisał(a): [Obrazek: 155241465_480538442956883_20675334563586...e=605FF6D3]

Pasuje jak ulał do sytuacji rotryjskich jezuitów.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
  • Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

(26.02.2021, 13:16:08)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a):
(26.02.2021, 13:05:59)Gagik Bagratyda napisał(a): Zdarzają się porządni, katoliccy jezuici, ale mam wrażenie, że są to wyjątki. Podobno za granicą potrafią wydalić za - de facto - katolicyzm (przypadek x. Andreasa Hönischa SIM)

Cytat:Czy tylko wyjątki? Może jest więcej porządnych. Nie wiem.

Słyszałem o niewielu. Warto też zwrócić uwagę, że ci "nieporządni" nie są w żaden sposób dyscyplinowani przez władze Towarzystwa.

Cytat:A tej sprawy nie znałem. Coś jest napisane, że założył nowe zgromadzenie zakonne. A został wyrzucony z Zakonu Jezuitów?

Tak, i założył "tradycyjnych" (choć sprawują także NOM) jezuitów, dodając jedną literkę do skrótu zakonnego. Nie mogło chodzić o żaden "lefebryzm", wszak Słudzy Jezusa i Maryi mają w pełni uregulowany status kanoniczny.

Co do Jezuitów jeszcze, taki przykład - o ile w kwestiach liturgicznych o. Remigiusz Recław nie powinien być raczej autorytetem, ale mówi ponoć mądrze i katolicko.

W wielu kwestiach tak, ale np. w sprawach tradycjonalizmu i FSSPX wyraźnie nie rozumie, o co chodzi; mimo to występuje jako autorytet. Nie jest też otwarty na dyskusję na ten temat.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.