Państwo Kościelne Rotria
Szachy - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223)
+--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102)
+--- Wątek: Szachy (/showthread.php?tid=2945)

Szachy - Stanisław Wieniawa - 19.12.2021

Kto z Czcigodnych gra w tę królewską grę? Może ktoś ma nawet jakieś kategorie? My ostatnio się wkrecilismy. Po raz któryś w życiu.

RE: Szachy - Miguel de Catalan - 19.12.2021

(19.12.2021, 22:42:09)Leon IV napisał(a): Kto z Czcigodnych gra w tę królewską grę? Może ktoś ma nawet jakieś kategorie? My ostatnio się wkrecilismy. Po raz któryś w życiu.

W klasach 7-8 chodziłem na dodatkowe zajęcia, jednak mój pierwszy kontakt z tą grą nastąpił jeszcze wcześniej, dzięki mojemu dziadkowi. 
Teraz grywam jedynie sporadycznie z bratem, albo na turniejach w liceum, bądź też zdarza mi się za pośrednictwem jakiegoś portalu, lub gry szachowej.

RE: Szachy - Aurelio de Medici y Zep - 19.12.2021

Ja podobnie - miewam okresy wielkiego pochłonięcia i okresy całkowitego zobojętnienia. Niestety nigdy nie udało mi się opanować porządnie wszystkich wariantów debiutów, obron, partii itp. Bardzo szkoda, ale niestety od lat nie mam na to czasu (a może i rozumu oraz talentu, bo to też nieobojętne). W praktyce wygląda to tak, że zazwyczaj udaje mi się wygrać z zupełnie niewtajemniczonymi, ale lepsi ode mnie (a tych jest naprawdę ogromna liczba) grają ze mną jak z dzieckiem. Niemniej, bardzo lubię w szachy grać i słuchać analiz różnych partii (Marianczello na YouTube to dla mnie świetna dobranocka). Czasem grywam sobie na chess.com, ale ostatnio niemal w ogóle, bo nie ma kiedy, a to skutkuje spadkiem formy.

RE: Szachy - Ametyst I Dziecię - 19.12.2021

Kiedyś próbowałem się nauczyć i wciągnąć, ale na nic się to zdało. Nie mam ani talentu ani ciągot. Jeśli już to warcaby, bo to prosta gra dla prostych ludzi.

RE: Szachy - Stanisław Wieniawa - 20.12.2021

(19.12.2021, 23:19:13)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Ja podobnie - miewam okresy wielkiego pochłonięcia i okresy całkowitego zobojętnienia. Niestety nigdy nie udało mi się opanować porządnie wszystkich wariantów debiutów, obron, partii itp. Bardzo szkoda, ale niestety od lat nie mam na to czasu (a może i rozumu oraz talentu, bo to też nieobojętne). W praktyce wygląda to tak, że zazwyczaj udaje mi się wygrać z zupełnie niewtajemniczonymi, ale lepsi ode mnie (a tych jest naprawdę ogromna liczba) grają ze mną jak z dzieckiem. Niemniej, bardzo lubię w szachy grać i słuchać analiz różnych partii (Marianczello na YouTube to dla mnie świetna dobranocka). Czasem grywam sobie na chess.com, ale ostatnio niemal w ogóle, bo nie ma kiedy, a to skutkuje spadkiem formy.

Doda Eminencja do znajomych? My na chesscom mamy nick... Zabieraj. Smile Moglibyśmy walnąć kiedyś jakiegoś szybkiego szpila.

RE: Szachy - Aurelio de Medici y Zep - 20.12.2021

(20.12.2021, 00:12:20)Leon IV napisał(a):
(19.12.2021, 23:19:13)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Ja podobnie - miewam okresy wielkiego pochłonięcia i okresy całkowitego zobojętnienia. Niestety nigdy nie udało mi się opanować porządnie wszystkich wariantów debiutów, obron, partii itp. Bardzo szkoda, ale niestety od lat nie mam na to czasu (a może i rozumu oraz talentu, bo to też nieobojętne). W praktyce wygląda to tak, że zazwyczaj udaje mi się wygrać z zupełnie niewtajemniczonymi, ale lepsi ode mnie (a tych jest naprawdę ogromna liczba) grają ze mną jak z dzieckiem. Niemniej, bardzo lubię w szachy grać i słuchać analiz różnych partii (Marianczello na YouTube to dla mnie świetna dobranocka). Czasem grywam sobie na chess.com, ale ostatnio niemal w ogóle, bo nie ma kiedy, a to skutkuje spadkiem formy.

Doda Eminencja do znajomych? My na chesscom mamy nick... Zabieraj. Smile Moglibyśmy walnąć kiedyś jakiegoś szybkiego szpila.

Oczywiście Smile Ja swoje konto założyłem lata temu, jeszcze w gimnazjum, stąd moja nazwa jest dość dziwna, więc proszę się nie zdziwić Big Grin

RE: Szachy - Ametyst I Dziecię - 21.12.2021

Paaanie, ja mam ten sam adres mejla od jedenastego roku życia.

RE: Szachy - Enrique Sánchez Oviedo - 23.12.2021

Nigdy nie byłem dobry w tą jakże ciekawą i strategiczną grę... :|

RE: Szachy - Stefano Agostini - 23.12.2021

Ja tam wolę warcaby. Smile

RE: Szachy - Augustyn von Ecķer - 31.12.2021

Ja, od czasu wciągnełem się w szachy, wcześniej trochę uczyłem się grać w szachy, i wyszło mi wyśmienicie. Ja znam kilku takich wybitnych szachistów, nawet ich zapraszam od czasu do czasu do mojego domu, moje dzieci też próbuje wciągnąć w tę grę.