Państwo Kościelne Rotria
Inwestytura Arcybiskupia i kreacja kardynalska - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Sobór Rotryjski II (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=536)
+---- Dział: Komisja ds. Kultury i Liturgii (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=540)
+---- Wątek: Inwestytura Arcybiskupia i kreacja kardynalska (/showthread.php?tid=3425)

Inwestytura Arcybiskupia i kreacja kardynalska - Albert - 27.08.2025

Taki projekt nowych ceremonii; inwestytury arcybiskupiej i kreacji kardynalskiej został stworzony przez Jego Eminencję Stanisława Wieniawę. Prosimy o zapoznanie się i wypowiedź w tym temacie.

Cytat:Inwestytura Arcybiskupia

P- Patriarcha
WG- Wikariusz Generalny
Abp- Arcybiskup Elekt
MC- Mistrz Ceremonii

MC: W to wielkie święto, do bazyliki podąża procesja. Prowadzi ją turyfer, a za nim idzie krzyż w asyście dwóch akolitów, potem Gwardia Apostolska, służba liturgiczna, niższe duchowieństwo w tym kanonicy, prałaci i infułaci, obecni na ceremonii biskupi i kardynałowie, Arcybiskup Elekt, a na końcu Patriarcha w lektyce, ubrany w strój pontyfikalny oraz triregnum. Procesja zmierza do ołtarza, gdzie Patriarcha zasiada na złotym tronie. Podchodzi tam Arcybiskup Elekt w asyście Wikariusza Generalnego.

WG: Najjaśniejszy Panie, Kościół Rotryjski prosi Cię, abyś tego stojącego przed Tobą biskupa N wyniósł do godności arcybiskupiej poprzez nałożenie paliusza, który zabrany z konfesji św. Pawła podkreśla łączność z Kościołem Rotryjskim.

P: Czy macie nominację?

WG: Mamy.

P: Odczytajcie.

WG: (Publikacja nominacji)

P: Bracie N, skoro zostałeś nominowany przez Kościół na godność arcybiskupa, wspominając czas, kiedy zostałeś ozdobiony pierścieniem, mitrą i pastorałem biskupim, odnów przysięgę, którą wówczas złożyłeś.

MC: Arcybiskup Elekt przyklęka przez Patriarchą i odnawia swoją przysięgę.

Abp: Ja, N, przysięgam tobie, Najjaśniejszy Panie posłuszeństwo oraz miłość, być zawsze w łączności z Tobą, Biskupem Rotrii oraz zawsze do tej łączności prowadzić wszystkich, których mi powierzasz.

MC: Do Patriarchy podchodzi ministrant z tacką, na której znajduję się paliusz. Patriarcha bierze go do rąk i nakłada Arcybiskupowi Elektowi, mówiąc: 

P: Weź paliusz, symbol władzy pasterskiej i łączności z Matką Kościołem, bądź pasterzem swoich wiernych i mężnie walcz o każdą zagubioną owcę. Niech to jarzmo będzie dla Ciebie lekkie i słodkie jako więź miłości i silna zachęta do pracy na rzecz powierzonej Tobie owczarni.

MC: Po nałożeniu paliusza, arcybiskup całuje Patriarchę w dłoń, kolana i stopy. Biskup Rotrii pozdrawia go słowami:

P: Pax tibi.

Abp: Et cum spiritu tuo.

MC: Następnie Biskup Rotrii podnosi go i ukazuje ludowi, mówiąc:

P: Drodzy Bracia i Siostry! Chwalcie Pana za nowego arcybiskupa!

MC: Arcybiskup dziękując za nadanie godności, staje przed Patriarchą i mówi:

Abp: Ad multos annos!

MC: Po czym wymieniają pocałunek pokoju i na tym kończy się ceremonia.

Cytat:Kreacja Kardynalska

P- Patriarcha
KD- Kardynał Dziekan
KE- Kardynał Elekt
MC- Mistrz Ceremonii

MC: Do Kaplicy Sykstyńskiej podążą procesja złożona z członków Kolegium Kardynalskiego. Na jej czele kroczy Kardynał Dziekan a towarzyszą mu pozostali kardynałowie, na końcu zaś kroczą kardynałowie elekci. Ich wejściu do kaplicy towarzyszy wykonywany przez chór hymn "Tu es Paulus".  Na tronie w sali spotkań Kolegium Kardynalskiego siedzi Patriarcha ubrany w czerwone mantum i złotą mitrę. Przemawia on donośnym głosem:

P: Z autorytetu Boga wszechmogącego, świętych apostołów Piotra i Pawła oraz Naszego, kreujemy N. Świętego Kościoła Rotryjskiego, nadając mu tytuł Kardynała Diakona/Prezbitera/Biskupa.

MC: Po tych słowach do patriarszego tronu podchodzi Kardynał Elekt, ubrany w strój chórowy i wielką kapę z rozpuszczonym trenem. Kłania się trzykrotnie w trakcie drogi, następnie klęka przed Patriarchą i całuje papieskie trzewiki oraz pierścień, po czym wypowiada słowa przysięgi:

KE: Ja, N., przysięgam wierność i dozgonne posłuszeństwo Tobie, Ojcze Święty, oraz każdemu z Twoich następców oraz, że przyczynię się do obrony wiary Kościoła Powszechnego. Tak mi dopomóż Boże w Trójcy Jedyny. Amen.

P: Bracie N.! Wynieśliśmy Cię do godności Księcia Kościoła. Czy chcesz przyjąć to brzemię, a gdy nasz czas nadejdzie, wybierzesz naszego godnego następcę?

KE: Chcę.

MC: Kardynał Dziekan podaje Patriarsze symbol księcia Kościoła, a więc pierścień kardynalski. Patriarcha nakłada na palec Kardynała Elekta pierścień:

P:  Weź ten pierścień, znak godności kardynalskiej, dla podkreślenia twej więzi ze Stolicą Pawłową.

MC: Następnie Kardynał Dziekan podaje Patriarsze kapelusz kardynalski. Patriarcha wkłada go na głowę Kardynała Elekta mówiąc:

P: Przyjmij czerwony kapelusz, symbol godności kardynalskiej i bądź gotów do przelania krwi za swój Kościół.

MC: Po nałożeniu galero nowy kardynał wymienia z Patriarchą pocałunek pokoju. W sali da się usłyszeć okrzyki radości. Po chwili uniesienia, Kardynał Dziekan czyta wszystkie dokumenty dotyczące kreacji, jednocześnie dając je nowemu kardynałowi.

Kardynał Dziekan: (Publikacja nominacji)

MC: Ceremonia dobiega końca, a kardynałowie oraz Patriarcha udają się na wieczerzę.

RE: Inwestytura Arcybiskupia i kreacja kardynalska - Albert - 27.08.2025

Moi drodzy prosimy o zapoznanie się z tekstem i ocenę tego projektu, a także wszelkie wypowiedzi, rady, sugestie.

@Stanisław Wieniawa @Maurycy Orański @Andrew von Habsburg @Aurelio de Medici y Zep @Mikołaj Dreder @Pio Maria de Medici @Henryk Ziemiański de Harlin @Benedykt Krakowski vel Potocki @Nicefor @Guliano Giuseppe Montini @Alberto Tommaso di Mancini @Pierbattista Pastaballa

Przy okazji link do starej dyskusji z poprzedniego soboru: https://forum.rotria.net.pl/showthread.php?tid=2935

RE: Inwestytura Arcybiskupia i kreacja kardynalska - Maurycy Orański - 27.08.2025

Nie mam uwag

RE: Inwestytura Arcybiskupia i kreacja kardynalska - Nicefor - 30.08.2025

Również nie mam uwag. Uważam, że zmiany są ciekawe i też potrzebne. Zawsze takie odnowienie, powiększenie danego rytu może wnieść nieco świeżości i wpłynąć pozytywnie na te ceremonie, jak i osoby udzielające inwestytur. Czy planowane są jakieś zmiany w Rycie Welijskim?

Również nie mam uwag. Uważam, że zmiany są ciekawe i też potrzebne. Zawsze takie odnowienie, powiększenie danego rytu może wnieść nieco świeżości i wpłynąć pozytywnie na te ceremonie, jak i osoby udzielające inwestytur. Czy planowane są też jakieś zmiany w Rycie Welijskim?

RE: Inwestytura Arcybiskupia i kreacja kardynalska - Henryk Ziemiański de Harlin - 30.08.2025

Ja też nie mam uwag.

RE: Inwestytura Arcybiskupia i kreacja kardynalska - Benedykt Krakowski vel Potocki - 01.09.2025

Brak uwag z mojej strony

RE: Inwestytura Arcybiskupia i kreacja kardynalska - Stanisław Wieniawa - 01.09.2025

W Welijskim też mogą być, ale ja się na tym nie znam, nie mój klimat.

RE: Inwestytura Arcybiskupia i kreacja kardynalska - Andrew von Habsburg - 01.09.2025

ja się nie znam, ale na tyle ile się orientuje nie mam uwag