Liczba postów: 876
Liczba wątków: 12
Mam pewne uwagi:
1. Czy godność imperatorska powinna być w spisie tytułów szlacheckich?
2. Czy królem będzie ktoś inny niż car? Jeśli tak, to nie lepiej, by ten ktoś był wicekrólem jako przedstawiciel cesarza-króla? Być może jednak i lepiej by było z nadawaniem tytułu królewskiego; nie wiem.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Piotr Pawłow
Liczba postów: 428
Liczba wątków: 40
(20.03.2021, 22:11:03)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Mam pewne uwagi:
1. Czy godność imperatorska powinna być w spisie tytułów szlacheckich?
2. Czy królem będzie ktoś inny niż car? Jeśli tak, to nie lepiej, by ten ktoś był wicekrólem jako przedstawiciel cesarza-króla? Być może jednak i lepiej by było z nadawaniem tytułu królewskiego; nie wiem.
Michale, Ukaz w sprawie Tytułów, w swoim założeniu ma przedstawiać wszystkie tytuły funkcjonujące w Imperium Brodryjskim. Dla wielu będzie to informacją, a dla innych wyznacznikiem jak wysoko mogą zajść, po ogłoszeniu przeze mnie ukazu, gdy wejdzie w życie będzie trzeba jeszcze wziąć pod uwagę tytulaturę wśród Rodziny Imperialnej, bo jak wiemy nie mam żadnego syna i tu pojawiają się schody w przypadku dziedziczenia.
Jego Świątobliwość Metropolita Broskwy i całej Brodrii
Paweł
![[Obrazek: 86_01_12_21_10_44_29.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/86_01_12_21_10_44_29.png)
Liczba postów: 205
Liczba wątków: 16
Drodzy Państwo,
Tytulatura monarsza jest stała od kilku już lat (jest to ta, którą zawarłam w mojej sygnaturze). Możemy ją delikatnie zmodyfikować, ale większym zmianom nie byłabym chętna. Oczywiście moja tytulatura od dnia koronacji należy również do Piotra.
(-) Alexandra Isabella I Dostojewska von Vincis de domo Salazar Savinion
Imperatrix Nordatae et Brodriae, Regina Balamutiae, Russiae, Ostiae et Noclessiae, Contessa da Corella, Baronessa Empoliae et Verum Regina Bialeniae
etc... etc.. etc.
Mnie chodzi o to, czy tytulatura monarsza winna być zawarta w tym ukazie.
Starosta brzeskolitewski
Liczba postów: 205
Liczba wątków: 16
(20.03.2021, 23:40:57)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Mnie chodzi o to, czy tytulatura monarsza winna być zawarta w tym ukazie.
Rozumiem. Osobiście, nie umieszczała bym jej tutaj, ale pozostawiam tę kwestię do oceny większości.
Swoją drogą, drogi Michale, po przyjęciu ukazu, jako bezpośredni potomek otrzymasz wysoki tytuł

.
(-) Alexandra Isabella I Dostojewska von Vincis de domo Salazar Savinion
Imperatrix Nordatae et Brodriae, Regina Balamutiae, Russiae, Ostiae et Noclessiae, Contessa da Corella, Baronessa Empoliae et Verum Regina Bialeniae
etc... etc.. etc.
Ano, rozumiem. Ja też byłbym sceptyczny co do umieszczania w tym miejscu tytułów carskich.
O... Czy zasłużyłem na brodryjskie tytuły?
Starosta brzeskolitewski
Liczba postów: 983
Liczba wątków: 88
Tytuły Najjaśniejszych znajdują się dla ułatwienia w tytułowaniu, sam próbowałem wykazać że tytuł królewski niekoniecznie jest potrzebny w Ukazie, ale sprzeciwiać się woli Najjaśniejszego Piotra nie będę.
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Piotr Pawłow
Liczba postów: 428
Liczba wątków: 40
21.03.2021, 19:37:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.03.2021, 19:38:29 przez Piotr Pawłow.)
Przyjacielu, wyrażenie swojego zdania nie jest sprzeciwym. No chyba, że na bagnetach będziecie mnie chcieli nosić.
Jego Świątobliwość Metropolita Broskwy i całej Brodrii
Paweł
![[Obrazek: 86_01_12_21_10_44_29.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/86_01_12_21_10_44_29.png)
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
Ostatni król-Rusin na Rusi to był Daniel Romanowicz. On w sumie miał nad sobą cara (sarajskiego).
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus