Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Projekt Ukazu Imperatorskiego ws. Tytułów
Mam pewne uwagi:
1. Czy godność imperatorska powinna być w spisie tytułów szlacheckich?
2. Czy królem będzie ktoś inny niż car? Jeśli tak, to nie lepiej, by ten ktoś był wicekrólem jako przedstawiciel cesarza-króla? Być może jednak i lepiej by było z nadawaniem tytułu królewskiego; nie wiem.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Piotr Pawłow
Odpowiedz

(20.03.2021, 22:11:03)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Mam pewne uwagi:
1. Czy godność imperatorska powinna być w spisie tytułów szlacheckich?
2. Czy królem będzie ktoś inny niż car? Jeśli tak, to nie lepiej, by ten ktoś był wicekrólem jako przedstawiciel cesarza-króla? Być może jednak i lepiej by było z nadawaniem tytułu królewskiego; nie wiem.

Michale, Ukaz w sprawie Tytułów, w swoim założeniu ma przedstawiać wszystkie tytuły funkcjonujące w Imperium Brodryjskim. Dla wielu będzie to informacją, a dla innych wyznacznikiem jak wysoko mogą zajść, po ogłoszeniu przeze mnie ukazu, gdy wejdzie w życie będzie trzeba jeszcze wziąć pod uwagę tytulaturę wśród Rodziny Imperialnej, bo jak wiemy nie mam żadnego syna i tu pojawiają się schody w przypadku dziedziczenia. Smile 
Jego Świątobliwość Metropolita Broskwy i całej Brodrii
Paweł

[Obrazek: 86_01_12_21_10_44_29.png]
  • Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

Drodzy Państwo, 
Tytulatura monarsza jest stała od kilku już lat (jest to ta, którą zawarłam w mojej sygnaturze). Możemy ją delikatnie zmodyfikować, ale większym zmianom nie byłabym chętna. Oczywiście moja tytulatura od dnia koronacji należy również do Piotra.
(-) Alexandra Isabella I Dostojewska von Vincis de domo Salazar Savinion 
Imperatrix Nordatae et Brodriae, Regina Balamutiae, Russiae, Ostiae et Noclessiae, Contessa da Corella, Baronessa Empoliae et Verum Regina Bialeniae

etc... etc.. etc.

Odpowiedz

Mnie chodzi o to, czy tytulatura monarsza winna być zawarta w tym ukazie.
Starosta brzeskolitewski
Odpowiedz

(20.03.2021, 23:40:57)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Mnie chodzi o to, czy tytulatura monarsza winna być zawarta w tym ukazie.

Rozumiem. Osobiście, nie umieszczała bym jej tutaj, ale pozostawiam tę kwestię do oceny większości. 
Swoją drogą, drogi Michale, po przyjęciu ukazu, jako bezpośredni potomek otrzymasz wysoki tytuł Smile.
(-) Alexandra Isabella I Dostojewska von Vincis de domo Salazar Savinion 
Imperatrix Nordatae et Brodriae, Regina Balamutiae, Russiae, Ostiae et Noclessiae, Contessa da Corella, Baronessa Empoliae et Verum Regina Bialeniae

etc... etc.. etc.

Odpowiedz

Ano, rozumiem. Ja też byłbym sceptyczny co do umieszczania w tym miejscu tytułów carskich.

O... Czy zasłużyłem na brodryjskie tytuły?
Starosta brzeskolitewski
Odpowiedz

Tytuły Najjaśniejszych znajdują się dla ułatwienia w tytułowaniu, sam próbowałem wykazać że tytuł królewski niekoniecznie jest potrzebny w Ukazie, ale sprzeciwiać się woli Najjaśniejszego Piotra nie będę.
[Obrazek: 101005704499830101.png]
  • Piotr Pawłow
Odpowiedz

Przyjacielu, wyrażenie swojego zdania nie jest sprzeciwym. No chyba, że na bagnetach będziecie mnie chcieli nosić. Big Grin
Jego Świątobliwość Metropolita Broskwy i całej Brodrii
Paweł

[Obrazek: 86_01_12_21_10_44_29.png]
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Baltazar Dostojewski, Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

Ostatni król-Rusin na Rusi to był Daniel Romanowicz. On w sumie miał nad sobą cara (sarajskiego).
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Gagik Bagratyda, Piotr Pawłow
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.