Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dysputa III. Podział terytorialny Państwa Kościelnego - lenna i państwa niepodległe
Mam nadzieję, że nie zostanę zapamiętany jako jakiś lobbysta, który jako innowierca zjawia się na sali obrad soboru i dyktuje Ojcom, co mają robić.

Swoją drogą myślę nad tym, aby spróbować zebrać informacje na temat wszystkich nadanych w Rotrii tytułów i sporządzić taki jakby wykaz.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

To nie tylko wasza opinia Ekscelencjo.
Odpowiedz

Moja wypowiedź nie miała nikogo dotknąć, jeśli tak się stało to przepraszam.
Jego Eminencja
Andrew Kardynał von Habsburg, Herzog von Hohenberg
Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela
Regent Monarchii Austro-Węgier
[Obrazek: DxkUDeu.png]
Odpowiedz

To co ja obiecałem to ja wszystko uczyniłem, bo jestem człowiekiem uczciwym i sprawiedliwym (nie tak jak inne partie, inne komitety, inne partie). Błędy można śmiało wytykać - znacie się na tym lepiej niż ja.
Odpowiedz

Zasadniczo nie jestem wielkim entuzjastą tytułów, nie doznaję podniecenia z powodu przypięcia orderu, otrzymania lenna czy jakiegoś innego honoru. Boleję jednak, że kasatę lenn nie przeprowadzono kompleksowo, tworząc jakieś wyjątki od reguły, jak gdyby moja czy kogo innego działalność w ramach swojego poletka w kraju rotryjskim była gorsza. Mam nadzieję, ze szczęśliwcy zakasają solidnie rękawy i pokażą, ze na ten szlachetny gest patriarszy zasłużyli pokazując piękno swych dzieł i dóbr. 
Odpowiedz

(25.12.2021, 12:38:55)Stanisław Dmowski napisał(a):
Zasadniczo nie jestem wielkim entuzjastą tytułów, nie doznaję podniecenia z powodu przypięcia orderu, otrzymania lenna czy jakiegoś innego honoru. Boleję jednak, że kasatę lenn nie przeprowadzono kompleksowo, tworząc jakieś wyjątki od reguły, jak gdyby moja czy kogo innego działalność w ramach swojego poletka w kraju rotryjskim była gorsza. Mam nadzieję, ze szczęśliwcy zakasają solidnie rękawy i pokażą, ze na ten szlachetny gest patriarszy zasłużyli pokazując piękno swych dzieł i dóbr. 
A posiadał Szanowny teraz aktualnie jakieś lenno w Rotrii ? Pytam bo w wielu wątkach był/jest szanowny moderatorem, stąd nie wiem, które poletko było wasze, a jestem ciekaw. Smile
Odpowiedz

Hrabstwo Palestriny było, w mojej opinii, fajnie prowadzonym lennem. Wolałbym jednak, aby jeśli taka będzie wola Gospodarza po prostu je restytuowano, a nie zabierano mi Mediolan, który ja osobiście rozwijam wedle weny i możliwości.
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Miguel de Catalan, Stefano Agostini
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.