Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
(01.02.2021, 20:14:54)Ametyst I Dziecię napisał(a): Ostatnio z wielkim sentymentem przeglądałem stare forum Skarlandu. Niesamowite, że wtedy zrywano ze sobą stosunki dyplomatyczne tylko i wyłącznie z powodu zmiany ustroju w jakimś kraju.
I tak za największe i najważniejsze wydarzenie uważamy najazd na Rotrię - kunszt dyplomatyczny w tym wydaniu już nigdy się nie powtórzy.
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Ametyst I Dziecię
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
Skarland to było imperium tylko i wyłącznie "z nazwy", jak w pewnej mikronacji głoszono w owym czasie.

Nie oszukujmy się, to siedlisko klonów lorkowych, gdzie uczciwi mieszkańcy byli wykorzystywani do katorżniczej pracy na rzecz generowania aktywności... Chociaż z drugiej strony, tak jest wszędzie... Ale jednak skarlandzkie rozwiązanie jest godne potępienia. Do dziś cieszę się, że jako Benedykt I wystąpiłem z unii ze Skarlandem, to był pierwszy krok w kierunku budowy Wolnej Rotrii i Silnej Rotrii.

Wielki żal mam tylko do Alberta Orańskiego, który niedługo po tym wygnał mnie z Państwa Kościelnego, banując moje konto i informując cały Pollin o mojej "śmierci", bo byłem przeciwny przyłączeniu się do van Berdena i wspólnymi siłami budowania III Rotrii.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Koncert na powitanie jesieni
W parafii ewangelicko-florenckiej odbyło się dziś wydarzenie kulturalne, które zgromadziło wszystkich mieszkańców miasta i okolic, nie tylko ewangelików. Szczególnie licznie reprezentowani byli ludzie młodzi, którzy niedawno skończyli wakacje lub zakończą je w najbliższych dniach. Przy akompaniamencie organów, deszczu uderzającego o blaszany dach i wiatru przeciskającego się przez szpary w drzwiach oraz oknach, śpiewano pieśni, które najlepiej wyrażały nastrój zgromadzonych. Ze specjalną dedykacją dla znanej jesieniary kard. de Medici y Zep zaśpiewano tradycyjny protestancki utwór pt. Serdecznie pragnę zgonu.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Liczba postów: 903
Liczba wątków: 18
Jak rozumiem, jest to wyraz najgłębszych pragnień całej Rotrii.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի