Liczba postów: 3156
Liczba wątków: 295
(22.12.2020, 18:28:17)Gagik Bagratyda napisał(a): Mimo znacznych różnic w porównaniu z Brodrią także Bizancjum można chyba zaliczyć do mikropaństw hybrydowych, posiada bowiem niektóre cechy yoyonacji:
1. niewielka liczba obywateli (kraj jednego obywatela) - jest ich czterech, więc chyba nie;
2. darmowy serwer, na którym znajduje się forum - tak;
3. niski poziom wypowiedzi obywateli - myślę, że nie można tego powiedzieć o Bizancjum
4. efemeryczność - nie. Istniejemy już dwa lata.
5. brak efektywnej władzy najwyższej, będącej w stanie nawiązać stosunki międzynarodowe z mikropaństwami - posiadamy taką władzę, wprawdzie raczej nie inicjujemy rozmów dyplomatycznych, ale podpisujemy czasem traktaty, zwłaszcza te, które zostaną nam zaproponowane. Umowy międzynarodowe mamy zawarte np. z Rotrią, Rzeczypospolitą Obojga Narodów czy Skarlandem;
6. brak długofalowej wizji polityki wewnętrznej i zewnętrznej (w tym ustrojowej) - nie wykazujemy inicjatywy w polityce zagranicznej, zaś nasz ustrój cały czas się kszatłtuje - np. w listopadzie wprowadziliśmy podział administracyjny, jednak najwyższą i do tego absolutną władzę nieprzerwanie od powstania Cesarstwa sprawuje cesarz Jan I;
7. ciągłe spory o władzę i kłótnie między obywatelami - nie.
Tak więc posiadamy jedną z tych cech w całości i dwie w niewielkim stopniu.
Cytat:Często zdarzają się konflikty o władzę pomiędzy ich obywatelami, jak również wewnętrzne kłótnie dotyczące innych powodów. Nieporozumienia te stanowią znaczący element narracji polityczno-społecznej. Mikropaństwa hybrydowe nie cechują się one również szczególną dbałością o formę graficzną strony internetowej czy forum, jak również o styl języka użytkowników.
Konfliktów wewnętrznych raczej nie ma, a zewnętrzne są tylko z państwami narracyjnymi. Nasze forum nie jest zbyt piękne, zaś w kwestii stylu - może nie jest on szczególnie wyszukany, ale sądzę, że prezentujemy przyzwoity poziom.
Bardzo trafna analiza, gdyby była trochę szersza i Monsignore odbyłby studia mikrozoficzne na AN, to mógłby w Sarmacji u mnie uzyskać za nią tytuł naukowy magistra netowego.

Bizancjum również i według mnie jest mikropaństwem hybrydowym, na drodze do uzyskania kategorii mikropaństwa właściwego. Wykazuje jednak inne, drobniejsze niż Brodria wady.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
Liczba postów: 379
Liczba wątków: 24
Filip Lotnik był jednym z moich współobywateli w Suderlandzie. Osoba, którą Pan ma na myśli to Filip Sarm lub Filip Powietrzny.
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• śp. Stefan II
Liczba postów: 3156
Liczba wątków: 295
(22.12.2020, 20:35:00)Stanisław Dmowski napisał(a): Filip Lotnik był jednym z moich współobywateli w Suderlandzie. Osoba, którą Pan ma na myśli to Filip Sarm lub Filip Powietrzny.
Filip Powietrzy, być może mylę. Przepraszam za to serdecznie.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
Liczba postów: 3211
Liczba wątków: 402
Bardzo ciekawa praca i dające do myślenia wnioski. Podzielę się nią z Brodryjczykami.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, prof. UR
Najwyższy Trybun Świętego Kościoła Rotryskiego, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii etc.
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• śp. Stefan II
Liczba postów: 806
Liczba wątków: 12
22.12.2020, 23:52:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.12.2020, 23:53:35 przez Michał Franciszek Lisewicz.)
Mam nadzieję, że nie będzie błędem, jeśli zalinkuję tu swoją
pracę v-magisterską na temat państw wirtualnych inspirujących się państwami realnymi. Moim promotorem był właśnie ks. bp Janusz Zabieraj.
Zapraszam do studiowania na Akademii.
A praca Księdza Biskupa ciekawa, swoje uwagi złożyłem w komentarzach pod artykułem.
Co do pana Filipa Lotnika, to i ja będę pamiętał, i uważał, żeby nie mylić go z panem Filipem Powietrznym/von Sarm czy też innymi jego wcieleniami.
Nie wiedziałem o tym, że są to różne osoby. Dziękuję za wyjaśnienie.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Liczba postów: 2751
Liczba wątków: 258
Świetna praca, gratuluję.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 806