Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Coronatio Beatissimi Patris Pii V XI II MMXVI
[Obrazek: ff72008c1652236egen.png]

CORONATIO BEATISSIMI PATRIS PII V PP.

[Obrazek: 84be68d39b5cc013.png]

Wcałej Rotrii rozbrzmiewają dzwony obwieszczające, że dziś w Kaplicy Sykstyńskiej w Pałacu Laterańskim odbędzie się uroczystość intronizacji Ojca Świętego Piusa V. Z komnat Pałacu Laterańskiego wyrusza długa procesja eskortowana przez gwardię pałacową. Na początku procesji koronacyjnej podążają akolici niosący krzyż oraz świece za nimi prałaci orasz członkowie dworu patriarszego, a następnie biskupi w strojach chórowych. Koniec procesji stanowi orszak Jego Świątobliwości niesionego w sedia gestatoria. Patriarszą lektykę poprzedzają diakoni niosący na czerwonych poduszkach tiarę oraz paliusz.

Ojciec Święty ubrany był w jedwabną sutannę, obszytą aksamitem, na której była alba z najczystszego lnu, przeszyta trzema warstwami koronek. Patriarchę opasało purupurowo-złote cingulum z obfitymi pomponami w kształcie kółek. Na rękach ubrane ma jedwabne rękawiczki pontyfikalne, na których wyhaftowane są greckie krzyże wraz z ornamentami. Na stopach zaś białe jak śnieg pantofle z przyszytym herbem patriarszym. Na ramionach spoczywa potężna jedwabna kapa, obszyta złotymi i purpurowymi nićmi, które tworzą różne symbole sakralne, a także herby Państwa Kościelnego. Obie części spina ogromna złota klamra, wykonana z najczystszego kruszcu u toskańskiego jubilera.

Gdy procesja dotarła do Bazyliki Laterańskiej, Patriarcha przywdział szaty mszalne i rozpoczął solenną mszę pontyfikalną podczas której biskup Leonardo Mario Castiglioni przypiął Jego Świątobliwości paliusz. Po jej zakończeniu, Patriarcha w asyście biskupa Leonardo Mario Castiglioni oraz biskupa Ksawerego van Berden został doprowadzony do tronu na podwyższeniu nad którym znajdował się baldachim purpurowego koloru wszywany złotem w herby patriarsze oraz Stolicy Apostolskiej. Biskup kamerling uniósł tiarę i trzymając ją nad głową Ojca Świętego wypowiedział słowa:
[Obrazek: 65.gif]

Accipe tiaram tribus Coronis ornatam, et scias te esse patrem principum et regum, rectorem orbis in terra vicarium Salvatoris nostri Jesu Christi, cui est honor et gloria in saecula saeculorum.

[Obrazek: bb4b48cead19e528.jpg]

Następnie biskup Castiglioni nałożył tiarę na skronie Ojca Świętego, który znakiem krzyża pobłogosławił zgromadzonych w kaplicy. Jego Świątobliwość wygłosił homilię, a następnie w asyście czcigodnych biskupów zasiadł na sedia gestatoria i procesja udała się do główniej sali audiencyjnej gdzie Biskup Powszechny odbierze homagium i udzieli audiencji koronacyjnej zagranicznym delegacją.

HOMAGIUM

[Obrazek: 4318b7de99df7b75gen.jpg]

Gdy procesja zbliżyła się do tronu zlokalizowanego w sali audiencyjnej, Jego Świątobliwość w asyście biskupa Leonardo Mario Castiglioni oraz biskupa Ksawerego van Berden został doprowadzony do tronu, gdzie zasiadając w majestacie pobłogosławił zgromadzonych, a następnie przyjął homagium duchowieństwa.

Ja, Leonardo Mario Castiglioni, Książę Parmy, Hrabia Bolonii i Rimini, Biskup Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wasz umiłowany syn przysięgam wierność i dozgonne posłuszeństwo Nowemu Biskupowi Rotrii Piusowi V oraz, że przyczynię się do obrony wiary Kościoła Powszechnego. Tak mi dopomóż Boże w Trójcy Jedyny. Amen.

Ja, Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba, Książę Modemy, Diakon Świętego Kościoła Rotryjskiego przysięgam wierność i dozgonne posłuszeństwo Nowemu Biskupowi Rotrii Piusowi V oraz, że przyczynię się do obrony wiary Kościoła Powszechnego. Tak mi dopomóż Boże w Trójcy Jedyny. Amen.

Ja, Don Carlos II Lorenzo de Medici-Zep, Wielki Książę Toskanii, Książę Ferrary, Florencji, Palestriny i Bari, Hrabia Segesty, Książę Murcji i Móstoles, Król-Senior Imperium Skarlandu, Prezbiter Świętego Kościoła przysięgam wierność i dozgonne posłuszeństwo Nowemu Biskupowi Rotrii Piusowi V oraz, że przyczynię się do obrony wiary Kościoła Powszechnego. Tak mi dopomóż Boże w Trójcy Jedyny. Amen.
Jego Wielkoksiążeca i Arcykatolicka Wysokość Trup,
prof. net. Karol II Wawrzyniec kardynał de Medici i Zep
w historii: Patriarcha Leon III, król Skarlandu, Rotrii, Niderlandów, Estelli, 
Wielki Książę Toskanii, książę Surmenii, RONu, margrabia Bialenii.
Obecnie: truchło w grobowej tumbie.

Czasem lepiej dopełnić aktu wiecznej śmierci, niż wiecznie umierać.

[Obrazek: 2s4JK.png]

Ja, Juan José de Villagómez, Prezbiter Świętego Kościoła Rotryjskiego przysięgam wierność i dozgonne posłuszeństwo Nowemu Biskupowi Rotrii Piusowi V oraz, że przyczynię się do obrony wiary Kościoła Powszechnego. Tak mi dopomóż Boże w Trójcy Jedyny. Amen.

Ja, Ksawery van Berden, Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego przysięgam wierność i dozgonne posłuszeństwo Nowemu Biskupowi Rotrii Piusowi V oraz, że przyczynię się do obrony wiary Kościoła Powszechnego. Tak mi dopomóż Boże w Trójcy Jedyny. Amen.
/-/ prof. dr hab. net. Ksawery kardynał van Berden
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał Senior

Ja, Albert Wilhelm Fryderyk van Oranje-Nassau, Książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Mediolanu, Hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Książę Orański, Biskup Świętego Kościoła Powszechnego, przysięgam wierność i dozgonne posłuszeństwo Biskupowi Rotrii oraz, że przyczynię się do obrony wiary Kościoła Powszechnego. Sic me Deus adiuvet.
Jego Eminencja Albert Orański

[Obrazek: 2VgPQ.png]

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.