Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Koronacja Patriarchy Alberta
Wikariusz podaje spinki. 
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

Przypinam paliusz złotymi spinkami.
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep

Odpowiedz

Zachowamy bez najmniejszej straty dyscyplinę i ryt Kościoła. Usuniemy z Kościoła każdego, kto ośmieliłby się działać przeciwko tej przysiędze, czy bylibyśmy to my sami, czy ktokolwiek inny. Tak nam dopomóż Boże. Amen.
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

[Obrazek: LCMMSkW.png]
Odpowiedz

Kardynał Dziekan podchodzi przed Patriarchę, kłania się mu i nakłada na jego palec pierścień, mówiąc:

Odpowiedz

Przyjmij pierścień na znak wierności Prawu i Tradycji, którą właśnie przysiągłeś. Niech Pan wspomoże Cię w obronie wolności Kościoła i niech poprzez Twoją rękę, na której spoczywa ten pierścień, broni przed wszelkim grzechem.
Odpowiedz

Następuje koronacja triregnum. Do tronu Patriarszego zbliża się Arcybiskup Trydentu. Kardynał Dziekan podnosi tiarę i koronuje Patriarchę słowami:
Odpowiedz

Weź tiarę, ozdobioną trzema koronami i bądź świadom, że jesteś Ojcem Królów i Książąt, Sługą Sług Bożych i Suwerenem Państwa Kościelnego. In nomine Patris et Filio et Spiritui Sancto.

[Obrazek: 101005704499828409.png]
Odpowiedz

Po założeniu tiary, Kardynał Dziekan przyklęka i odchodzi na bok. Szambelan podaje Jego Świątobliwości mowę tronową, którą ten wygłasza.
Odpowiedz

Cytat:

Umiłowani Bracia i Siostry w Chrystusie,
Czcigodni Kardynałowie i Duchowni Kościoła Rotryjskiego,
Szanowni Goście,

„Nie wy Mnie wybraliście, ale Ja was wybrałem i przeznaczyłem was, żebyście szli i przynosili owoc, a wasz owoc trwał, aby Ojciec spełnił wam wszystko to, o co poprosicie w moim imieniu”;
Słowa te pochodzą z ewangelii Jana rozdział 15 werset 16. Bóg za sprawą Ducha Świętego wybrał Nas głosami kardynałów elektorów 19 maja br. Dziś w VI niedzielę wielkanocną dokonała się Nasza Koronacja Patriarsza. Ceremonia jakże ważna i symboliczna. Oto bowiem dziś właśnie dopełniły się procesy przejmowania władzy nad Państwem Kościelnym ale też samym Kościołem.
Tak jak w cytacie na początku tej mowy powiedzieliśmy za ewangelistą Janem, powołani zostaliśmy aby przynosić owoce. Zadań w Rotrii jest wiele, od uporządkowania forum, zrobienia nowych działów, przeniesienia niepotrzebnych wątków do archiwum, po odnowienie stosunków z wszystkimi państwami, z którymi Rotria stosunki dyplomatyczne posiadała, a także zawarciem nowych. Prócz tego nie zapominajmy o jednym z najważniejszych celów naszego pontyfikatu; tj. doprowadzenie do zjednoczenia z Kościołem Świętym. Już teraz wykonano w tej materii wielkie kroki, oraz działania, z których jesteśmy zadowoleni i dumni. Oczekujemy obecnie na wybór nowego króla w Rzeczpospolitej Obojga Narodów, aby móc zawrzeć konkordat. Módlmy się więc dziś także o pomyślność dla Rzeczpospolitej oraz jej nowego władcy i o odnowę stosunków między nią, a Kościołem Powszechnym. Bracia z RON, z serca wam błogosławię.

To co obiecaliśmy w dniu wybory, w kwestii naszych rządów jako Patriarchy, podtrzymujemy. Korzystając z tej okazji, że dziś pewnie w sposób szczególny oczy mikroświata będą zwrócone na Rotrię, podobnie jak w dniu wyboru, pragniemy przesłać pozdrowienia do każdej mikronacji i każdego mikronauty.
W planach naszych są także podróże zagraniczne. Bardzo pragnęlibyśmy odwiedzić naszą ojczyznę, ziemię polską i litewską, ale także drugą ojczyznę Cesarstwo Niemieckie. Pielgrzymki jednak odłożymy na momenty późniejsze, na pewno do czasu zawarcia unii z Kościołem Świętym. Prócz RON i Niemiec, chętnie odwiedzilibyśmy Konstantynopol, ale gotowi jesteśmy pielgrzymować do każdej mikronacji, które chcą ugościć Patriarchę Rotrii. Chcemy spotkać się z ludźmi dobrej woli, rozmawiać, wymieniać poglądami i spostrzeżeniami. Rotria pod naszym przywództwem będzie zawsze otwarta i gotowa na współpracę i rozmowę. W dniu wyboru naszego mówiliśmy o jedności. Słowa te potwierdzamy i zapewniamy, że jej prawdziwie pragniemy. Dlatego też będziemy podróżować i rozmawiać, aby wytworzyć dialog pomiędzy Rotrią a innymi państwami czy ludźmi, pomiędzy duchowieństwem Rotryjskim, a duchowieństwem innych kościołów czy wiar.

Wszystkich Was prosimy o wsparcie nas z całą siłą, o wsparcie radami, ale także modlitwą. Za dzisiejszy dzień serdecznie wszystkim dziękujemy. Będziemy pamiętać o Was w naszych modlitwach.

Przyjmijcie błogosławieństwo Urbi et Orbi.

Sancti Apostoli Petrus et Paulus  de quorum potestate et auctoritate confidimus ipsi intercedant pro nobis ad Dominum 
Et benedictio Dei omnipotentis:
Patris † et Filii † et Spiritus Sancti descendat super vos et maneat semper †.
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Henryk Ziemiański de Harlin
Odpowiedz

Po zakończeniu mowy, Patriarcha podnosi się i wyrusza w procesji do zakrystii. Na tym kończy się ceremonia koronacji patriarszej.
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Albert
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.