Liczba postów: 2687
    Liczba wątków: 254

(21.10.2020, 11:22:22)Janusz Zabieraj napisał(a):  To jakie składniki życzylibyście sobie na pizzy Giovanni? Sos pomidorowy z dodatkiem ostrych papryczek, to pewniak.
PS Ja uwielbiam włoskie pizze, zwłaszcza te suche, bo jadłem napolitańską i była bardzo wodnista, ale i hawajską nie pogardzę. Okrągłego włoskiego placka to mógłbym jeść non stop. 
Ja również, pizza to coś wspaniałego. 

Jednak obecnie prowadzę restrykcyjną dietę i unikam tego typu przysmaków, czekam aż dieta się skończy 

(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

Liczba postów: 903
    Liczba wątków: 18

Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի

Liczba postów: 2604
    Liczba wątków: 198

Osobiście jesteśmy zwolennikiem różnorakich past, ale ciekawi jesteśmy co prócz "prapryczek i oliwy" znajdzie się na Pizzy Giovanni.

Liczba postów: 876
    Liczba wątków: 12

(21.10.2020, 11:51:59)Gagik Bagratyda napisał(a):  Po co jeść, skoro można pościć?
Ciekawe. 

Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis

Liczba postów: 2771
    Liczba wątków: 225

(21.10.2020, 12:28:04)Giovanni III napisał(a):  Osobiście jesteśmy zwolennikiem różnorakich past, ale ciekawi jesteśmy co prócz "prapryczek i oliwy" znajdzie się na Pizzy Giovanni.
Z papryczek się wycofuję.
Przed piecem: pomidory San Marzano, ser Parmigiano Reggiano, mozarella fior di latte.
Po piecu: ser Cacciocavallo Dolce, szynka długojrzewająca Fiocco di Sauris, pesto bazyliowe, oliwa pomarańczowa, bazylia.

Liczba postów: 2014
    Liczba wątków: 65

Jak się u Was mówi na neapolitańską?

Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani 
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus

Liczba postów: 2604
    Liczba wątków: 198

A tak a propo, to lubicie taką? Taką ciapciatą i mokrą od pomidorowej pulpy, że trzeba kroić? Czy lubicie jak pizza "stoi" i da się ją jeść rękami?
Jak ktoś będzie w Katowicach, to polecam trzy pizzerie: Pizza z Pieca na Mielęckiego (najlepsza pizza moim zdaniem - przepis powyżej jest z mojej ulubionej), Len Arte na Mariackiej (tutaj lubię z anchois i jest lekko mokra) i Vera Napoli na Warszawskiej (bardzo mokra i niestety najdroższa).

Liczba postów: 2014
    Liczba wątków: 65

Każdą lubię, wybrzydzam tylko jeśli chodzi o składniki, choć tu akurat mam zasadę, że im prościej tym lepiej, więc najczęściej jadam margarytę.
Ostatnio do jednej z moich ulubionych pitcerni (często stamtąd zamawiałem, bo mieszkałem przez jakiś czas niedaleko) przyjechała sama Magda Gessler. Kiedy patrzyłem na to, co odkryła w ich kuchni to uznałem, że mam naprawdę stalowy żołądek.

Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani 
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus

(23.10.2020, 08:43:42)Ametyst I Dziecię napisał(a):  Każdą lubię, wybrzydzam tylko jeśli chodzi o składniki, choć tu akurat mam zasadę, że im prościej tym lepiej, więc najczęściej jadam margarytę.
Ostatnio do jednej z moich ulubionych pitcerni (często stamtąd zamawiałem, bo mieszkałem przez jakiś czas niedaleko) przyjechała sama Magda Gessler. Kiedy patrzyłem na to, co odkryła w ich kuchni to uznałem, że mam naprawdę stalowy żołądek.
U mnie była pod blokiem w pizzeri i było nieźle. Ale tam zawsze pizza była dobra. Ja lubię salame picante, parmeńską. Takie klasyki.