Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Połączenie
(19.11.2018, 00:35:43)Nicolò Dreder napisał(a): Wasza Świątobliwość,

Również uważam, że sytuacja dojrzała do tego, aby zwołać sobór. Jest tragicznie, można powiedzieć, że gorzej być nie może i naprawdę, ale to naprawdę nie ma na co czekać. Możemy nawet obradować w trójkę, nawet w takim gronie da się przeprowadzić sensowne reformy. Grunt, że znajdzie się garstka, której serio leży dobry Rotrii na sercu, a nie własny ciepły stołek i tytuły. Chyba, że czekamy aż forum, a wraz z nim Rotria, umrze śmiercią naturalną. Bo obecnie dogorywamy...

Zgadzam sie z ojcem Mikołajem Wink
(-)  Marcin Zagłoba
Odpowiedz

Przedstawiłem Patriarsze wizję, moją wizję, tego jak mają wyglądać obrady soboru. Jego Świątobliwość ją zatwierdził i ufam, że dotrzyma słowa i w tejże formie zwołane zostaną obrady soboru. Mianowicie, obok duchowieństwa prawo do udziału w dysputach mieliby wszyscy wierni, pochodzący z krajów konkordatowych i każdy zainteresowany losem Kościoła Rotryjskiego. Oczywiście prawo głosu zostanie przywilejem duchowieństwa, lecz wychodzę z założenia, że im więcej głów będzie obradować tym lepiej dla Rotrii. 

Moim zdaniem obrady soboru powinny wystartować natychmiast, bez zbędnych przygotowań, bowiem najbardziej palące problemy ujawniły się same, pozostaje tylko je wyeliminować i znaleźć strategię dla działalności w najbliższych latach. Prawda jest taka, że obecna formuła Rotrii liczy sobie ok. 6 lat, niewielkimi zmianami później, przez ten czas mogła się wypalić i znudzić, dlatego nowa Rotria musi być innym państwem, innym formatem, czymś nowym co potrafi zaskoczyć i zachęcić do aktywności oraz przyciągnąć nowych obywateli. 

Ja mam w głowie wizję Rotrii posoborowej, po reformach, w nowej szacie. Pytanie tylko czy ktoś się ze mną zgadza i popiera moje postulaty? Jeśli tak to proszę o poparcie moich reform, niech wszyscy mieszkańcy, nawet ci najbiedniejsi, dadzą sygnał, że Państwo Kościelne potrzebuje przemiany. 

Z wyrazami szacunku,
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Jeżeli innowiercy też będą mogli brać udział, to się stawię.
Odpowiedz

Wydaje mi się, że nie bardzo, ale nie mi o tym decydować. A czy masz, Drogi Przyjacielu, jakieś uwagi co do Rotrii? Jaki exrotryjczyk znasz jej stan i pewien pogląd na jej kondycję wyrobiony.
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

Zmiana klimatu - proponowane przeniesienie do XX w. bądź wprowadzenie celem próby systemu gospodarczego. Ewentualnie fabularyzacja, może naśladowanie realnej religii przestało już być interesujące. Przydałby też się swoisty "reset" wśród duchownych, tj. utrata wszystkich godności, bo elity osiągnęły już szklany sufit i nie mają motywacji dążyć do czegokolwiek. Kolegium to kółko wzajemnej adoracji.

Jak wielebny ksiądz wspomniał, ja już jestem może nie tyle exrotryjczyk, bo narodowości się nie wyzbędę, ale exduchowny i dlatego moje zdanie nie jest takie istotne. Nie wiem natomiast czy cokolwiek Rotrii pomoże, czy nie trzeba, jak napisał bp Sieniawski, zwijać sztandaru.
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Alberto Tommaso di Mancini
Odpowiedz

Cieszę się, że nadchodzi sobór. Deklaruję aktywny udział.
Mimo to, jestem bardzo sceptyczny wobec swego rodzaju aggiornamento. Podoba mi się w Rotrii właśnie jej przedsoborowość, nawiązanie do starej i wiecznej katolickiej tradycji. Wiele "novusowych" tworów rotriopodobnych już było i wszystkie upadły.
Poza tym, na czym miałoby to polegać? Zmiana ceremoniału? Przecież i tak celebracja Mszy Św. jest bardzo luźna i jeśli ktoś chce, to może sobie celebrować "po novusowemu", jak mój śp. Ojciec Karol Wawrzyniec. Zmiana ogólnego klimatu? W moich oczach Rotria wiele wtedy straci. Ale to temat na sam sobór, jestem otwarty na dyskusję Smile
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

Rotria potrzebuje zmian i pierwszym krokiem będzie sobór, w którym wyrażam chęć udziału. W jakiej formie sam jeszcze nie wiem, ale wiek XX może być ciekawym rozwiązaniem.
(-)  Marcin Zagłoba
Odpowiedz

Jeśli nic innego Rotrii nie uratuje, zgoda.
Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby Rotrię nieco unowocześnić, ale nie zrywać zupełnie z dzisiejszą tożsamością.
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep

Odpowiedz

Nigdy nie proponowałem, aby przenieść PKR w okres współczesny, posoborowy. Stale mam na myśli okres XIX/XX wieku, gdy mamy już Watykan, lecz przed SWII.
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

W takim razie zwracam honor, świetny pomysł!
Zawsze brakowało mi u nas motywu bardziej watykańskiego.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.