Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Czym te bractwa by się zajmowały?
Liczba postów: 903
Liczba wątków: 18
Przede wszystkim organizowaniem różnorakich uroczystości i obchodów, a także integracją. Pozostałe dziedziny aktywności w dużej mierze zależały by od konkretnych bractw, np. mogły by istnieć bractwa charytatywne, pokutne, pielgrzymkowe, wspierające sztukę... Ta działalność była by oczywiście prowadzona głównie w sferze narracyjnej.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Liczba postów: 1127
Liczba wątków: 8
Wasza Świątobliwość
Eminencje
Jeżeli nie zaproponujemy świeckim życia oprócz Kościoła, np. awansów, tytułów, majątków, to będzie tak ja jest.
Przypominam, że część państw wprowadza ograniczenie ilości obywatelstw, życia w innych państwach.
Dział świecki musi być atrakcyjny. Nie można traktować tej części jak mniej ważnej.
Tylko kto go poprowadzi ?
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
(28.09.2020, 14:10:52)Mikołaj Dreder napisał(a): Dalej... zakony świeckie, nie wiem czy coś takiego istnieje w świecie realnym, ale grupa zainteresowanych świeckich mogłaby mieć możliwość - lub świadomość, że jest taka możliwość - organizować grupy wiernych i tworzyć świeckie zgromadzenia zakonne, ku chwale Pana. Kolejna propozycja - zatrudnianie ich w kuriach diecezjalnych, jako świeckich wikariuszy diecezji, etc. Na chwilę obecną nie jestem w stanie zaproponować ciekawszych rzeczy; uważam, że i tak dość dużo możliwości wyprodukowałem podczas wypowiedzi. A właśnie... Zostaje system nagród. W Państwie Kościelnym mamy dużo ziem do podziału, niech będą one nagrodą dla najaktywniejszych świeckich w swoich diecezjach.
"Propozycją" Zakonu Świeckiego są właśnie Józefici - którzy gromadzą i duchownych i świeckich. Warto to wykorzystać.
Liczba postów: 903
Liczba wątków: 18
(30.09.2020, 16:45:23)Andrew von Habsburg napisał(a): Wasza Świątobliwość
Eminencje
Jeżeli nie zaproponujemy świeckim życia oprócz Kościoła, np. awansów, tytułów, majątków, to będzie tak ja jest.
Przypominam, że część państw wprowadza ograniczenie ilości obywatelstw, życia w innych państwach.
Dział świecki musi być atrakcyjny. Nie można traktować tej części jak mniej ważnej.
Tylko kto go poprowadzi ?
Myślałem, że przewidujemy zaangażowanie wiernych głównie w Kościołach partykularnych...
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Jakie wnioski mam wyciągnąć do uchwały z tej dysputy? Czy głosujemy nad stworzeniem Kongregacji ds. Świeckich?
Wniosków jeszcze nie ogłaszajmy. Dysputujmy jeszcze w tej sprawie.
Jako Sekretarz Stanu widziałbym odrębną Kongregację doradczą, złożoną właśnie ze świeckich.
Tylko czy coś osiągniemy tą dysputą. Kto mógłby zająć się ową Kongregacją?
Miałbym pewne propozycje. Ale to omówię już z Czcigodnym Kolegium.
Dobrze. W takim razie może zawieszę dyskusję. Być może Wasza Eminencja będzie chciała przedstawić wyniki rozmowy z Kolegium pozostałym Ojcom Soborowym.