12.10.2020, 12:10:33 

Mi również. O czym z kardynałem Piusem rozmawiałem. 

(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
![[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]](https://sjrotria.wordpress.com/wp-content/uploads/2019/01/14101934_nicolodreder2.png?w=1100)
| 

Dysputa VII - reforma Kurii Rotryjskiej

| 

| 

12.10.2020, 12:10:33 

Mi również. O czym z kardynałem Piusem rozmawiałem.  

(-) Mikołaj kardynał Dreder 
Kardynał biskup Ostii 
![]() 

20.10.2020, 13:02:12 

Wasza Świątobliwość, 

Czcigodni Ojcowie Soborowi, Nowa Kongregacja z pewnością przysłuży się Kościołowi i będzie miała wiele pracy. Jeśli chodzi o działalność zagraniczną, to powszechnie wiadomo, że reklamowanie innych mikronacji w większości państw wirtualnych jest niechętnie postrzegane, albo nawet zabronione. Natomiast Kongregacja mogłaby propagować nie tyle Państwo Kościelne, co Kościół Rotryjski. Sądzę, że wiele mikronacji, zwłaszcza tych mniejszych, z chęcią przyjęłoby u siebie misję rotryjską, która w znacznym stopniu ożywiałaby je. Oprócz tego można by zbudować ciekawą narrację związaną z działalnością misyjną. Moim zdaniem rozróżnienie Kościoła Rotryjskiego od Państwa Kościelnego jest niezwykle ważne. Przywykło się je wręcz utożsamiać, i to z naciskiem na Państwo. Tymczasem winny być odrębne, a Kościół powinien mieć pierwszeństwo nad państwem! Sądzę, że w wielu państwach wirtualnych są osoby zainteresowane działalnością jako duchowni, ale niechętni dołączeniu do kolejnej mikronacji. Natomiast gdyby miały możliwość posługiwania w swoim państwie, bez konieczności rejestracji i aktywności w Rotrii, z chęcią by z niej skorzystały. Warunkiem takiej zmiany jest nadanie większego znaczenia Kościołom partykularnym. Aktualnie w wielu z nich aktywność ogranicza się do informowania o najważniejszych wydarzeniach z Rotrii. Do tego nie trzeba diecezji, do tego wystarczy sprawnie działająca nuncjatura, jak np. ta w Leocji. Kościoły partykularne powinny stać się miejscami regularnych celebracji i lokalnymi ośrodkami życia duchowego, a także wykreować własny, unikalny klimat związany z mikronacją, w której działają. W dziejach Rotrii ozlegały się już wielokrotnie apele nawołujące do misyjności Kościoła i wzmocnienia Kościołów. Kongregacja Rozkrzewiania Wiary jest szansą na wprowadzenie tego wreszcie w życie. Jej zadaniem powinno być nadzorowanie działalności misyjnej i interweniowanie w Kościołach partykularnych w przypadku, gdy Kongregacja ds. Kościoła i Duchowieństwa zgłosi taką potrzebę. Na tym powinna skupić się jej działalność, natomiast kwestie polityki zagranicznej pozostawiłbym w kompetencjach Sekretariatu Stanu. Powinna też pośredniczyć – w razie potrzeby – w kontaktach między duchowieństwem i wiernymi. Dlatego też sądzę, że powinien jej przewodniczyć wypróbowany i odpowiedni wierny świecki – gdyby był nim duchowny, mogły by zrodzić się w umysłach świeckich skonfliktowanych z duchownymi podejrzenia o stronniczość. Gagik Bagratuni 
Գագիկ Բագրատունի 

20.10.2020, 17:12:50 

Cytat:Nowa Kongregacja z pewnością przysłuży się Kościołowi i będzie miała wiele pracy. Jeśli chodzi o działalność zagraniczną, to powszechnie wiadomo, że reklamowanie innych mikronacji w większości państw wirtualnych jest niechętnie postrzegane, albo nawet zabronione. Natomiast Kongregacja mogłaby propagować nie tyle Państwo Kościelne, co Kościół Rotryjski. Sądzę, że wiele mikronacji, zwłaszcza tych mniejszych, z chęcią przyjęłoby u siebie misję rotryjską, która w znacznym stopniu ożywiałaby je. Oprócz tego można by zbudować ciekawą narrację związaną z działalnością misyjną. Ekscelencjo Legacie, I to jest podsumowanie tego, do czego stale nawołuje. Otwierajmy się przede wszystkim na nowo powstałe mikronacje. W ten sposób mamy szanse stworzyć unikalną przyjaźń między naszym a innym, młodym narodem, co z pewnością przerodzi się w świetną współpracę międzynarodową. Oczywiście, co podkreślam, należy starannie wybierać państwa, które odwiedzimy w ramach misyjnej działalności Kościoła Rotryjskiego. (-) Mikołaj kardynał Dreder 
Kardynał biskup Ostii 
![]() 

21.10.2020, 11:13:03 

Jeśli ktoś ma jeszcze coś do dodania w temacie, to proszę, aby to uczynił. Jeśli nie, podsumujemy i zamkniemy dysputę.

Gagik Bagratuni 
Գագիկ Բագրատունի 

27.10.2020, 13:20:23 

A więc podsumowując: 

Należy ustanowić Kongregację Rozkrzewiania Wiary, której prefektem winien być wierny świecki. Będzie się ona zajmować działalnością misyjną Kościoła Rotryjskiego, dbaniem o dobry PR Rotrii za granicą oraz dobre relacje między wiernymi a ordynariuszami Kościołów Partykularnych. Poza tym jej zadaniem będzie aktywizowanie - w miarę możliwości - świeckich wiernych Kościoła. W ramach działalności misyjnej należy zakładać misje w starannie wybranych nowych mikronacjach. Wnioski te poddaję pod głosowanie. Głosujemy za albo przeciw. Gagik Bagratuni 
Գագիկ Բագրատունի 

27.10.2020, 13:58:42 

(27.10.2020, 13:20:23)Gagik Bagratyda napisał(a): A więc podsumowując: Wielebny Księże Legacie Niestety nie zgłosiłem się na Sobór ze względu na moją nieobecność w czasie zwołania go, jednak pozwolę się wypowiedź. Tworzenie nowych urzędów nie ma sensu przy pojawiających się problemach z obsadzeniem tych, które mamy teraz. Nie da rady nigdy oddzielić Kościoła od Państwa Kościlnego, jest to po prostu niemożliwe. Sam byłbym przeciw. ![]() 

27.10.2020, 14:21:11 
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.10.2020, 14:21:37 przez Gagik Bagratyda.)

Byłbym wdzięczny, gdyby Ekscelencja zgłosił swoje uwagi choćby wczoraj, prosiłem przecież aby wypowiedzieli się ci, którzy mają coś do dodania. 

Była mowa o ściągnięciu wiernego świeckiego z zagranicy, sam Eminencja Dreder pisał, że ma już w głowie kilka nazwisk, inni hierarchowie także wspominali, że rysują im się w głowie pewne kandydatury. Nie pisałem o oddzieleniu, a o rozróżnieniu Państwa Kościelnego od Kościoła Rotryjskiego. Polegało by to przede wszystkim na nadaniu większego znaczenia Kościołom Partykularnym i zaktywizowaniu świeckich, umożliwieniu działania im w Kościele bez konieczności działania w Państwie Kościelnym. Nie wydaje mi się to niemożliwe, moim zdaniem należy spróbować. Ale nie nad tym głosujemy, a nad przedstawionymi wnioskami. Ja głosuję za. Gagik Bagratuni 
Գագիկ Բագրատունի 

27.10.2020, 14:26:29 

(27.10.2020, 13:58:42)Taddeo Piccolomini napisał(a):(27.10.2020, 13:20:23)Gagik Bagratyda napisał(a): A więc podsumowując: Jakie problemy z obsadzeniem stanowisk? Od dłuższego czasu nie ma takiego problemu - każdy najważniejszy i kluczowy urząd jest obsadzony. Pozostały chyba mało znaczące urzędy pokroju Mecenasa Patriarszego. Gdyby zaglądał Brat częściej na nasze forum, zapewne i dla Brata znalazłby się dobry etat. (-) Mikołaj kardynał Dreder 
Kardynał biskup Ostii 
![]()  | 

| Użytkownicy przeglądający ten wątek: | 
| 1 gości |