Liczba postów: 74 
    Liczba wątków: 9

@ Ametyst I Dziecię wiem, nie piszę tego w znaczeniu pretensji, jedynie chciałem wskazać, że w Angemoncie poszliśmy w tę stronę, a narracja jest u nas elementem pomocniczym.  
A czy tworząc tam rozważania, kogoś nawrócę...mikroświaty nie takie rzeczy już widziały     
@ Aurelio de Medici y Zep ja osobiście w mikroświatach mogę współpracować praktycznie z każdym, natomiast tutaj decydujący głos powinien należeć z naszej strony do @ piwski13 . Zwł. wzajemna Komunia nie powinna być szczególnie kontrowersyjna, bo nie tworzymy własnej, autorskiej doktryny.  

Liczba postów: 2919 
    Liczba wątków: 344

Będę zatem wdzięczny za przekazanie mojego serdecznego zaproszenia osobom decyzyjnym. Jako miejsce rozmów sugeruję Toskanię, miejsce neutralne i od Rotrii niezależne. Wstępnie proponuję wyżej wymienione rzeczy, które rzecz jasna należy przedyskutować i sprecyzować. Oczywiście muszę tę koncepcję skonsultować z Ojcem Świętym   

Liczba postów: 7 
    Liczba wątków: 0

31.01.2023, 06:09:44 
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.01.2023, 06:20:09 przez piwski13.)

Zachęcam do zapoznania się z relacją z  konsekracji Katedry Łaski Bożej w mieście Vox. Od tego momentu Kościół Powszechny Pollinu liczy 4 diecezje faktycznie istniejące i kilka podosieckich diecezji de facto zarządzanych przez Kurię Osiecką - tj. np. Diecezji Kolońskiej. Co się tyczy zrywania z Rotrią - opieramy się na innym fundamencie (mikronacyjnym), a rozpoczęliśmy działalność w czasie Seculum Obscurum w Rotrii. Nie bardzo było co zrywać, faktycznych więzi ciężko byłoby się doszukiwać w przededniu Proklamacji jednoczącej KD, KS i struktury KR Diecezji Angemonckiej w KPP.  
Odnosząc się do słów @ Vilarte na temat ewangelizacji, nie jest to raczej cel naczelny KPP, ale jeśli członkowie mają ochotę przytaczać czytanie na dany dzień i okrasić go jakąś mądrą, porzyteczną i niegodzącą jakoś w realową ortodoksję prelekcję-kazania - pięknie.  
Niestety nasza opinia o Państwie Rotryjskim nieco musiała zostać wystawiona ostatnimi czasy na próbę - najpierw wycofanie wszelkich ksiąg z rytuałami, zerwanie konkordatów, wyzerowanie prawa, a to wszystko poprzedzone puczem, teraz próba zmierzania do wojny (zbadać musimy czy sprawiedliwej czy nie), nie pozwala nam to na patrzenie na Rotrię jako na wiarygodnego partnera - niestety. 
Tutaj też chyba należy wyjaśnić, KPP to nie jest projekt ograniczony do Księstwa Sarmacji wraz z Królestwem Hasselandu, co chyba wybrzmiewa zarówno w jego nazwie, jak i w powołaniu w dniu wczorajszym Biskupstwa Misyjnego w Voxie w  Bulli DĄŻĄC DO PRAWDY. Dodatkowo cały KPP, uznając zapisy  Bulli PRZYMUSZENI WIARĄ, wydanej w Sobotę IV Tygodnia Wielkanocnego Roku Pańskiego 2021, za najwyższego swojego pasterza uznaje Arcybiskupa Osieka.  
A skoro już jesteśmy w temacie - Najjaśniejsze Arcybiskupie Miasto Osiek i Jego Okręg - to jest właśnie serce KPP, jego struktur itd. Tam między innymi organizowane są Zjazdy Osieckie. Przed Arcybiskupem Osieka, Sługą Sług Bożych, Kanonikami Katedry Osieckiej, Wikariuszem Generalnym, Oficjałem i innymi mężami sławnymi ze swojej mądrości, zeznają osoby w sporach, które mogłyby się zakończyć zbrojną eskalacją, których  Bullą CHWAŁA NA WYSOKOŚCI, zakazaliśmy.   

(—) Piwski 

Arcybiskup Osieka, Sługa Sług Bożych

Liczba postów: 2771 
    Liczba wątków: 225

Jak nie ma dobrowolności, to herezje trzeba zwalczać ogniem, mieczem i młotem. Nikt poza Patriarchą Rotrii w mikroświecie nie może się nazwać Biskupem Powszechnym i Sługą Sług Bożych.

Jestem winny nieporozumienia i winien słowo wyjaśnienia. Mnie nie chodziło o układanie się z tzw. KPP, który nie ma w najmniejszym stopniu sukcesji apostolskiej (tj. bezpośredniej ciągłości z pierwszą wspólnotą v-chrześcijan - szykuję książkę na ten temat), ale z odłączoną diecezją angemoncką i Krzysztofem Windsorem, ważnie niegdyś nominowanym na biskupa z zachowaniem sukcesji (choć ekskomunikowanym i w tej chwili władzy nominacji nieposiadającym). Samozwańczego i uzurpatorskiego "Kościoła Powszechnego Pollinu" nie uznajemy i nie uznamy. Nie jest to ani Kościół (bo nie ma sukcesji i legitymacji), ani Powszechny, bo wyznawany przez garstkę osób na ograniczonym obszarze, ani Pollinu, bo kiedyż to Pollin dał mu legitymację? Niechaj jednak istnieje, historia już wkrótce go oceni.

Liczba postów: 2014 
    Liczba wątków: 65

A mają tam arcypastorki-prezydentki?

Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani  
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus 

Liczba postów: 2604 
    Liczba wątków: 198

(31.01.2023, 17:35:47)Ametyst I Dziecię napisał(a):  A mają tam arcypastorki-prezydentki? 
To nie ta denominacja. Niemniej, wobec wszelkich herezji jakie się pojawiają trzeba powziąć bardziej zdecydowane stanowisko. Nie uległe, ekumeniczne.

Liczba postów: 2771 
    Liczba wątków: 225

Rozpalamy Wasza Świątobliwość? Wichrzycieli, którzy sprzeciwiają się powrotowi Urbino do ojczyzny też trzeba tępić.

Liczba postów: 7 
    Liczba wątków: 0

(31.01.2023, 17:35:47)Ametyst I Dziecię napisał(a):  A mają tam arcypastorki-prezydentki? 
A komu to potrzebne? A dlaczego? Nigdy w życiu xD

(—) Piwski 

Arcybiskup Osieka, Sługa Sług Bożych

1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
	  • Vilarte

Kolejny dzień, to i  kolejna herezja. Panowie z Rzeczypospolitej, z przyczyn wyłącznie politycznych (tj. z powodu niezadowolenia, że Rotria pragnie powrotu Urbino do macierzy), planują utworzenie kolejnego już antyrotryjskiego v-Kościoła - "Kościoła Świętego". Ponieważ nikt jednak nie chce brać udziału w budowie tej instytucji, będzie to Kościół "w pełni fabularny i wirtualny". Słowem - nie będzie go, a jego działalność będzie jedynie opisywana. 
Z całym szacunkiem, ale Rzeczpospolita osiąga apogeum swojej natury. Dotąd bowiem mamy tam multum, nazwanych dawniej, mieszkańców funkcyjnych. Mieszkaniec - duchowny, mieszkaniec - plotkara, mieszkaniec - ewangelista na każdy dzień. Jaka ich część jest klonami, nie wiem, choć się domyślam. Niemniej, RON coraz bardziej stacza się w fikcję i nieistnienie. Niedługo już będzie tam jeden człowiek i mnóstwo "mieszkańców fabularnych" + konta funkcyjne.

|