Liczba postów: 989
Liczba wątków: 43
Wstępna i ogólna moja propozycja byłaby taka:
Esercito Pontificale
- Dywizja Gwardii
- Pułk Gwardii Szwajcarskiej-3 bataliony w tym batalion patriarszy (gwardii pałacowej)
- Pułk Gwardii Palatyńskiej-3 bataliony w tym batalion pałacowy/patriarszy
- Pułk Gwardii Szlacheckiej- 4 szawdrony w tym szwadron przyboczny i oddział powozowy
- Pułk Artylerii Patriarszej- 2 dywizjony artylerii i bateria salutowa
2 Dywizje Liniowe
- 2 Pułki Piechoty-2 bataliony piechoty i batalion bersalierów/ żuawów (lekkiej piechoty)
- Pułk Dragonów-4 szwadrony
- Pułk Artylerii-2 dywizjony
Samodzielny Pułk Arditi Patriarszych-elitarny oddział szturmowy
Aeronautica Pontificale
2 dywizjony myśliwskie i dywizjon wsparcia
Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Albert
Liczba postów: 525
Liczba wątków: 110
(28.07.2025, 12:37:50)Maurycy Orański napisał(a): Wstępna i ogólna moja propozycja byłaby taka:
Esercito Pontificale
- Dywizja Gwardii
- Pułk Gwardii Szwajcarskiej-3 bataliony w tym batalion patriarszy (gwardii pałacowej)
- Pułk Gwardii Palatyńskiej-3 bataliony w tym batalion pałacowy/patriarszy
- Pułk Gwardii Szlacheckiej- 4 szawdrony w tym szwadron przyboczny i oddział powozowy
- Pułk Artylerii Patriarszej- 2 dywizjony artylerii i bateria salutowa
2 Dywizje Liniowe - 2 Pułki Piechoty-2 bataliony piechoty i batalion bersalierów/ żuawów (lekkiej piechoty)
- Pułk Dragonów-4 szwadrony
- Pułk Artylerii-2 dywizjony
Samodzielny Pułk Arditi Patriarszych-elitarny oddział szturmowy
Aeronautica Pontificale
2 dywizjony myśliwskie i dywizjon wsparcia
Ciekawa propozycja. Ktoś miałby jakąś kontrpropozycję, albo uwagi, albo chciałaby się zgodzić z nią?. Może @
Alberto Tommaso di Mancini albo @
Andrew von Habsburg.
Przy okazji trzeba by pomyśleć nad rozmieszczeniem ich. Jakieś Propozycje co do miejsc?
![[Obrazek: prowincje.png]](https://rotria.net.pl/data/files/prowincje.png)
Przy okazji czy mamy mapę samego miasta Rotria?
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
![[Obrazek: LCMMSkW.png]](https://i.imgur.com/LCMMSkW.png)
Liczba postów: 1127
Liczba wątków: 8
Wasza Świątobliwość
Jeśli można parę pytań i uwag :
1. Proponuję zmniejszyć gwardię szwajcarskiej Patriarchy do 320 osobowego batalionu składającego się z 6 plutonów plus dowództwa wsparcia.
Służba jest non stop. Co 8 godzin byłaby zmiana :
a. dwie kompanie na służbie,
b. dwie kompanie w wyczekiwaniu
c. dwie kompanie odpoczywają.
Wiadomo, że nie utrzyma się pełnych stanów : urlopy, choroby, wypadki, sprawy nagłe. Ale zawsze do dyspozycji będzie co najmniej półtora kompanii.
Mundury i broń paradna zachowane byłyby w stylu XVI wieku, natomiast wyposażenie i broń polowa - najnowsza.
Gwardia podlegałaby bezpośrednio Patriasze i tylko od niego odbierałą rozkazy.
W czasie braku Patriarchy - proszę o pomoc komu mam podlegać - Kamerlingowi i Radzie Kardynałów - nie wiem ?
Do gwardii dołączona byłaby straż pożarna i służby medyczne.
2. Ochroną obiektów zajmował by się gwardia szlachecka w - tu musimy ustalić co ma chronić - dlatego nie mogę podać składu
Mundury takie jak miała za Pawła VI.
3. Ostatnią jednostką była żandarmeria, która ma pilnować porządku na terenie zamkniętym w składzie batalionu.
Obie jednostki będą miała swoje dowództwa, ale będą podlegać dowódcy gwardii szwajcarskiej, lub wyznaczonemu przez niego oficerowi
To na początek
Jego Eminencja
Andrew Kardynał von Habsburg, Herzog von Hohenberg
Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela
Regent Monarchii Austro-Węgier
Pozwolę sobie odnieść się do poszczególnych punktów.
1.W moim zamyśle gwardii szwajcarskiej jeden batalion byłby odpowiedzialny za bezpośrednią ochronę patriarchy, a pozostałe byłby doborowymi jednostkami bojowymi. Pomysł be facto skopiowany z realowej gwardii monarchy brytyjskiego.
2. Szczególną rolą gwardii szlacheckiej jako jednostki konnej powinna być raczej ochrona patriarchy poza obrębem Pałacu Apostolskiego. Natomiast budynki chroni by szwajcarzy i palatyńczycy
3.O żandarmierii myślałem raczej o jako o jednostce policyjnej dla całej domeny, nie tylko Apostolskiego Miasta. Ale nie jestem przeciwko jej zmilitaryzowaniu podobnie jak realowi Caraninieri, Marechausse czy Gendarmerie Nationale
Garnizony: Rotria, Siena, Modena?
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
• Albert
Eminencjo
Dziękuję za odpowiedź.
Zgodnie z przepisami Stolicy Apostolskiej (w realu) gwardia szwajcarska służy tylko i wyłącznie do ochrony Papieża. Całą resztą teraz zajmuje się żandarmeria a kiedyś gwardia szlachecka. Z tego co wiem do tej pory żyje jeden czlonek tej gwardii.
Szwajcarów zostawiłbym tylko do ochronę Jego Świątobliwości, nie wysyłał na wojnę.
Z tego co wiem Gwardia szlachecka występowała i konno i pieszo. Dlatego mogłaby chronić budynki, a jej poddziały konne kontrolować teren otwarty.
Żandarmeria w każdej chwili, mogłaby się włączyć do obrony zagrożonej stolicy, ale w czasie pokoju pilnowałaby porządku.
Wszystkie oddziały byłyby cały czas szkolone walki w czasie wojny.
Zachowałbym przepis mówiący o tym że Patriarchy broni tylko jedna jednostka. Jest duża szansa że przy przekazywaniu kompetencji wkradnie się błąd za który zapłaci Jego Świątobliwość.
Swoje przemyślenia opieram na książkach :
1. Łukasz Niewiński - Papieska Gwardia Szwajcarska
2. Henryk Majkrzak - Watykan - papieskie formacje zbrojne
Jego Eminencja
-Popieram ograniczenie Gwardii Szwajcarskiej do batalionu. Co Wasza Wysokość proponuje w stosunku do Gwardii Palatyńskiej. Ogólnie jeden pułk w garnizonie stolicy to chyba zbyt mało. Może gwardię palatyńską zostawmy w sile pułku?
-Co do gwardii szlacheckiej... No może. Ale to co kto będzie robił pozostanie już w gestii przyszłego komendanta gwardii.
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
• Albert
Liczba postów: 74
Liczba wątków: 9
Z mojej strony gorąca zachęta, żeby zostawić jakąś jednostkę epokową nieograniczoną do funkcji reprezentacyjnych. W Hasselandzie mamy w planach pełne przestawienie Gwardii Hasselandzkiej na epokę napoleońską, i z przyjemnością podejmiemy się zorganizowania jakichś epokowych manewrów wojskowych. W tamtych czasach w realowym Państwie Kościelnym istniały np. jednostki żuawów papieskich.
• Albert
Może jednostka reprezentacyjna i jednocześnie ekspedycyjna do mikronacji historycznych we wcześniejszych epokach? Bizancjum RON?
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
• Albert
Szanowni Panowie
Zgadzam się z Wami.
Ja tylko dziele, wszystkie jednostki aby było łatwiej dyskutować, a osobom postronnym łatwiej zrozumieć
Jego Eminencja
Nie wiem jak duże mają być siły zbrojne Rotrii (oprócz gwardii)
Proponowałbym zastosować system angielski
- piechota - rekrutacja w regimentach, które są jednostką administracyjną wystawiającą 2 - 3 bataliony łączone w brygady
- artyleria - pułki artylerii
- kawaleria półki kawalerii
Jeżeli miałaby być małą armia poszczególne baterie artylerii i szwadrony kawalerii dołączane byłyby do brygad,
Czy jeżeli stworzymy dużą armie, będą ludzie którzy się w to zaangażują ?
Do tego każde księstwo posiadałoby brygadę terytorialną składającą się 2 - 3 batalionów, dywizjonów artylerii i służ. Brygady podlegałyby sztabowi generalnemu, ale również władzy księstwa
Jego Eminencja