Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Consistorium VI VIII MMXXVI
Kardynał Dziekan podaje Patriarsze symbol księcia Kościoła, a więc pierścień kardynalski. Patriarcha nakłada na palec Kardynała Elekta pierścień:

(Do kwestii kolegium przejdziemy po ceremonii)
/-/ Abp Fryderyk Maurycy Jerzy Orański
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae
Rector Universitatis Cracoviensis
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Prorector Universitatis Rotriensis
Episcopus Vilnensis
Vicarius Generalis Sanctae Sedis

[Obrazek: s1j8m9n.png]
Odpowiedz

Weź ten pierścień, znak godności kardynalskiej, dla podkreślenia twej więzi ze Stolicą Pawłową.
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Episcopus Vilnensis

Odpowiedz

Następnie Kardynał Dziekan podaje Patriarsze kapelusz kardynalski. Patriarcha wkłada go na głowę Kardynała Elekta mówiąc:
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Episcopus Vilnensis

Odpowiedz

Przyjmij czerwony kapelusz, symbol godności kardynalskiej i bądź gotów do przelania krwi za swój Kościół.
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Episcopus Vilnensis

Odpowiedz

Po nałożeniu galero nowy kardynał wymienia z Patriarchą pocałunek pokoju. W sali da się usłyszeć okrzyki radości. Po chwili uniesienia, Kardynał Prodziekan czyta wszystkie dokumenty dotyczące kreacji, jednocześnie dając je nowemu kardynałowi.
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Episcopus Vilnensis

Odpowiedz

Cytat:
[Obrazek: aPzjbNc.png]

ALBERTUS·PP·I
PATRIARCHA ET EPISCOPUS ROTRIAE

LITTERAE APOSTOLICAE 
MOTU PROPRIO DATAE

PARARE

EIUSQUE SUCCESSORIBUS CANONICE SUBSTITUENDIS, IN PERPETUAM REI MEMORIAM, SUBSTITUANTUR
NORMIS QUAE SEQUUNTUR:

Venerabili Fratri Nostro
Henricus Ziemiański-Wieniawa

Summa igitur, qua fungimur, Apostolica potestate constituimus:
Na mocy najwyższej władzy apostolskiej, jaką sprawujemy, postanawiamy, co następuje:

§ 1. Nadajemy Ci godność Kardynała Prezbitera Świętego Kościoła Rotryjskiego.
§ 2. Nadajemy Ci tytuł Prezbitera Bazyliki św. Piotra za Murami, pozostałym nakazując by tytułowali Cię Jego Eminencją.
§ 3. Nadajemy Ci pełnię przywilejów wynikających z tego tytułu.
§ 4. Zezwalamy Ci na stosowanie w czasie sprawowania funkcji herbu należnemu kardynałowi prezbiterowi i zobowiązujemy Cię do przyjęcia kapelusza kardynalskiego na konsystorzu.
§ 5. Nadajemy moc prawną niniejszemu dekretowi w momencie publikacji w Acta Apostolicae Sedis.

Datum Rotriae, apud S. Paulum, die VI mensis Augusti, anno Domini MMXXVI, pontificati nostri primo.

/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
[Obrazek: QD5QNkZ.png]
Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau OT
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego
Arcybiskup Jerozolimy
Kardynał Prezbiter Bazyliki Świętego Wawrzyńca za Murami 
Doża Wenecji
Hrabia Prato i Legnano
Odpowiedz

Ceremonia dobiega końca, a kardynałowie oraz Patriarcha udają się na wieczerzę.
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Episcopus Vilnensis

Odpowiedz

@Henryk Ziemiański-Wieniawa gratulacje dla ciebie. 
Pozostałym kardynałom dziękuję za obecność, za obserwowanie ceremonii. Jak najbardziej teraz czas na wszelkie gratulacje, powinszowania etc.
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Episcopus Vilnensis

Odpowiedz

Jeszcze raz Bóg zapłać Waszej Świątobliwości. Będę robić co w mojej mocy  dla dobra Rotrii.
Jego Eminencja  dr. net Henryk Tymoteusz kardynał Ziemiański OSI
Prodziekan Kolegium Kardynalskiego,  arcybiskup achkovski, Rektor Uniwersytetu  Rotryjskiego, prymas II Federacji Nordackiej, hrabia Sieny,  Bari i Arezzo, wicehrabia Dalmazji

[Obrazek: 101005704499842584_t.png]
[Obrazek: 1260.png]
Odpowiedz

(06.08.2026, 22:05:45)Mikołaj Dreder napisał(a): Bracia,

Zupełnie niezrozumiała jest dla mnie korespondencja, która dotarła do mnie w ostatnich dniach, zawierająca Motu Proprio: Omnia tempus habent. Chciałem zaznaczyć, że pomimo tego, iż wiekiem realnie jestem najstarszy wśród rotryjskiej społeczności, mój czas jeszcze nie nadszedł i o tym kiedy nadejdzie, zadecyduję sam, jako wolny człowiek. Od blisko 15 lat stanowię fundament Państwa Kościelnego Rotria, przeżywając z nią liczne wzloty i upadki oraz uczestnicząc w Jej wielu odbudowach, a także będą architektem jej współczesnej formy. Wysyłanie mnie na emeryturę tytułem tego, że nie jestem biskupem żadnej diecezji, jest dla mnie również niezrozumiałe - nigdy w moim życiu nim nie byłem. Wzorem realnych duchownych, zaliczam się do grona kurialistów, a nie duszpasterzy i podnoszenie takiego argumentu, jest niezwykle naciągane. Wysyłanie mnie na emeryturę tytułem tego, iż nie pełnię żadnej publicznej funkcji jest również skandaliczne, wiele miesięcy temu, wielokrotnie zgłaszałem Patriarsze Albertowi chęć objęcia znanych mu z prywatnej korespondencji urzędów, gdzie za każdym razem zostałem odprawiony z kwitkiem, co też tłumaczy moje słabe zaangażowanie w trakcie tego pontyfikatu. Ostatnie wydarzenia w Kościele Rotryjskim uznaje za wyjątkową farsę i reprezentowanie polityki słabych lotów; jeszcze niech tylko Patriarcha Albert zacznie się klonować jak Lorenzo de Medici, pisać z licznymi błędami stylistycznymi i będziemy mieli kalkę tamtych smutnych czasów. Jako najstarszy rotryjczyk i najstarszy stażem Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego mam prawo do uzyskania wyjaśnień i moralne prawo do interwencji, w celu powstrzymania tej narastającej degrengolady, niewidzianej nigdy w naszej historii. 

(-) Mikołaj kardynał Dreder

Jakże cieszy nas obecność Eminencji Kardynała w naszych skromnych progach. Po miesiącach niebytu wraca do grona żywych. Oczywiscie rozumiem, iż chciał się poświęcić Kardynał działaniu na rzecz Kurii Rotryjskiej, tylko proszę nam przypomnieć w jakim Prefektem był dopóki te urzędy istniały, lub też jakim urzędnikiem Kurii jest obecnie po reformie? Bo z tego co pamiętamy, to nie chciał Najprzewielebniejszy objąć żadnego urzędu z braku czasu. No dobrze aby być uczciwym był jeden który kojarzymy. Mianowicie Dziekana Kolegium. Urząd zajęty przez kardynała Stanisława Wieniawę. Nie mniej jak Wam pisaliśmy, na urząd ten został powołany on, więc wy mogliście otrzymać urząd Prodziekana Kolegium. Do tego oferowaliśmy wam też Urząd Kamerlinga. Interesował was tylko Dziekan Kolegium. A innej aktywności nawet w minimalnym stopniu nie zrobił. Wiadomo realioza, no ale mimo to inni jakoś zawsze w minimalnym stopniu albo obserwowali forum, albo coś nawet pisali od czasu do czasu. Tymczasem od was cisza. Nagle gdy straciliście miejsce w kolegium elektorskim, które przecież powinno być zaszczytem, nagrodą, a jednocześnie odpowiedzialnością, to chcecie mieć miejsce. Naprawdę zadziwiające. I tylko po to by znowu wziąć udział w konklawe a potem zniknąć na miesiące, bo się nie otrzymało akurat tego konkretnego urzędu. Przecież to nie jest poważne. Dla przykładu Kardynał Pius Maria de Medici również nie był aktywny, ale jak już powstał na forum temat co zrobić z nieaktywnymi członkami kolegium to napisał nam na discordzie, że ma realiozę, że spoko może być emerytem i to akceptuje. Zatem stało się zgodnie z jego wolą, ale też wolą Rotryjczyków. Następni byliście wy, na DC nic nie napisaliście, prywatnie również, zatem póki co wasz status jest jaki jest. Kolejnym byliby kardynałowie Stanisław Wieniawa i Aurelio de Medici y Zep. Ale ten drugi pojawił się ostatnio, od razu publicznie napisał, że nie chce wybierać się na emeryturę, od razu zaczął pisać na discordzie, na forum, przystąpił do swoich zadań Wielkiego Inkwizytora, więc mając na względzie to, że przez cały pontyfikat się pojawiał, że wspierał nas radami, że pisał czasem na forum, a teraz w ostatnich dniach pokazał aktywność, to nie stracił statusu elektora. Co do kardynała Wieniawy to bywał w różnym stopniu aktywny przez pontyfikat, ostatnio również odwiedzał forum, więc nie utracił swego statusu. Wszak gdybyście i wy się pojawili i jak Aurelio napisali, że też nie chcecie na emeryturę to byśmy was zaraz cofnęli z niej. Nie chcemy z Wami toczyć wojny. Czy po to zakopaliśmy topory wojenne, po to schowaliśmy swoje dumy, po to odradzaliśmy teraz Rotrię, po to spędziłem tu tyle czasu, włożyłem w to tyle zapału, energii, niekiedy siedząc do późna w nocy, aby teraz się sprzeczać i toczyć wojny o status elektora?
Szanujemy waszą wolę, oraz zdanie, że sami zadecydujecie o emeryturze. Ale zwyczajnie na tle innych osób w momencie wydania dekretów, nie byliście w gronie tych którzy zasłużyli na ten status ostatnią aktywnością. Nie mniej.

Kardynale @Mikołaj Dreder czy mamy rozumieć wasze dzisiejsze pojawienie się jako deklarację powrotu, złożoną wobec Ojca Świętego?
Czy nadal pragniecie służyć Państwu Kościelnemu Rotria i Kościołowi Rotryjskiemu, a także Patriarsze Rotrii?
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Episcopus Vilnensis

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
2 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.