Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
Ja jestem magistrem historii a dalej mnóstwa rzeczy nie wiem. Promotor mojego promotora Andrzej Poppe mawiał, że każdy naukowiec powinien być ciągle studentem (to znaczy wciąż zdobywać wiedzę i sprawdzać ją), bo inaczej pozostaje urzędnikiem z tytułem akademickim.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Nie chodzi o fakt braku chęci, tylko że tak powiem dziwnie mi zaczynać wszystko od zera. Tongue
Jego Świątobliwość Metropolita Broskwy i całej Brodrii
Paweł

[Obrazek: 86_01_12_21_10_44_29.png]
Odpowiedz

My jesteśmy doktorem nauk realnie i tak naprawdę to wiemy, że nic nie wiemy. I ciągle pragniemy się uczyć. Ale zdobywanie tytułów i stopni jest miłe, nie powiemy. Smile
(+) Stanislaus card. Wieniawa OSI
Wielki Książę Ankony
Kardynał Biskup Albano
Arcybiskup Trydentu
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Wikariusz Generalny Stolicy Apostolskiej
Rektor Uniwersytetu Rotryjskiego
Generał Zakonu św. Izydora
[Obrazek: 101005704499835546_t.png]
Odpowiedz

(18.02.2021, 14:15:10)Tymoteusz Piechota napisał(a): Bo jak mówi przysłowie ,,Ucz się ucz, Bo nauka to do potęgi klucz "

...a jak ten klucz zdobędziesz, to się okaże, że do żadnych drzwi nie pasuje.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Piotr Pawłow, Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

(18.02.2021, 14:22:47)Piotr napisał(a): My jesteśmy doktorem nauk

A co by sprawiło radość Waszej Świątobliwości?
† PIO DE MEDICI
Panzerhaubitzekardinal 

[Obrazek: 101005704499834958_t.jpg]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

Zdobywanie stopni jest tak naprawdę okazją do stopniowej rozbudowy zakresu wiedzy i warsztatu. Mając licencjat możesz powiedzieć, że masz wiedzę z danej dziedziny większą od przeciętnego ogólnie wykształconego człowieka. Magisterium daje Ci dalszą wiedzę (już bardziej specjalistyczną) i fachowy warsztat, który następnie przy wsparciu promotora możesz wykorzystać przy pisaniu doktoratu. Ten doktorat to takie naukowe szlify - habilitację robisz już samodzielnie udowadniając, że potrafisz.

Ja nie wyobrażam sobie pisania doktoratu bez doświadczeń, które dały mi studia magisterskie.
Odpowiedz

(18.02.2021, 14:25:21)Giovanni III napisał(a):

Na pewno nie rozbicie czyjegoś... No nie możemy teraz przeklinać.

(18.02.2021, 14:26:45)Ametyst I Dziecię napisał(a): Zdobywanie stopni jest tak naprawdę okazją do stopniowej rozbudowy zakresu wiedzy i warsztatu. Mając licencjat możesz powiedzieć, że masz wiedzę z danej dziedziny większą od przeciętnego ogólnie wykształconego człowieka. Magisterium daje Ci dalszą wiedzę (już bardziej specjalistyczną) i fachowy warsztat, który następnie przy wsparciu promotora możesz wykorzystać przy pisaniu doktoratu. Ten doktorat to takie naukowe szlify - habilitację robisz już samodzielnie udowadniając, że potrafisz.

Ja nie wyobrażam sobie pisania doktoratu bez doświadczeń, które dały mi studia magisterskie.

Doktorat w zasadzie też możesz pisać samodzielnie, jak masz promotora, który albo daje ci wolną rękę, albo mu się nie chce.
(+) Stanislaus card. Wieniawa OSI
Wielki Książę Ankony
Kardynał Biskup Albano
Arcybiskup Trydentu
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Wikariusz Generalny Stolicy Apostolskiej
Rektor Uniwersytetu Rotryjskiego
Generał Zakonu św. Izydora
[Obrazek: 101005704499835546_t.png]
Odpowiedz

Moi są tego przeciwieństwem. xD Moja koleżanka miała takiego, który miał ją gdzieś i obroniła znakomity doktorat, ale po ośmiu latach.
Odpowiedz

(18.02.2021, 14:28:39)Piotr napisał(a):
(18.02.2021, 14:25:21)Giovanni III napisał(a):

Na pewno nie rozbicie czyjegoś... No nie możemy teraz przeklinać.

(18.02.2021, 14:26:45)Ametyst I Dziecię napisał(a): Zdobywanie stopni jest tak naprawdę okazją do stopniowej rozbudowy zakresu wiedzy i warsztatu. Mając licencjat możesz powiedzieć, że masz wiedzę z danej dziedziny większą od przeciętnego ogólnie wykształconego człowieka. Magisterium daje Ci dalszą wiedzę (już bardziej specjalistyczną) i fachowy warsztat, który następnie przy wsparciu promotora możesz wykorzystać przy pisaniu doktoratu. Ten doktorat to takie naukowe szlify - habilitację robisz już samodzielnie udowadniając, że potrafisz.

Doktorat w zasadzie też możesz pisać samodzielnie, jak masz promotora, który albo daje ci wolną rękę, albo mu się nie 

Dobrze , Ametytście mówisz .
Tymoteusz Dostojewski 
Baron Arrezo
Odpowiedz

Ważne, żeby się nieustannie doedukowywać.

Czytając kolejne książki zachwycam się nad tym, jak dużo nie wiem i jak dużo jest jeszcze do poznania.
† PIO DE MEDICI
Panzerhaubitzekardinal 

[Obrazek: 101005704499834958_t.jpg]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.