(04.06.2019, 18:54:50)Maurycy Orański napisał(a):  Jako bardziej zainteresowany techniką wojenną zauważyłem obecność obiektów z I WŚ tj.wozy bojowe i samoloty. Jesteśmy więc gdzieś epokowo w tych okolicach? Warto byłoby wtedy dodać karabin maszynowy.
Tak, jesteśmy obecnie w XIX-XX wieku. Jeżeli chodzi o broń, to nie dodawałbym do fabuły takiego wyposażenia. Za dużo byłoby rozdrabniania.
 (04.06.2019, 18:54:50)Maurycy Orański napisał(a):  Co do innych mam pytanie o paragraf 44. Trzeba tu dodać ograniczenia bo takim sposobem można szybko pół Rotrii zdobyć.
Można dodać taki zapis:
§ 44. 1. Prowincja nieposiadająca właściciela może zostać okupowana bez wypowiadania wojny, a w wyniku aneksji staje się własnością najeźdźcy. 
2. W tym samym czasie można atakować tylko jedną prowincję, która nie posiada właściciela.
lub:
[...] 2. W tym samym czasie można atakować nie więcej niż jedną prowincję, która nie posiada właściciela. Kolejnej próby ataku można dokonać po upływie siedmiu dni, licząc od dnia zdobycia poprzedniej prowincji.
 (04.06.2019, 18:54:50)Maurycy Orański napisał(a):  Gdzie są zasady zakładania folwarków? Chyba przeoczyłem.
§ 10.
 (04.06.2019, 19:10:52)Andream.von.Salza napisał(a):  art. 28
Wojska, nawet prywatne, przede wszystkim powinny być lojalne w stosunku do Patriarchy.
Proponuję więc taki zapis:
§ 28. Oddziały wojskowe zachowują lojalność wobec Patriarchy oraz fundatora, choć mogą być zarządzane przez osobę do tego powołaną przez fundatora lub osobę, która w wyniku innych zdarzeń, tymczasowo utrzymuje nad danym oddziałem zwierzchnictwo.
 (04.06.2019, 19:10:52)Andream.von.Salza napisał(a):  Art. 43 
Uważam, że jeżeli ktoś zgłosi nieobecność na forum, czas gry powinien być zatrzymany. Lub nie można atakować osób, które nie ma na forum, ale się usprawiedliwiły wcześniej.
Można zatem dodać pkt. 2 do § 41:
§ 41. 1. Wypowiedzenie wojny wymaga posiadania casus belli przeciwko stronie atakowanej. Casus belli stanowić może:
1) nieuregulowany dług, którego strona winna nie zamierza oddać;
2) zniewaga na forum publicznym;
3) oszczerstwo;
4) wypowiedzenie wcześniej zawartej umowy dotyczącej sojuszu;
5) rozwiązanie stosunku lennego.
2. Za bezprawne i podlegające surowej karze uznaje się okupowanie lub zaatakowanie posiadłości należących do mieszkańca oraz wypowiedzenie wojny mieszkańcowi, który poinformował wcześniej, w publicznej wiadomości, o swojej tymczasowej absencji. Zakaz ten obowiązuje w terminie, który mieszkaniec wskazał jako czas swojej nieobecności.
 (04.06.2019, 19:10:52)Andream.von.Salza napisał(a):  art. 44 
wg mnie prowincje nie mające właściciela należą do Patriarchy (par. 11) i są nietykalne.
Jeżeli będą nietykalne, wówczas system wojskowy byłby ograniczony tylko do nielicznych sytuacji, które w Rotrii zdarzają się naprawdę rzadko, przez co byłby używany epizodycznie.
 (04.06.2019, 19:10:52)Andream.von.Salza napisał(a):  Uważam, też że Ekonoma i dowódcę wojsk Patriarchy nie można pojmać do niewoli, bo całość stanie.
Zastanówmy się również, czy całości praw Ekonoma i dowódcy wojsk nie dać w ręce Księcia Orańskiego.
Jeżeli tylko mój syn wyrazi taką zgodę, nie widzę przeciwwskazań. Chociaż sam Ekonom będzie chyba najbardziej zapracowaną osobą w całej Rotrii, dlatego też proponuję odciążyć Maurycego przynajmniej z kwestii wojskowej właśnie.
 (04.06.2019, 19:10:52)Andream.von.Salza napisał(a):  I ostatnia sprawa, związana ze mną. Uważam, że gwardia patriarsza, powinna być wyłączona z walk między stronnictwami/właścicielami służyć ochronie Jego Świątobliwości. 
W czasie wojny ochrania patriarchę współpracuje z dowódcą wojsk
Tak, gwardia patriarsza chyba nigdzie nie jest wpisana, jako ewentualna strona konfliktu.
 (04.06.2019, 21:06:25)Tadeusz von Hippogriff-Brus napisał(a):  Mam jeszcze do Was pytanie. Czy to wszystko będzie na forum, czy powstanie strona internetowa, która to wszystko zautomatyzuje?
Obawiam się, że wszystko będzie odbywać się na forum. Chyba że @"Orjon von Thorn-Surma" lub ktoś inny, kto zna się na tym, będzie potrafił to zautomatyzować. Sam projekt był tworzony pod zarządzanie ręczne.