Liczba postów: 434
Liczba wątków: 25
Mi system angielski też odpowiada.
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk Ziemiański de Harlin la Sparasan OSI
Arcybiskup achkovski
Prymas II Federacji Nordackiej
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Książę Schwarzburgu
Hrabia Bari
Baron Andalo
Liczba postów: 74
Liczba wątków: 9
29.07.2025, 19:59:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.07.2025, 20:00:01 przez Vilarte.)
(28.07.2025, 23:48:22)Maurycy Orański napisał(a): Może jednostka reprezentacyjna i jednocześnie ekspedycyjna do mikronacji historycznych we wcześniejszych epokach? Bizancjum RON?
No coś o takiej liczebności, żeby to miało sens w kontekście działań praktycznych. Batalion czy pluton to trochę za mało. Jednostka przynajmniej wielkości pułku powinna być ok, może brygada złożona z kilku pułków.
Liczba postów: 989
Liczba wątków: 43
To może by jednak zostawić Szwajcarów w wielkości pułku i w charakterze właśnie takiej jednostki ekspedycyjnej? @
Andrew von Habsburg Alternatywnie jako Doża wyrażam chęć zorganizowania pułku lub brygady historycznej w Wenecji. Jako że byłoby to w jedynym porcie naszego państwa, mogłoby to być korzystne w kontekście szybkości przerzutu w rejon działań.
Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Albert
Liczba postów: 1127
Liczba wątków: 8
Wg mnie gwardia powinna być jednostka małą, elitarna, do dyspozycji Monarchy.
Więc jest za zostawieniem małe gwardii.
Natomiast wydaje mi sie ze brygady są elastyczniejsze niż pułki. Brygada w Wenecji mogłaby mieć i bataliony zwklwj piechoty i bataliony piechoty morskiej, w pułku ten numer nie przejdzie.
Proszę,e pamiętać, ze my tylko proponujemy, dyskutujemy, a Jego Świątobliwość i Kardynałowie podejmą decyzję
Jego Eminencja
Andrew Kardynał von Habsburg, Herzog von Hohenberg
Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela
Regent Monarchii Austro-Węgier
Liczba postów: 525
Liczba wątków: 110
Co do Wojska Rotryjskiego to wiadomo nie potrzeba Bóg wie ilu tych żołnierzy. Co do zadań, to byłbym za tym aby była Gwardia Patriarsza, służy jak ochrona Patriarchy Rotryjskiego, oraz jego pałacu. Ilość to już kwestia do ustalenia. Apostolskie Miasto Rotria powinna chyba bronić Żandarmeria Rotryjska. A poza tymi dwoma formacjami powinny być też jakieś inne. Przy czym to już by mogły być po prostu regularne wojsko.
Kwestią pozostałoby czy lenna mają prawo do formowania jakiś swoich wojsk. Może coś na kształt Gwardii Szlacheckiej by mogły lenna formować, dla ochrony lennika, oraz osób przebywających na terenie lenna. Co do Wenecji to zakładamy, że jest to praktycznie jedyne miasto z dostępem do portu i flotą. Tak?
Nie liczę Antwerpii czy Toskanii bo to niepodległe kraje. Co do ich Armii to już to nie jest w obszarze zainteresowania moim czy Gonfaloniere.
Zatem w Wenecji stacjonowałaby flota Wenecka (?) a może Rotryjska. I teraz czy w Wenecji jest XVII wiek, czy tak jak w Rotrii 1 poł. XX wieku?
Co do propozycji obydwu Panów co do armii, ale już takiej regularnej, to jakby to Panowie widzieli, jaka liczba ogólna żołnierzy, oraz te rodzaje jednostek jeszcze raz.
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
![[Obrazek: LCMMSkW.png]](https://i.imgur.com/LCMMSkW.png)
A więc
Gwardia
-Szwajcarzy-gwardia przyboczna-320 ludzi- zgodnie z propozycją JW Andrew-
-Palatyńczycy-gwardia-1500 do 2000 ludzi
-Gwardia Szlachecka-konna gwardia-ok. 500-600 ludzi
-artyleria-24 armaty polowe+ 4 salutowe-1000 ludzi
Łącznie 4000 żołnierzy
Dywizja liniowa
Pułk Piechoty-3 bataliony po 500 plus służby da ponad 2000 żołnierzy
Pułk Dragonów-600 żołnierzy
Pułk artylerii-24 armaty i 1000 żołnierzy
Razem z służbami ok 10 tysięcy ludzi
Pułk Arditi dwa bataliony po 735 żołnierzy (organizacja z reala)
Około. 1500 żołnierzy
Łącznie 25500 żołnierzy przy 2 dywizjach liniowych
Lotnictwo
2 dywizjony myśliwskie: 24 maszyny i około 200 ludzi
Dywizjon wsparcia: 12 maszyn i około 250 ludzi
Łącznie: ok.26 tysięcy żołnierzy
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Albert
NA początku chcę zwrócić uwagę na bijącą dysproporcję ilości gwardii do wojsk liniowych
Przepraszam, ale nie wiem co to ma być gwardia palatyńska - nie mogę się na jej temat wypowiadać,
Gwardia szlachecka - rozumiem, że 4 szwadrony po około 120 ludzi - szczegóły do ustalenia
pułk artylerii - rozumiem, że będą tu i działa polowe i plot.
Czy likwidujemy :
- Żandarmerie
- straż pożarną
- służbę zdrowia
Wojska liniowe
Proponuję 3 Brygady po 2 bataliony w każdym - bataliony mogą nosić nazwy pułk, ale od razu dzielony na kompanie
Pułk dragonów - 4 szwadronowy - po jednym szwadronie w każdej brygadzie jako oddział rozpoznawczy - jeden szwadron w odwodzie
pułk artylerii 4 dywizjony - po jednym w każdej brygadzie - jeden dywizjo w odwodzie
Szwadron plus dywizjon mogą tworzyć oddział zaporowy
Batalion piechoty morskie do obrony portu o miasta
W czasie wojny gwardia oprócz szwajcarów - ma obowiązek obrony stolicy.
Każde księstwo które należy do Rotrii wystawia Brygadę Obrony Terytorialnej, w zależności na ile ją stać
Jeżeli możan chciałbym się dowiedzieć co na te propozycje Kardynałowie ?
Jego Eminencja
Z tego co zrozumiałem z wypowiedzi Waszej Wysokości: gwardia powinna być niewielka, ale elitarna. Więc ich ilość jest niewielka.
-300 Szwajcarów, bezpośrednio do ochrony osoby patriarchy
-Palatyńczycy historycznie pełnili służbę na zewnątrz apartamentów papieskich, kiedy Szwajcarzy pełnili wartę bezpośrednio przy papieżu. Także strzegli innych pałaców np. Lateranu. U nas też bym ich przeznaczył do tej roli. Dodatkowo byliby doborową jednostką bojową
Co do artylerii to przyznaje że nie pomyślałem o jednostkach płot. Zgadzam się z Waszą wysokością.
Co do propozycji do wojsk liniowych
Dwa bataliony na brygadę? Nie za mało? Chyba że będzie to organizacja czasu pokoju. Wtedy popieram tę propozycję.
Niczego nie likwidujemy. Vigili del Fuoco to chyba sprawa cywilna. Na konkretną organizację żandarmerii oprócz zasady że kompania w mniejszej miejscowości, batalion w Sienie i Modenie jako chyba największych miastach poza Rotrią oraz pułk w stolicy to nie mam.
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
Przyjąłem dwa bataliony, ponieważ zrozumiałem że w propozycji składu dywizji jest jeden pułk piechoty.
Jeżeli nie to proponuje brygady w składzie trzech batalionów.
W sprawie żandarmerii , mnie chodziło o żandarmerie wyborczą która stacjonuje w obrębie Św. Miasta.
Zwykłą żandarmeria - karabinierze zgadzam się to sprawa władz cywilnych
Jego Eminencja
Aha... Żandarmeria wyborcza. Rozumiem. Podtrzymuje propozycje że powinien to być pułk, do ochrony najważniejszych urzędów i ambasad.
W mojej pierwotnej propozycji w jednej dywizji liniowej były dwa pułki kombinowane z dwóch batalionów zwykłej piechoty i batalionu piechoty lekkiej.
Wychodzi 6 batalionów. Więc tyle samo co w 3 brygadach po 2 bataliony.
Mój błąd rachunkowy. Przepraszam.
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji