Liczba postów: 903
Liczba wątków: 18
(22.01.2021, 15:08:09)Janusz Zabieraj napisał(a): Ja już nic nie będę na ten temat mówił, bo zawsze wychodzę na tego złego i nierozumiejącego.
Nie taka była moja intencja. Po prostu chciałem odpowiedzieć na pytanie zawarte przez Waszą Eminencję, zaś zacytowany fragment z jednego wpisów na moim blogu odnosił się do ogółu Rotryjczyków wygłaszających takie opinie (choć nie ukrywam, że myślałem wtedy przede wszystkim o Eminencji de Medici y Zep).
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Wasza Ekscelencjo, jak ta odpowiedź ma się do moich słów?
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Nie chodziło mi o tę dysputę. Do napisania tego fragmentu wpisu na moim blogu zainspirowała mnie wypowiedź Waszej Eminencji wyrażona tutaj:
http://forum.rotria.pl/showthread.php?ti...5#pid21845
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
Powiedzmy sobie szczerze. Nasze gadanie tutaj nie da nic, jeśli sami się za to nie weźmiemy. Mamy dość spory żal, że zarzuca się nam winę za wszystkie zło tego mikroświata (co pośrednio jest prawdą, ale w dniu przyjęcia tiary nie wiedziałem i nawet nie zapowiadałem sobie jak nasza przyszłość się potoczy). Niemniej zawsze byliśmy na gg. Wystarczyło napisać, zawsze wydalibyśmy zgodę na wydanie odpowiedniego dokumentu czy podjęcie decyzji - a rzadko kto się do nas odzywał. A teraz wszyscy skaczą. Ale to tak zawsze jest. Na szczęście mamy w sobie tyle pokory, że jak odwrócą się nasze role, my z wyrozumiałością i szacunkiem będziemy podchodzić do każdych problemów - to chyba puenta dla nas, staruszków, niedołężnych seniorów, których chce się odepchnąć jako niedziałający katalizator zmian.
Omówiliśmy naszą przyszłość z kolegium. Wszystko będzie dobrze.
Liczba postów: 1127
Liczba wątków: 8
Jeżeli o mnie chodzi to nie miałem nikogo konkretnego
Jego Eminencja
Andrew Kardynał von Habsburg, Herzog von Hohenberg
Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela
Regent Monarchii Austro-Węgier
Czy wyciągniemy jakieś wnioski z tej dysputy? O ile się nie mylę, tylko wniosek o zakazanie kumulacji biskupstw spotkała się z szerszym poparciem. Proponuję zapisać to w formie drugiego paragrafu kan. 72. CIC.
Cytat: Kan. 72 - § 1. Biskupów nazywa się diecezjalnymi, gdy ich trosce została powierzona jakaś diecezja; pozostałych nazywa się tytularnymi.
§ 2. Jednemu biskup może być powierzona tylko jedna diecezja. Jeśli zostaje mianowany pasterzem innej, natychmiastowo przestaje być biskupem tej pierwszej.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
(24.01.2021, 22:11:31)Gagik Bagratyda napisał(a): Czy wyciągniemy jakieś wnioski z tej dysputy? O ile się nie mylę, tylko wniosek o zakazanie kumulacji biskupstw spotkała się z szerszym poparciem. Proponuję zapisać to w formie drugiego paragrafu kan. 72. CIC.
Cytat: Kan. 72 - § 1. Biskupów nazywa się diecezjalnymi, gdy ich trosce została powierzona jakaś diecezja; pozostałych nazywa się tytularnymi.
§ 2. Jednemu biskup może być powierzona tylko jedna diecezja. Jeśli zostaje mianowany pasterzem innej, natychmiastowo przestaje być biskupem tej pierwszej.
Patriarcha ma prawo dyspensy od przepisów prawa kanonicznego i z uwagi na małą liczbę biskupów, mianując ordynariusza kolejnej diecezji, korzysta z tego przywileju. Aczkolwiek - nie ma tak źle, chyba obecnie żaden z duchownych nie zajmuje dwóch stolic biskupich, a jeszcze niedawno w Księstwie Sarmacji posługiwało trzech biskupów - prymas + pomocniczy i ordynariusz diecezji angemonckiej.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Ale za to ten pomocniczy nie posługiwał w Cesarstwie Bizantyjskim, gdzie był prymasem.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Popieram wzmiankowaną zmianę w CIC.
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
Prosimy zarządzić głosowanie, po nim proklamujemy wszystkie dokumenta i zamkniemy Sobor.