Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winiarnia u Bernarda
To chyba nie ma z nim związku. Big Grin

Chociaż, kto wie? Wink
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

Moim ulubionym świętym, jeśli chodzi o "pomysłowość" jest św. Izydor Oracz. Do dziś, jak Śpiewnik Siedleckiego przeleci przez strony działu ze świętymi, to mam uśmiech widząc pieśń "Oraczu sławny, święty Izydorze". Big Grin
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Mikołaj Dreder
Odpowiedz

(12.10.2020, 23:04:10)Ametyst I Dziecię napisał(a): A święty Monitor?

Aż wracają wspomnienia z dawnych lekcji religii, kiedy to połowa chłopaków z klasy chciała go sobie wziąć na bierzmowaniu. Ech... ;)
[Obrazek: 5tcreVe.png]
Odpowiedz

Skoro tak dobrze nam się rozmawia przy winie u Bernarda, chciałbym Braci zachęcić do niezobowiązującej dyskusji o tym jaka powinna być Rotria, gdy władzę w Państwie i Kościele Rotryjskim obejmie następca Jana II - jaka jest Rotria waszych marzeń? Jaką Rotrię chcielibyście oglądać przez najbliższe 4 miesiące?

Jeśli chodzi o mnie, no cóż - będę szczery - chciałbym, aby nowy Biskup Rotryjski był częściej z nami, miał dla nas więcej czasu i był animatorem aktywności. To zdecydowanie będzie napędzać nas, pozostałych mieszkańców Stolicy Apostolskiej. Chciałbym też, aby owoce aktualnie trwającego soboru przyniosły nam szereg korzyści. Big Grin
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Co do najciekawszych imion Świętych:
św. Monitor
św. Kwadrat
św. Lucyfer z Cagliari, biskup

Tu znalazłem dłuższą listę Smile :
https://deon.pl/po-godzinach/michalki/za...ych,459959
Starosta brzeskolitewski
Odpowiedz

(13.10.2020, 13:00:01)Mikołaj Dreder napisał(a): Jeśli chodzi o mnie, no cóż - będę szczery - chciałbym, aby nowy Biskup Rotryjski był częściej z nami, miał dla nas więcej czasu i był animatorem aktywności. To zdecydowanie będzie napędzać nas, pozostałych mieszkańców Stolicy Apostolskiej. Chciałbym też, aby owoce aktualnie trwającego soboru przyniosły nam szereg korzyści. Big Grin

Tak. Podpisuję się pod tym.

(13.10.2020, 13:53:20)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Co do najciekawszych imion Świętych:
św. Monitor
św. Kwadrat
św. Lucyfer z Cagliari, biskup

Tu znalazłem dłuższą listę Smile :
https://deon.pl/po-godzinach/michalki/za...ych,459959

Wyobraźcie sobie dać swojemu synowi na imię Kwadrat. Ale chyba urzędnik by nie przyjął.
Odpowiedz

Albo Prymityw Wink
Starosta brzeskolitewski
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Ametyst I Dziecię, Mikołaj Dreder
Odpowiedz

To jedno z imion, które rozważałem podczas kreowania aktualnej v-postaci.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

(13.10.2020, 17:17:14)Ametyst I Dziecię napisał(a): To jedno z imion, które rozważałem podczas kreowania aktualnej v-postaci.

A ja zapytam - bo od zawsze mnie to ciekawi - skąd i czemu Ametyst?
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

A to było tak, że kiedy jeszcze funkcjonowałem jako Arkadiusz II Filip (Arkadiusz von Wettin) to miałem czysto narracyjnego konkurenta do tronu Hirschbergii i Weerlandu - Joksymila Faradobusa zwanego Joksymilem Obfitym (kierowaliśmy nim w kilka osób, każdy po swojemu i na tym polegała cała zabawa). Zrobiliśmy wtedy takie wydarzenie fabularne - wojnę domową, gdzie Joksymil stał na czele rebelii. Ten Joksymil miał równie narracyjnego (przez bardzo krótki okres czasu sterował nim mój kolega, którego próbowałem wciągnąć w mikronacje) brata o imieniu Amek (czyli Ametyst). Skończyło się tak, że Amek został porwany i był pod moją opieką jako Arkadiusza.

Po jakimś czasie, a był to rok 2014, Socjalistyczne Królestwo ogarnął długi marazm, nie mieliśmy pomysłów co robić i jeden z nich był taki, że ja zmienię postać, bo Arkadiusz (którego stworzyłem jako trzynastolatek) był nieco nijaki, klimat ZSKHiW z czasem poszedł w nieco inną stronę. Mimo wszystko byłem sceptyczny, ale w pewnym momencie wyjechałem na kilka dni gdzieś, gdzie nie miałem internetu. Wtedy współobywatele zrobili mi psikusa i kiedy wróciłem to się okazało, że Arkadiusz II Filip v-umarł, podobno zadławił się pasztetem. Nie pozostało mi nic innego jak zmienić postać - tak zacząłem działać jako Ametyst i dosyć szybko zdobyłem władzę po kolejnej fabularnej wojnie domowej. Chodziło też o to, że w ten sposób do władzy powróciła hirschberska rodzima dynastia Faradobusów, którą wymyśliliśmy dopiero w pewnym momencie przy okazji spisywania historii przedinternetowej.

Z kolei sam pomysł na imię wziął się stąd, że ja i te kilka osób, z którymi zakładałem ZSKHiW i zaczynałem zabawę w mikronacje w 2010 roku wszyscy pochodzimy z Karkonoszy. Do dziś dosyć regularnie chodzimy po górach, a nasze góry słyną z minerałów. Ametyst jest jednym z popularniejszych, a w dodatku ma ładną nazwę.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Michał Franciszek Lisewicz, Mikołaj Dreder
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.