Liczba postów: 351
Liczba wątków: 17
(15.11.2018, 17:02:59)Nicolò Dreder napisał(a): Posłuchajcie, jakiekolwiek próby reform Rotrii są słuszne. Ale - Rotria musi pozostać Stolicą Apostolską. To lata tradycji i dziedzictwa, Rotria to Stolica Apostolska a Stolica Apostolska to Rotria. Nigdy, ale to nigdy nie będzie inaczej. Nawet, gdyby Królestwo Rotrii wzięli we władanie wszyscy możni mikroświata, świecka Rotria dalej będzie bez tożsamości. Czym wtedy będzie Rotria? Zwykłym państwem jakich było setki, ale na dłuższą metę nie przetrwały. Rotria jako Stolica Apostolska to twór, który przetrwa wszystko co złe, a na pewno nie będą ją trapić problemy związane z wypaleniem czy nudą.
Do tego wszystkiego Rotria potrzebuje aktywnych mieszkańców, aktywnego kolegium, aktywnego Patriarchy i pozostałych duchownych. Jak jest obecne każdy widzi doskonale i chyba na tym zakończę moją wypowiedź, bo i tak przeczyta ją wąskie grono ludzi
Amen!
Liczba postów: 989
Liczba wątków: 43
Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
To cios w suwerenność Rotrii. Niewątpliwie RON jest ważna dla Rotrii, lecz nasza mikronacja ma symulować realia kościoła określonej epoki. Poświęcenie się, tudzież przeniesienie w całości na forum Rzeczypospolitej, nie pozwoli nam na realizację tych celów i naszych pasji, zainteresowań. Moim zdaniem ewentualna działalność na forum RON ograniczy się tylko do życia diecezjalnego, działalności niejako poświęconej RON i jej problemom. To kiepski pomysł.
Widzę, że mamy dwóch kandydatów do przejęcia Rotrii - Baridas i RON. Kto będzie następny?
Zapytam jeszcze raz, co robimy? Czy czekamy aż się "samo wyjaśni"?
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Poczekajmy na wypowiedź kompetetna osobe
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
(15.11.2018, 22:16:33)Marcin Zagłoba napisał(a): Poczekajmy na wypowiedź kompetetna osobe 
Obym się mylił, ale pewnie chwilkę poczekamy
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 1676
Liczba wątków: 102
A może to wy tkwicie w błędzie, że Rotria przetrwa w tym kształcie?
Liczba postów: 359
Liczba wątków: 29
(15.11.2018, 13:34:50)Marcin Zagłoba napisał(a): (15.11.2018, 12:10:54)Tommaso Mancini napisał(a): (15.11.2018, 08:48:27)Marcin Zagłoba napisał(a): (15.11.2018, 00:05:20)Tommaso Mancini napisał(a): (15.11.2018, 00:00:59)Nicolò Dreder napisał(a): Wasza Świątobliwość, co robimy w obecnej sytuacji?
1. Uznanie prawowitej władzy Zjednoczonego Królestwa Rotrii
2. Rezygnacja.
Mancini skończ już ze swoją żałosną farsą pt. Zjednoczone Królestwo Rotrii i prawowita władza. Zachowujesz sie jak marny klaun na scenie, który myśli, że jest wspaniały i wszyscy go lubią. Jakoś Twój pseudoprzewrót się nie udał bo nawet nikt nie wziął go na serio i nie skomentował nawet pół słowem. Ogarnij się facet zanim Cie nie Patriarcha nie wtrąci do lochu, gdzie zresztą Twoje miejsce... Jak chcesz rządzić to załóż sobie jakieś państwo na innym serwerze, albo zapracuj na bycie Patriarchą. Bo jak na razie nadajesz się na nadwornego błazna...
Synku, Ty nie wiesz chyba, z kim mówisz. A to czy Patriarcha mnie gdziekolwiek wtrąci, to mam serdecznie w poważaniu, bo to On, a nie ja, nie bierze na serio swojego pontyfikatu.
No właśnie Ty nie wiesz z kim mówisz. Jestem Wikariuszem Generalnym i nie pozwole by byle kmiot podważał władzę Patriarchy jakakolwiek by ona była. A to co robisz jest poprostu ZDRADĄ! A zdrajców powinno się osądzać i surowo karać... Z mojej strony nie ma mowy bym uznał twoje urojone rządy, które pokazują jakim naprawde jesteś człowiekiem.
Ten byle kmiot to twórca Rytuału Laterańskiego, były patriarcha, kardynał, biskup. Człowiek, który spośród wszystkich tutaj zebrany jest najstarszy stażem, jeśli chodzi o Rotrię. A jeśli chcecie mnie banować, proszę bardzo. W tej sytuacji jest to tak rozważne, jak wkładanie palca do garnka z wrzącym olejem.
(15.11.2018, 22:03:24)Nicolò Dreder napisał(a): Widzę, że mamy dwóch kandydatów do przejęcia Rotrii - Baridas i RON. Kto będzie następny?
Na razie po stronie Baridasu nie padły oficjalne deklaracje, więc skąd ten pomysł?
Sua Altezza Serenissima
Alberto Tommaso
Duca di Parma
(16.11.2018, 00:38:02)Tommaso Mancini napisał(a): (15.11.2018, 13:34:50)Marcin Zagłoba napisał(a): (15.11.2018, 12:10:54)Tommaso Mancini napisał(a): (15.11.2018, 08:48:27)Marcin Zagłoba napisał(a): (15.11.2018, 00:05:20)Tommaso Mancini napisał(a): (15.11.2018, 00:00:59)Nicolò Dreder napisał(a): Wasza Świątobliwość, co robimy w obecnej sytuacji?
1. Uznanie prawowitej władzy Zjednoczonego Królestwa Rotrii
2. Rezygnacja.
Mancini skończ już ze swoją żałosną farsą pt. Zjednoczone Królestwo Rotrii i prawowita władza. Zachowujesz sie jak marny klaun na scenie, który myśli, że jest wspaniały i wszyscy go lubią. Jakoś Twój pseudoprzewrót się nie udał bo nawet nikt nie wziął go na serio i nie skomentował nawet pół słowem. Ogarnij się facet zanim Cie nie Patriarcha nie wtrąci do lochu, gdzie zresztą Twoje miejsce... Jak chcesz rządzić to załóż sobie jakieś państwo na innym serwerze, albo zapracuj na bycie Patriarchą. Bo jak na razie nadajesz się na nadwornego błazna...
Synku, Ty nie wiesz chyba, z kim mówisz. A to czy Patriarcha mnie gdziekolwiek wtrąci, to mam serdecznie w poważaniu, bo to On, a nie ja, nie bierze na serio swojego pontyfikatu.
No właśnie Ty nie wiesz z kim mówisz. Jestem Wikariuszem Generalnym i nie pozwole by byle kmiot podważał władzę Patriarchy jakakolwiek by ona była. A to co robisz jest poprostu ZDRADĄ! A zdrajców powinno się osądzać i surowo karać... Z mojej strony nie ma mowy bym uznał twoje urojone rządy, które pokazują jakim naprawde jesteś człowiekiem.
Ten byle kmiot to twórca Rytuału Laterańskiego, były patriarcha, kardynał, biskup. Człowiek, który spośród wszystkich tutaj zebrany jest najstarszy stażem, jeśli chodzi o Rotrię. A jeśli chcecie mnie banować, proszę bardzo. W tej sytuacji jest to tak rozważne, jak wkładanie palca do garnka z wrzącym olejem. Winszuje zdobytych zasług. Przykro mi buntowniku, ale żadne z nich nie zwalniają Cię z posłuszeństwa Patriarsze, któremu przysięgałeś. Kiedyś byłeś wysoko dziś nie. Nikt Ci nie kazał zrzekać się wysokich stanowisk... Chyba, że to kara...
Może i najstarszy stażem lecz występujący przeciw legalnie wybranej władzy. Pięknie kwituje to zdanie: "Stary, a głupi".
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Czcigodni Ojcowie,
Stan Rotrii wywołuje nie tylko wśród Was żywe zainteresowanie jej przyszłością. Zapewniam Was, że wciąż macie przyjaciół w najwierniejszej córce Kościoła - Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Z wielkim żalem obserwuję wśród Was podziały spowodowane jednak wspólną troską o dobro Ojczyzny.
W dyskusji padł pomysł połączenia Państwa Kościelnego z Królestwem Baridasu. Choć jestem tutaj cudzoziemcem, wyrażę swój pogląd. Baridas, Sarmacja, czy Dreamland nie odpowiadają w mojej ocenie kręgu kulturowemu, w którym obraca się Państwo Kościelne. Jeśli rzeczywiście myślicie, Czcigodni Ojcowie, o inkorporacji, poszukajcie sobie towarzysza, który odpowiada Wam klimatem i formą narracji. Na forum Rzeczypospolitej rzuciłem luźną propozycję, jako osoba prywatna, skierowaną do Rotryjczyków. Jeśli zdecydujecie się na bliższą współpracę z inną mikoronacją, niech będzie to przynajmniej kraj, który Was rozumie.
(—) August Medycejski
książę na Uniejowie i Janowcu, wojewoda mazowiecki,
książę Bari i Salty, profesor historii na Uniwersytecie Krakowskim
|