Liczba postów: 74 
    Liczba wątków: 14

![[Obrazek: rotria_emblemat.png]](http://www.rotria.boo.pl/grafiki/rotria_emblemat.png)  

Habemus Patriarcham! 
w Bazylice Św. Jana na Lateranie, dnia V, miesiąca III, anno Domini MMXVI 

![[Obrazek: 53s2vr.jpg]](http://oi60.tinypic.com/53s2vr.jpg)  

Dźwięk dzwonów Bazyliki Św. Jana na Lateranie ożywił tłum zgromadzony wokół świątyni. Obwieszczał on bowiem niezwykle radosną nowinę, głoszącą wybór następcy Piusa V, który swój pontyfikat zakończył przedwcześnie. Tłum bacznie wpatrywał się w balkon, na którym ukazać miał się dostojnik, by obwieścić miastu i światu wybór nowego Biskupa Powszechnego. Nastała cisza, którą po chwili przerwał okrzyk radości, na widok kamerlinga Leonarda Marii kardynała Castiglioni. Niedługo potem przemówił on do zebranych, słowami: 
Cytat:![[Obrazek: rotria_emblemat.png]](http://www.rotria.boo.pl/grafiki/rotria_emblemat.png)  

Annuntio vobis gaudium magnum: habemus Patriarcham, 
Reverendissimum Dominum, 
Dominum Carolum Laurentium, 
Sanctæ Rotriæ Ecclesiæ Episcopum de Medici y Zep, 
qui sibi nomen imposuit Leo Tertium! 
Natychmiast zabrzmiała salwa radości na placu. Lud zaczął pobożnie  wiwatować na cześć nowego Patriarchy i oczekiwać jego pojawienia się na balkonie. W tym czasie orkiestra wojskowa rozpoczęła grać marsze. W międzyczasie na balkonie ukazał się Jego Świątobliwość Leon, który w geście błogosławieństwa przemówił do zebranych. 

Liczba postów: 891 
    Liczba wątków: 148

"Gorliwość o Dom Twój, Panie, pożera mnie!" 

Przeogromnie wdzięczni jesteśmy Bogu, że czcigodni Elektorzy powołali skromnego sługę winnicy Pańskiej, jednego z najniższych w hierarchii na najwyższy urząd w Kościele Świętym. Urząd Patriarchy to nie jest honor i cześć, Biskup Rotrii jest filarem trwałości Państwa Kościelnego, jest motorem zmian i zarazem nim kieruje. Mamy głęboką nadzieję, że gołębica, która widnieje w herbie Państwa Kościelnego ponownie przyniesie kraju i Kościołowi pokój i dobrobyt. 

Zostaliśmy ogłoszeni XXIII Patriarchą Rotrii, w historii od Ojca Świętego Innocentego IV żaden z Biskupów Rotrii nie rządził dłużej niż cztery miesiące, nie mówiąc już o dopełnieniu obowiązku sześciomiesięcznego pontyfikatu. Prosimy Jedynego Stwórcę, aby zdjął tą straszliwą klątwę, która miotała Rotrią i dopuścił do naszego pełnego pontyfikatu, który jak mamy nadzieję, umocni i ozłoci Państwo Kościelne. Wybraliśmy nasze imię nawiązując do długiej tradycji Rodu Medycejskiego, z którego się wywodzimy. Tak jak za pontyfikatów szlachetnych naszych poprzedników: Piusa III, za którego rozwinęła się polityka zagraniczna i najbujniej kultura naszego kraju; Leona II, którego pontyfikat bogaty był we wspaniałe uroczystości; Aleksandra III, za którego rządów Rotria była u szczytu swej potęgi; pragniemy, by Rotria stała się jak czysty diament, najwspanialszy na Pollinie i jaśniejący w oczach monarchów pobliskich krain. 

Obserwując jako prosty kapłan Rotrię, którą udało się po roku krwi i ciemności odbudować, zrozumieliśmy potrzebę reform, dlatego ułożyliśmy pewien plan działania na najbliższe sześć miesięcy, które wzmocnić mają Złoty Tron i nadać mu ponowny blask, jak za czasów II Rotrii. Nie będziemy się łamać pod śmiałymi żądaniami, zaś z miłosiernym batem będziemy sprawiedliwie osądzać pracę i działanie wszystkich kapłanów. Wśró naszych decyzji pojawi się także chęć zwołania Soboru Powszechnego, ale to w odpowiednim czasie dokumentami naszymi ogłosimy. Nadal jednak prosimy o modlitwę i już zabieramy się do pracy, bowiem Rotria nie potrzebuje czczej gadaniny, a ciężkiej pracy. Drodzy, zebrani na Placu przed Lateranem, niech Wam dobry Bóg błogosławi: 

Benedicat vos omnipotens Deus, Pater +, et Filius +, et Spiritus Sanctus +.  
/-/ Sanctitas Vestra Leo III 
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei, 
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc., etc.

Jego Wielkoksiążeca i Arcykatolicka Wysokość Trup, 
prof. net. Karol II Wawrzyniec kardynał de Medici i Zep 
w historii: Patriarcha Leon III, król Skarlandu, Rotrii, Niderlandów, Estelli,  
Wielki Książę Toskanii, książę Surmenii, RONu, margrabia Bialenii. 
Obecnie: truchło w grobowej tumbie. 
Czasem lepiej dopełnić aktu wiecznej śmierci, niż wiecznie umierać. 

Liczba postów: 1782 
    Liczba wątków: 236

Vivat Patriarcha! Vivat Leon III! Vivat Rotria!

Liczba postów: 308 
    Liczba wątków: 67

Ojcze Święty przyjmij proszę me pokorne ukłony, które świadczą o wielkim szacunku i uznaniu jakim darzę Waszą Świętobliwość. Wasza elekcja jest zaprawdę wielkim wydarzeniem, które przyniesie Stolicy Apostolskiej stabilizację oraz odnowę.  

Jako Kanclerz Królewski Jego Katolickiego Majestatu Carlosa III pragnę przekazać Wam Ojcze Święty wyrazy uznania i szacunku oraz życzenia wszelkiej pomyślności w sprawowaniu urzędu Pasterza Kościoła Powszechnego. Niechaj Bóg Wszechmogący ma Was w opiece i błogosławi Waszej Świątobliwości. Vivat Patriarcha! Vivat Leon III! Vivat Rotria!

Liczba postów: 44 
    Liczba wątków: 4

Cytat: 
Diuk Abvienolheimu 

Wasza Świątobliwość! 

Proszę przyjąć moje gratulacje z dalekiej Teutonii! Mam nadzieję, że Wasza Świątobliwość jeszcze mnie pamięta i w swoim sercu zachowuje wspomnienie mojej skromnej osoby! 

Niezmiernie cieszy mnie, że osoba Waszej Świątobliwości została obrona na głowę Państwa Kościelnego. Liczę, że w niedługim czasie, jak to przystało na Medyceusza, Wasza Świątobliwość doprowadzi Rotrię to ponownego rozkwitu. Życzę tego z całego mojej serca. 

Mam nadzieję, że Wasza Świątobliwość odwiedzi jeszcze kiedyś sarmacki kanał IRC.  

Pozdrawiam i przekazuję gratuluję również od mojego drogiego małżonka Kristiana Arpeda. 

(-) Vladimir Ivanovitsš ik Lihtenštán 
PNG w Imperium Skarlandu 
Diuk Abvienolheim  

(—) Vladimir ik Lihtenštán 
Ambasador Księstwa Sarmacji 
diuk Nólihtenštán 

Liczba postów: 667 
    Liczba wątków: 80

Vivat Leon! Vivat Sancta Sedes!

/-/ prof. dr hab. net. Ksawery kardynał van Berden 
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał Senior

Juan José de Villagómez