Liczba postów: 1247
Liczba wątków: 193
(23.12.2019, 17:45:16)Andream.von.Salza napisał(a): gdzie można zobaczyć ten film
Na Netflixie
(23.12.2019, 20:02:06)Giovanni I napisał(a): Poczuliśmy niesmak. Benedykt XVI został przedstawiony jako autokrata, z nikim się nie liczący despota, zasłaniający się Prawem i Tradycją. A Franciszek jako "ta dobra opcja, współczesna, dla Kościoła". Bardzo mnie bolał ten dysonans, jakoby Benedykt XVI był najgorszym papą w historii, a w cale tak nie było. Bóg daje takiego papieża, jaki jest potrzebny na dane czasy. A sam mam ogromne umiłowanie do Benedykta za jego myśl i refleksję, o tym co dzisiaj w świecie brakuje, a więc o miłości.
Benedykt rzeczywiście początkowo jest przedstawiony w niekorzystnym świetle, ale później zyskuje ludzką twarz, dzięki czemu może zdobyć sympatię widza. Przynajmniej takie jest moje odczucie, kiedy towarzyszymy mu w jego "przemianie" i zwyczajnych sytuacjach.
(24.12.2019, 01:03:48)Michelangelo Piccolomini napisał(a): Mam nadzieję, że następny będzie Dolan albo Tagle.
Właśnie jakiś czas temu trafiłem na
ten artykuł o papabile. Ba, już nawet wiadomo jakie imię może przybrać kolejny papież
Wilhelm Jan Orański-Nassau
Liczba postów: 1611
Liczba wątków: 102
Nie
próżnowałem w te święta.
Liczba postów: 1854
Liczba wątków: 65
Obejrzałem. Zamiast kombinować przy kadencji Kardynała Dziekana powinno się wprowadzić tradycję, że kardynałowie wchodzą do Sykstyny przy dźwiękach Dancing Queen, bo wygląda to świetnie.
Professore net. Dottore di Ricerca e Dottore Honoris Causa
Ametisto Cardinale Faradobus di Milano
Il Grande e Magnifico Re di Hirschbergia e Weerland
Hieronim Sieniawski
Niezarejestrowany
Czyżby i do nas
zawitał straszliwy duch gowinizacji? Poproszę o wodę święconą i kropidło, aby tego demona przegonić z murów naszej Alma Mater...
Po prostu upraszczam struktury, bo są zbyt rozbudowane, a i tak nie działają. Zachęcam do aktywności naukowej w ramach nowego UR.
Liczba postów: 1247
Liczba wątków: 193
Już niedługo pojawi się kolejna produkcja o tematyce watykańskiej, The New Pope:
https://www.youtube.com/watch?v=WRhZ0mIATrM
Wilhelm Jan Orański-Nassau
Liczba postów: 2892
Liczba wątków: 215
Niestety nie posiadamy w pakiecie HBO GO, tylko Netflixa, ale jakimiś liniami internetowymi serial z chęcią i sentymentem obejrzymy.
† PIO DE MEDICI
Panzerhaubitzekardinal
Wielki Inkwizytor Świętego Oficjum
Sekretarz Stanu Świętej Stolicy
Primus inter Emeritos, Naczelny Senior Rotrii,
Książę Ferrary i Palestriny, markiz Monte Cassino, właściciel Mater Ecclesiae
Liczba postów: 2751
Liczba wątków: 258
A oglądaliście, Bracia, Wiedźmina? Co o nim sądzicie?

Sam obejrzałem już chyba 5 odcinków i muszę przyznać, że zaczęło się nudno, ale z czasem się rozkręciło i czekam, aby znaleźć chwilę i dokończyć ten serial.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 1854
Liczba wątków: 65
Fajny, bałem się że uczynią świat z Wieśmaka na siłę anglosaskim, ale na szczęście zachowali np. oryginalne nazwy i imiona. No i muzyka zdecydowanie na plus.
A na nowego papaja też z niecierpliwością czekam.
Professore net. Dottore di Ricerca e Dottore Honoris Causa
Ametisto Cardinale Faradobus di Milano
Il Grande e Magnifico Re di Hirschbergia e Weerland