Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
(23.12.2019, 17:45:16)Andream.von.Salza napisał(a): gdzie można zobaczyć ten film
Na Netflixie Wink

(23.12.2019, 20:02:06)Giovanni I napisał(a): Poczuliśmy niesmak. Benedykt XVI został przedstawiony jako autokrata, z nikim się nie liczący despota, zasłaniający się Prawem i Tradycją. A Franciszek jako "ta dobra opcja, współczesna, dla Kościoła". Bardzo mnie bolał ten dysonans, jakoby Benedykt XVI był najgorszym papą w historii, a w cale tak nie było. Bóg daje takiego papieża, jaki jest potrzebny na dane czasy. A sam mam ogromne umiłowanie do Benedykta za jego myśl i refleksję, o tym co dzisiaj w świecie brakuje, a więc o miłości.
Benedykt rzeczywiście początkowo jest przedstawiony w niekorzystnym świetle, ale później zyskuje ludzką twarz, dzięki czemu może zdobyć sympatię widza. Przynajmniej takie jest moje odczucie, kiedy towarzyszymy mu w jego "przemianie" i zwyczajnych sytuacjach.

(24.12.2019, 01:03:48)Michelangelo Piccolomini napisał(a): Mam nadzieję, że następny będzie Dolan albo Tagle.
Właśnie jakiś czas temu trafiłem na ten artykuł o papabile. Ba, już nawet wiadomo jakie imię może przybrać kolejny papież Big Grin
Wilhelm Jan Orański-Nassau
[Obrazek: 32GnG.png]
Odpowiedz

Nie próżnowałem w te święta.
Odpowiedz

Obejrzałem. Zamiast kombinować przy kadencji Kardynała Dziekana powinno się wprowadzić tradycję, że kardynałowie wchodzą do Sykstyny przy dźwiękach Dancing Queen, bo wygląda to świetnie.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Czyżby i do nas zawitał straszliwy duch gowinizacji? Poproszę o wodę święconą i kropidło, aby tego demona przegonić z murów naszej Alma Mater...
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Ametyst I Dziecię, Michelangelo Piccolomini
Odpowiedz

Po prostu upraszczam struktury, bo są zbyt rozbudowane, a i tak nie działają. Zachęcam do aktywności naukowej w ramach nowego UR. Smile
Odpowiedz

Już niedługo pojawi się kolejna produkcja o tematyce watykańskiej, The New Pope: https://www.youtube.com/watch?v=WRhZ0mIATrM
Wilhelm Jan Orański-Nassau
[Obrazek: 32GnG.png]
Odpowiedz

Nie mogę się doczekać.
Odpowiedz

Niestety nie posiadamy w pakiecie HBO GO, tylko Netflixa, ale jakimiś liniami internetowymi serial z chęcią i sentymentem obejrzymy.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

A oglądaliście, Bracia, Wiedźmina? Co o nim sądzicie? Wink Sam obejrzałem już chyba 5 odcinków i muszę przyznać, że zaczęło się nudno, ale z czasem się rozkręciło i czekam, aby znaleźć chwilę i dokończyć ten serial. Smile
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Fajny, bałem się że uczynią świat z Wieśmaka na siłę anglosaskim, ale na szczęście zachowali np. oryginalne nazwy i imiona. No i muzyka zdecydowanie na plus.

A na nowego papaja też z niecierpliwością czekam.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.