Liczba postów: 1337
Liczba wątków: 193
(23.12.2019, 17:45:16)Andream.von.Salza napisał(a): gdzie można zobaczyć ten film
Na Netflixie
(23.12.2019, 20:02:06)Giovanni I napisał(a): Poczuliśmy niesmak. Benedykt XVI został przedstawiony jako autokrata, z nikim się nie liczący despota, zasłaniający się Prawem i Tradycją. A Franciszek jako "ta dobra opcja, współczesna, dla Kościoła". Bardzo mnie bolał ten dysonans, jakoby Benedykt XVI był najgorszym papą w historii, a w cale tak nie było. Bóg daje takiego papieża, jaki jest potrzebny na dane czasy. A sam mam ogromne umiłowanie do Benedykta za jego myśl i refleksję, o tym co dzisiaj w świecie brakuje, a więc o miłości.
Benedykt rzeczywiście początkowo jest przedstawiony w niekorzystnym świetle, ale później zyskuje ludzką twarz, dzięki czemu może zdobyć sympatię widza. Przynajmniej takie jest moje odczucie, kiedy towarzyszymy mu w jego "przemianie" i zwyczajnych sytuacjach.
(24.12.2019, 01:03:48)Michelangelo Piccolomini napisał(a): Mam nadzieję, że następny będzie Dolan albo Tagle.
Właśnie jakiś czas temu trafiłem na
ten artykuł o papabile. Ba, już nawet wiadomo jakie imię może przybrać kolejny papież
Wilhelm Jan Orański-Nassau
Liczba postów: 1676
Liczba wątków: 102
Nie
próżnowałem w te święta.
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
Obejrzałem. Zamiast kombinować przy kadencji Kardynała Dziekana powinno się wprowadzić tradycję, że kardynałowie wchodzą do Sykstyny przy dźwiękach Dancing Queen, bo wygląda to świetnie.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
Hieronim Sieniawski
Niezarejestrowany
Czyżby i do nas
zawitał straszliwy duch gowinizacji? Poproszę o wodę święconą i kropidło, aby tego demona przegonić z murów naszej Alma Mater...
Po prostu upraszczam struktury, bo są zbyt rozbudowane, a i tak nie działają. Zachęcam do aktywności naukowej w ramach nowego UR.
Liczba postów: 1337
Liczba wątków: 193
Już niedługo pojawi się kolejna produkcja o tematyce watykańskiej, The New Pope:
https://www.youtube.com/watch?v=WRhZ0mIATrM
Wilhelm Jan Orański-Nassau
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
Niestety nie posiadamy w pakiecie HBO GO, tylko Netflixa, ale jakimiś liniami internetowymi serial z chęcią i sentymentem obejrzymy.
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
A oglądaliście, Bracia, Wiedźmina? Co o nim sądzicie?

Sam obejrzałem już chyba 5 odcinków i muszę przyznać, że zaczęło się nudno, ale z czasem się rozkręciło i czekam, aby znaleźć chwilę i dokończyć ten serial.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
Fajny, bałem się że uczynią świat z Wieśmaka na siłę anglosaskim, ale na szczęście zachowali np. oryginalne nazwy i imiona. No i muzyka zdecydowanie na plus.
A na nowego papaja też z niecierpliwością czekam.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus