Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Życie Palestriny
Istnieje od niedawna w Palestrinie pewna tradycja, związana dość mocno z przeżywaniem Wielkiego Piątku. Jako, że panuje zarówno post od mięsa jak i zachowany jest post ścisły, miejscowi spożywają tego dnia specjalną zupę, którą wedle legendy jadła sama Najświętsza Panienka. Zwana jest ona kibbet raahib tj. zupa mnisza. Jest to jedna z prostszych potraw, sporządzana z fasoli, kaszy i mąki. Do smaku dodaje się jeszcze cebulę, czosnek, miętę, sól i oliwę. Trochę to przypomina śląską wodzionkę, jeśli idzie o prostotę składników, ale jest równie dobre...

[Obrazek: monk-soup-5.jpg]
[Obrazek: 5tcreVe.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Mikołaj Dreder
Odpowiedz

Bardzo ciekawe, ale wizualnie nie wygląda to dobrze Tongue
Odpowiedz

a ja bym spróbował. ta pita wygląda smakowicie lubie też czosnek i cebulke
  • Mikołaj Dreder
Odpowiedz

(13.04.2020, 13:18:17)Hieronim Sieniawski napisał(a): Bardzo ciekawe, ale wizualnie nie wygląda to dobrze Tongue

Wybrałem może niefortunne zdjęcie, na innych wygląda to lepiej. Zresztą, to nie ma wyglądać, to ma smakować Smile
Odpowiedz

A jak smakuje
Jego Eminencja
Andream kardynał von Salza

Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela
Wielki Mistrz Zakonu Rycerskiego Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie

[Obrazek: 2U78e.png]
Odpowiedz

(13.04.2020, 20:07:01)Stanisław Dmowski napisał(a):
(13.04.2020, 13:18:17)Hieronim Sieniawski napisał(a): Bardzo ciekawe, ale wizualnie nie wygląda to dobrze Tongue

Wybrałem może niefortunne zdjęcie, na innych wygląda to lepiej. Zresztą, to nie ma wyglądać, to ma smakować Smile

Pozostaje jeszcze pytanie - jak pachnie? Bo zapach to istotna składowa część smaku. Big Grin
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Jak dużo czosnku to pewnie nie za fajnie
Odpowiedz

Jeżeli smak, zapach i wygląd nie są apetyczne to tym lepsza jest to potrawa na Wielki Piątek, bowiem nawet posiłkiem do syta w tym dniu można podjąć wysiłek umatwiania cielesnego Wink
  • Mikołaj Dreder
Odpowiedz

W zapachu na pewno jest to coś intensywnego, wyobraźcie sobie połączenie cebuli, czosnku i mięty. Sam jestem ciekaw, czy ta mięta potrafi przegryźć woń tego drugiego...
Odpowiedz

(13.04.2020, 20:35:59)Stanisław Dmowski napisał(a): W zapachu na pewno jest to coś intensywnego, wyobraźcie sobie połączenie cebuli, czosnku i mięty. Sam jestem ciekaw, czy ta mięta potrafi przegryźć woń tego drugiego...

Takie połączenie intensywnych zapachów to istna wojna zapachowa...  Smile
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.