Liczba postów: 413
Liczba wątków: 24
Istnieje od niedawna w Palestrinie pewna tradycja, związana dość mocno z przeżywaniem Wielkiego Piątku. Jako, że panuje zarówno post od mięsa jak i zachowany jest post ścisły, miejscowi spożywają tego dnia specjalną zupę, którą wedle legendy jadła sama Najświętsza Panienka. Zwana jest ona kibbet raahib tj. zupa mnisza. Jest to jedna z prostszych potraw, sporządzana z fasoli, kaszy i mąki. Do smaku dodaje się jeszcze cebulę, czosnek, miętę, sól i oliwę. Trochę to przypomina śląską wodzionkę, jeśli idzie o prostotę składników, ale jest równie dobre...
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Mikołaj Dreder
Hieronim Sieniawski
Niezarejestrowany
Bardzo ciekawe, ale wizualnie nie wygląda to dobrze
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
a ja bym spróbował. ta pita wygląda smakowicie lubie też czosnek i cebulke
• Mikołaj Dreder
(13.04.2020, 13:18:17)Hieronim Sieniawski napisał(a): Bardzo ciekawe, ale wizualnie nie wygląda to dobrze 
Wybrałem może niefortunne zdjęcie, na innych wygląda to lepiej. Zresztą, to nie ma wyglądać, to ma smakować
Liczba postów: 806
Liczba wątków: 18
A jak smakuje
Jego Eminencja
Andream kardynał von Salza
Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela
Wielki Mistrz Zakonu Rycerskiego Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Jak dużo czosnku to pewnie nie za fajnie
Hieronim Sieniawski
Niezarejestrowany
Jeżeli smak, zapach i wygląd nie są apetyczne to tym lepsza jest to potrawa na Wielki Piątek, bowiem nawet posiłkiem do syta w tym dniu można podjąć wysiłek umatwiania cielesnego
• Mikołaj Dreder
W zapachu na pewno jest to coś intensywnego, wyobraźcie sobie połączenie cebuli, czosnku i mięty. Sam jestem ciekaw, czy ta mięta potrafi przegryźć woń tego drugiego...
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
(13.04.2020, 20:35:59)Stanisław Dmowski napisał(a): W zapachu na pewno jest to coś intensywnego, wyobraźcie sobie połączenie cebuli, czosnku i mięty. Sam jestem ciekaw, czy ta mięta potrafi przegryźć woń tego drugiego...
Takie połączenie intensywnych zapachów to istna wojna zapachowa...
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii