25.07.2020, 14:47:08
Napisałem wszystko w odpowiednim wątku Eminencjo.
† PIO DE MEDICI
![[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]](https://zapodaj.net/images/7920e885f2f0e.png)
|
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
|
|
25.07.2020, 14:55:44
(25.07.2020, 14:47:08)Pio Maria de Medici napisał(a): Napisałem wszystko w odpowiednim wątku Eminencjo. Proszę wybaczyć, nie zauważyłem! Zatem Wielki Architekt bierze się do pracy.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
![]()
03.08.2020, 21:48:42
J nmg są wakacje a wy zachowujecie jakby Rotria upadała. Pewnie będzie powtórka jak za Piusa Leona I.
![]()
03.08.2020, 22:00:41
Ekscelencja to naprawdę ma płytkie patrzenie i płytką umiejetność wyciągania wniosków z historii.
† PIO DE MEDICI
![]()
04.08.2020, 00:37:32
(03.08.2020, 21:48:42)Taddeo Piccolomini napisał(a): J nmg są wakacje a wy zachowujecie jakby Rotria upadała. Pewnie będzie powtórka jak za Piusa Leona I. Co ma Brat na myśli, przywołując moją osobę?
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
![]()
04.08.2020, 07:05:25
(04.08.2020, 00:37:32)Mikołaj Dreder napisał(a):(03.08.2020, 21:48:42)Taddeo Piccolomini napisał(a): J nmg są wakacje a wy zachowujecie jakby Rotria upadała. Pewnie będzie powtórka jak za Piusa Leona I. To. ![]()
04.08.2020, 13:10:07
(03.08.2020, 21:48:42)Taddeo Piccolomini napisał(a): J nmg są wakacje a wy zachowujecie jakby Rotria upadała. Pewnie będzie powtórka jak za Piusa Leona I. Co to znaczy to "nmg"? :) Na poważnie już, jako że mikronacje w większości składają się z uczniów oraz studentów to wakacje są tym czasem, kiedy powinny one kwitnąć, wtedy to ludzie wolni od nauki, chociaż pogrążeni raczej w wirze relaksu, aktywnego odpoczynku czy wyjazdów wakacyjnych, potrafią jednak wykrzesać z siebie więcej aktywności, więcej zaangażowania aniżeli w trakcie innych miesięcy. Dla przykładu: 17 czerwca 2019 na patriarchę wybrano Klemensa IV, od dnia wyboru do 4 sierpnia 2019 podzielił się on 96 wypowiedziami. 17 czerwca 2020 na patriarchę wybrano Jana II, od dnia wyboru do 4 sierpnia 2020 podzielił się on 35 wypowiedziami. Ci ludzie którzy narzekają, "zachowują się, jakby Rotria upadała" nie są pozbawieni racji. Liczby wskazują, że w porównaniu z ubiegłym rokiem aktywność patriarsza spadła prawie 3-krotnie! Bez działania monarchy monarchia zamiera, bez działania patriarchy Kościół zamiera. Sami dobrze wiemy, jak ważną rolę w Rotrii odgrywa patriarcha, jakim on potrafi być czynnikiem mobilizującym dla ogółu kleru, ogółu społeczeństwa. Bezczynność księdza czy też biskupa boli, bezczynność głowy Kościoła sprawia jednak wiernym największe cierpienie. Nie da się nie zauważyć, że atmosfera w kraju od jakiegoś czasu nie jest najlepsza, to już nie tylko forum, ale i w rozmowach prywatnych można poczuć, że rośnie frustracja i niezadowolenie. Apele wszelakie, które choć z rzadka wyrażane (zapewne z obaw jakichś przed wytykaniem palcami czy też różnej formy krytyką) to są w duchu nie niechęci, ale braterskiego napomnienia, do którego przynaglił nas Chrystus. Można tu sparafrazować tytuł książki niedawno wydanej przez Roberto de Mattei: miłość do patriarchatu i patriarchy, synowski opór wobec jego złych decyzji lub nieudolności. I to nie tylko idzie o bezczynność Jego Świątobliwości, ale i zniknięcie sekretarza stanu, o fakt, że inkwizycja utraciła jednego z najbardziej kompetentnych urzędników i z powodu braku następców pozostanie, kto wie, nieobsadzona. Za kilkanaście dni mija połowa pontyfikatu JŚ i jeśli nic się nie zmieni to okaże się, że jedynym sukcesem tego okresu będzie koronowanie się (po miesiącu zresztą) i rozdanie kilku odznaczeń. Nie tak chyba sobie wyobrażano ten czas... ![]()
04.08.2020, 13:18:48
(04.08.2020, 13:10:07)Stanisław Dmowski napisał(a):(03.08.2020, 21:48:42)Taddeo Piccolomini napisał(a): J nmg są wakacje a wy zachowujecie jakby Rotria upadała. Pewnie będzie powtórka jak za Piusa Leona I. W tej sytuacji największą porażką jest nie absencja Jana II, ale totalna zlewka powierzonych obowiązków przez F. Godunowa, który został mianowany Sekretarzem Stanu. Obiecując gruszki na wierzbie, jako swój sukces może wpisać w CV jedynie zamknięcie konsystorza kurialnego poprzedniej kasy (sic!), bo żadnych innych działań nie wykonał. Liczę, że Patriarcha zwolni tego człowieka ze stanowiska i powoła w jego miejsce osobę, która w Rotrii jest codziennie, która jest aktywna, odpowiedzialna i poradzi sobie z obowiązkami Sekretarza Stanu. Ja rekomenduje na to stanowisko kard. de Medici. Poradzi sobie najlepiej. Mam nadzieję, Wasza Świątobliwość, że weźmiesz pod uwagę moją radę. (-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
![]()
04.08.2020, 13:24:31
Każdy na swoim stanowisku powinien robić to, co mu przynależne. Ja jestem naukowcem i proboszczem w Wenecji. Mimo dużej realiozy postarałem się napisać kontrowersyjny wprawdzie artykuł o patriarszej koronacji. Regularnie publikuję w wątku parafii. Czasem coś śmiesznego, czasem poważnego. Dodaję uroczystości nie za często, żeby się nie przejadły. Niekiedy i wiersz zdarza mi się skrobnąć. Wiem, że nie jestem ideałem i nie chcę znowu, żeby wyszło, iż tylko ja pracuję i w ogóle jestem hiper, cacy, cudowny, doskonały. Ale zaglądam do Rotrii codziennie. I niekiedy działam wręcz z obowiązku. Bo puste forum chęci do odwiedzenia nie wzbudza. Takie, na którym nie ma nowych postów.
Nie chcę też krytykować, wytykać palcem, ale wiele osób na innych stanowiskach nie robi tego, co do nich należy. Nie podejmie żadnej inicjatywy. Podpisuję się pod słowami Jego Eminencji Dredera.
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |