Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
Małe pytanko w temacie soboru: czy podniesienie do godności arcybiskupiej to jakaś Wasza tradycja czy czerpiecie z jakiegoś konkretnego wzorca realnego? Pytam z czystej ciekawości.

Na przykład w prawosławnej Cerkwi arcybiskup oznacza co innego w zależności od regionu (Grecy mają hierarchię patriarcha - arcybiskup - metropolita - biskup, a Słowianie patriarcha - metropolita - arcybiskup - biskup). W ruskiej Cerkwi mają specjalny ceremoniał - kiedy biskupa wynosi się do godności arcybiskupa to w czasie liturgii zwierzchnik nakłada publicznie kandydatowi kłobuk z brylantowym krzyżem, a jeśli wynosi go do rangi metropolity to biały kłobuk. W polskiej Cerkwi z kolei czegoś takiego nie ma - tam metropolita po prostu publikuje dekret, a delikwent sam sobie przyczepia krzyżyk we własnym zakresie. Ten krzyż na kłobuku to w ogóle w słowiańskim prawosławiu stosunkowo nowa rzecz - dawniej to była taka nagroda dla biskupów i arcybiskupów, a od kilkudziesięciu lat jest zazwyczaj wyróżnikiem arcybiskupa.

Nie wiem jak sprawa wygląda u unitów i stąd moja ciekawość.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Ma Ekscelencja na myśli konkretnie arcybiskupów obrządku welijskiego/bizantyjskiego?
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Oni zwrócili moją szczególną uwagę, ale w zasadzie łacińscy też mnie intrygują. Wiecie może, czy w realowym KK jest albo był jakiś specjalny ceremoniał wyniesienia do godności arcybiskupa ad personam?
Odpowiedz

(19.09.2020, 18:10:46)Ametyst I Dziecię napisał(a): Oni zwrócili moją szczególną uwagę, ale w zasadzie łacińscy też mnie intrygują. Wiecie może, czy w realowym KK jest albo był jakiś specjalny ceremoniał wyniesienia do godności arcybiskupa ad personam?

Ciekawe pytanie. Sam z chęcią poznam odpowiedź na nie.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Jak mnie pamięć nie myli to był tylko obrzęd poświęcenia i nałożenia paliusza - jak kapelusza kardynałom. Więcej tutaj: http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bw...125-99.pdf.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

Z tym, że dotyczy to przecież wyłącznie metropolitów, a nie arcybiskupów ad personam.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

Właśnie to mnie intryguje. Z paliuszem to się w ogóle zmieniło, bo teraz nałożenie następuje już w metropolii, a nie w Rzymie.
Odpowiedz

Do kiedy nałożenie paliusza odbywało się w Rzymie?
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

Jakoś niedawno Bergolio zmienił. Teraz nowi metropolici jeżdżą do Rzymu, ale dostają tam paliusz w takim pudełku, jadą z nim do domu i w ich katedrze nuncjusz nakłada im go w obecności wiernych.
Odpowiedz

W moim fachu historia liturgii i ceremonii nie jest jakimś moim fascynatem, ale przy jakiejś kawie zapytam biegłego kolegę w tych sprawach.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.