Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winiarnia u Bernarda
(25.06.2020, 12:41:50)Taddeo Piccolomini napisał(a): Przyjemnie się czyta te wierszyki Big Grin Gdyby kiedyś złapać za jakiś instrument to byłoby ciekawie.

Widzę Tadzik, że tylko Ty jesteś fanem mojej poezji. Smile
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

A bo mnie nazywają "Meceasem" Big Grin
[Obrazek: 101005704499830101.png]
Odpowiedz

[Obrazek: 36G8C.jpg]

Z okazji wyniesienia Kawalera Bari księdza Janusza Zabieraja do godności Protonotariusza Apostolskiego, Bernard każdemu stawia dziś za darmo kieliszek wina. Zapraszamy do degustacji. Poprawić fryzurę i przychodzić. Wink

[Obrazek: 36G8D.jpg]
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Mikołaj Dreder, Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

Dziś za darmo koniak u Bernarda. Wpadajcie i pijcie!

[Obrazek: koniak-nie-jest-dla-wszystkich-5.jpg]
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Mikołaj Dreder, Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

Polecam Koniak w Grossetto, gdzieś jeszcze mam kilkadziesiąt butelek po Karolu Wawrzyńcu - w tym mój ulubieny, Cardenal Mendoza.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

(20.08.2020, 20:17:31)Pio Maria de Medici napisał(a): Polecam Koniak w Grossetto, gdzieś jeszcze mam kilkadziesiąt butelek po Karolu Wawrzyńcu - w tym mój ulubieny, Cardenal Mendoza.

Wiedziałem, że Eminencja przyjedzie z Monte Cassino, skosztować koniaku. Wink Toć to z Was prawdziwy smakosz tego trunku.
Odpowiedz

Wczoraj późnym wieczorem, po swojej inwestyturze biskupiej, biskup Zabieraj zaprosił wszystkich mieszkańców Bari do winiarni u Bernarda, aby razem z nim świętowali to wydarzenie. Biskup popisał się talentem wokalnym oraz tanecznym.

• Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

Szanuję, że macie stolice tytularne. To jest fajen zwyczaj.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

(07.10.2020, 13:27:03)Ametyst I Dziecię napisał(a): Szanuję, że macie stolice tytularne. To jest fajen zwyczaj.

A od reform Soboru Laterańskiego VII, jako stolice tytularne nadawane są rotryjskie, nieistniejące już diecezje; tak jak w przypadku Brata Zabieraja jest to diecezja grodziecka czy w przypadku Brata Adalbertusa - diecezja kaharonejska, a kilka innych diecezji (wymienię je: Trizopolis, Walencja, Sankt Mikhailov, Bruskela, Reims, Wiedeń, Budapeszt) czeka w kolejce i oby, oby były osoby, którym można je nadać. Bo jak widać stolic tytularnych do nadania mamy bardzo dużo. Big Grin
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
  • Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

Dobre rozwiązanie. W ogóle stolice tytularne w realu to jest coś co mnie zawsze interesowało (sam nie wiem dlaczego). W Kwidzyniu kiedyś zorganizowano ingres tytularnego biskupa pomezańskiego (pomocniczy katowicki), co jest fajną sprawą. Szkoda, że później tak samo nie zrobiono w Sejnach.

W Cerkwi prawosławnej to wygląda jeszcze ciekawiej, na przykład namiestnik Ławry Pieczerskiej w Kijowie ma wspaniały tytuł metropolity czarnobylskiego, a biskupi pomocniczy metropolity warszawskiego i całej Polski są odpowiednio biskupami: Bielska, Hajnówki i Siemiatycz. W tradycji greckiej (i tu inspiracja dla obrządku welijskiego) istnieje coś takiego jak "chorepiskop", "biskup wiejski", czyli taki tytuł w sporej mierze honorowy, ale mający długą tradycję.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.