Liczba postów: 2014
    Liczba wątków: 65

Unicki arcybiskup przemyski też jest biskupem katolickim. A tak w ogóle to w Przemyślu arcybiskupów jest w gruncie rzeczy trzech, bo prawosławny arcybiskup Paisjusz też się tytułuje przemyskim i gorlickim, aczkolwiek rezyduje w Gorlicach.

Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani 
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus

Liczba postów: 2687
    Liczba wątków: 254

A ja troszkę zejdę z tematu i nawiążę do błogosławionych kościoła katolickiego. W dniu wczorajszym zyskaliśmy nowego patrona. Młodziutki Carlo Acutis został w Asyżu ogłoszony błogosławionym - patronem internautów. 

(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

Liczba postów: 2604
    Liczba wątków: 198

Jak mnie uczono, to patronem internetu jest św. Izydor, ale może ja się mylę.

(11.10.2020, 20:04:12)Pio Maria de Medici napisał(a):  Jak mnie uczono, to patronem internetu jest św. Izydor, ale może ja się mylę.
Owszem, jest. Ale Internetu jako tworu, a Acutis został patronem internautów - użytkowników.

Kardynał biskup Ostii

Liczba postów: 413
    Liczba wątków: 24

Ostatnio odsłonili kryptę z jego ciałem i rzuciło mi się bardzo w oczy, że był ubrany w zwykły dres. Świętość może być domeną każdego z nas ;)

Liczba postów: 2771
    Liczba wątków: 225

(12.10.2020, 12:12:26)Stanisław Dmowski napisał(a):  Ostatnio odsłonili kryptę z jego ciałem i rzuciło mi się bardzo w oczy, że był ubrany w zwykły dres. Świętość może być domeną każdego z nas 
Dla mnie to lekka przesada, bo każdego świeckiego mężczyznę chowa się w garniturze. Załóżmy, że świętym zostanie jakiś piłkarz czy koszykarz. To zostałby wystawiony w stroju klubowym, takim, w jakim wychodził na boisko czy parkiet?

Nie no, niektórych chowa się w mundurze. Tym niemniej ja osobiście nie chciałbym po śmierci być wystawionym na widok publiczny w ciuchach, które mam teraz na sobie.

Liczba postów: 903
    Liczba wątków: 18

(11.10.2020, 20:04:12)Pio Maria de Medici napisał(a):  Jak mnie uczono, to patronem internetu jest św. Izydor, ale może ja się mylę.
Ja słyszałem, że jego brat, św. Leander, a to z powodu jego osobliwego sposobu komunikacji z przyjacielem, św. Grzegorzem Wielkim.

Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի

(12.10.2020, 20:33:44)Gagik Bagratyda napisał(a):   (11.10.2020, 20:04:12)Pio Maria de Medici napisał(a):  Jak mnie uczono, to patronem internetu jest św. Izydor, ale może ja się mylę.
Ja słyszałem, że jego brat, św. Leander, a to z powodu jego osobliwego sposobu komunikacji z przyjacielem, św. Grzegorzem Wielkim.
Hmm. Ciekawe. Wikipedia podaje, że św. Leander jest patronem hiszpańskiej Sewilli oraz osób chorych na reumatyzm.

Kardynał biskup Ostii

A święty Monitor?