Liczba postów: 876
    Liczba wątków: 12

To chyba nie ma z nim związku. 
Chociaż, kto wie? 

Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis

Liczba postów: 2604
    Liczba wątków: 198

Moim ulubionym świętym, jeśli chodzi o "pomysłowość" jest św. Izydor Oracz. Do dziś, jak Śpiewnik Siedleckiego przeleci przez strony działu ze świętymi, to mam uśmiech widząc pieśń "Oraczu sławny, święty Izydorze". 

1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
	  • Mikołaj Dreder

Liczba postów: 413
    Liczba wątków: 24

(12.10.2020, 23:04:10)Ametyst I Dziecię napisał(a):  A święty Monitor?
Aż wracają wspomnienia z dawnych lekcji religii, kiedy to połowa chłopaków z klasy chciała go sobie wziąć na bierzmowaniu. Ech... ;)

Liczba postów: 2687
    Liczba wątków: 254

Skoro tak dobrze nam się rozmawia przy winie u Bernarda, chciałbym Braci zachęcić do niezobowiązującej dyskusji o tym jaka powinna być Rotria, gdy władzę w Państwie i Kościele Rotryjskim obejmie następca Jana II - jaka jest Rotria waszych marzeń? Jaką Rotrię chcielibyście oglądać przez najbliższe 4 miesiące?
Jeśli chodzi o mnie, no cóż - będę szczery - chciałbym, aby nowy Biskup Rotryjski był częściej z nami, miał dla nas więcej czasu i był animatorem aktywności. To zdecydowanie będzie napędzać nas, pozostałych mieszkańców Stolicy Apostolskiej. Chciałbym też, aby owoce aktualnie trwającego soboru przyniosły nam szereg korzyści. 

(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

Co do najciekawszych imion Świętych:
św. Monitor
św. Kwadrat
św. Lucyfer z Cagliari, biskup
Tu znalazłem dłuższą listę 

:
https://deon.pl/po-godzinach/michalki/za...ych,459959

Starosta brzeskolitewski

Liczba postów: 2771
    Liczba wątków: 225

(13.10.2020, 13:00:01)Mikołaj Dreder napisał(a):  Jeśli chodzi o mnie, no cóż - będę szczery - chciałbym, aby nowy Biskup Rotryjski był częściej z nami, miał dla nas więcej czasu i był animatorem aktywności. To zdecydowanie będzie napędzać nas, pozostałych mieszkańców Stolicy Apostolskiej. Chciałbym też, aby owoce aktualnie trwającego soboru przyniosły nam szereg korzyści. 
Tak. Podpisuję się pod tym.
 (13.10.2020, 13:53:20)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a):  Co do najciekawszych imion Świętych:
św. Monitor
św. Kwadrat
św. Lucyfer z Cagliari, biskup
Tu znalazłem dłuższą listę 
 :
https://deon.pl/po-godzinach/michalki/za...ych,459959
Wyobraźcie sobie dać swojemu synowi na imię Kwadrat. Ale chyba urzędnik by nie przyjął.

Albo Prymityw 

Starosta brzeskolitewski

Liczba postów: 2014
    Liczba wątków: 65

To jedno z imion, które rozważałem podczas kreowania aktualnej v-postaci.

Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani 
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus

Liczba postów: 2687
    Liczba wątków: 254

(13.10.2020, 17:17:14)Ametyst I Dziecię napisał(a):  To jedno z imion, które rozważałem podczas kreowania aktualnej v-postaci.
A ja zapytam - bo od zawsze mnie to ciekawi - skąd i czemu Ametyst?

(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

Liczba postów: 2014
    Liczba wątków: 65

A to było tak, że kiedy jeszcze funkcjonowałem jako Arkadiusz II Filip (Arkadiusz von Wettin) to miałem czysto narracyjnego konkurenta do tronu Hirschbergii i Weerlandu - Joksymila Faradobusa zwanego Joksymilem Obfitym (kierowaliśmy nim w kilka osób, każdy po swojemu i na tym polegała cała zabawa). Zrobiliśmy wtedy takie wydarzenie fabularne - wojnę domową, gdzie Joksymil stał na czele rebelii. Ten Joksymil miał równie narracyjnego (przez bardzo krótki okres czasu sterował nim mój kolega, którego próbowałem wciągnąć w mikronacje) brata o imieniu Amek (czyli Ametyst). Skończyło się tak, że Amek został porwany i był pod moją opieką jako Arkadiusza. 
Po jakimś czasie, a był to rok 2014, Socjalistyczne Królestwo ogarnął długi marazm, nie mieliśmy pomysłów co robić i jeden z nich był taki, że ja zmienię postać, bo Arkadiusz (którego stworzyłem jako trzynastolatek) był nieco nijaki, klimat ZSKHiW z czasem poszedł w nieco inną stronę. Mimo wszystko byłem sceptyczny, ale w pewnym momencie wyjechałem na kilka dni gdzieś, gdzie nie miałem internetu. Wtedy współobywatele zrobili mi psikusa i kiedy wróciłem to się okazało, że Arkadiusz II Filip v-umarł, podobno zadławił się pasztetem. Nie pozostało mi nic innego jak zmienić postać - tak zacząłem działać jako Ametyst i dosyć szybko zdobyłem władzę po kolejnej fabularnej wojnie domowej. Chodziło też o to, że w ten sposób do władzy powróciła hirschberska rodzima dynastia Faradobusów, którą wymyśliliśmy dopiero w pewnym momencie przy okazji spisywania historii przedinternetowej. 
Z kolei sam pomysł na imię wziął się stąd, że ja i te kilka osób, z którymi zakładałem ZSKHiW i zaczynałem zabawę w mikronacje w 2010 roku wszyscy pochodzimy z Karkonoszy. Do dziś dosyć regularnie chodzimy po górach, a nasze góry słyną z minerałów. Ametyst jest jednym z popularniejszych, a w dodatku ma ładną nazwę.

Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani 
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus