Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prace naukowe autorstwa dr net. Janusza Zabieraja, prof. UR
Tylko się nie bijcie. Big Grin
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Mikołaj Dreder, Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

Podczas rozmowy z biskupem Dmowskim, zrodził mi się w głowie pomysł na nową pracę mojego autorstwa - stworzę listę wszystkich antypatriarchów, którzy chcieli rządzić Kościołem Świętym w opozycji do Stolicy Pawłowej. Wyzwanie będzie spore, ale z racji, że lubię wszelakie cyferki - daty, czas trwania rządów, itd. - pokuszę się o opracowanie takiej listy antypapów ze Skarlandu, Francji i Pizy, bo chyba tylko tam powstały antypatriarchaty? Myślę, że ta praca będzie też swoistym dowodem jak ciężką drogę musiał przejść Kościół Rotryjski po wojnie z 2014 roku, a także ile trudu zajęło zjednoczenie braci.

Edit// Jeszcze w Agurii istniał antypatriarchat.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

W czasie istnienia Katolickiego Kościoła Powszechnego w Rzeczypospolitej Obojga Narodów, jak rozumiem, nie było patriarchy, tylko prymas?
Chociaż w zasadzie, to była zwykła schizma, a nie uzurpatorstwo.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

Sam jestem ciekaw, bo troszkę pamiętam idei i działania jako anty patriarchy Kaliksta I z Kościoła Galicyjskiego.
† PIO DE MEDICI
Odpowiedz

(14.10.2020, 09:10:34)Pio Maria de Medici napisał(a): Sam jestem ciekaw, bo troszkę pamiętam idei i działania jako anty patriarchy Kaliksta I z Kościoła Galicyjskiego.

W Galicji był tylko Kalikst?
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

Tak. Potem zrezygnował z swojej antytiary dla kapłaństwa w Rotrii.
† PIO DE MEDICI
Odpowiedz

(14.10.2020, 09:36:02)Pio Maria de Medici napisał(a): Tak. Potem zrezygnował z swojej antytiary dla kapłaństwa w Rotrii.

W Agurii i we Francji było dwóch albo trzech, jak dobrze pamiętam. Obcy mi jest natomiast temat Pizy, ale tam chyba też był tylko jeden antypapa, jak w Skarlandzie?
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

Na temat Pizy to się najlepiej wypowie chyba infułat Zabieraj.

Co do Francji, tak, było ich trzech - pamiętam na pewno Klemensa IX, Bonifacego XIV i ktoś tam jeszcze był.
† PIO DE MEDICI
Odpowiedz

(14.10.2020, 09:43:08)Pio Maria de Medici napisał(a): Na temat Pizy to się najlepiej wypowie chyba infułat Zabieraj.

Co do Francji, tak, było ich trzech - pamiętam na pewno Klemensa IX, Bonifacego XIV i ktoś tam jeszcze był.

Na naszym forum znalazłem informację o Patriarsze Agurii Jerzym oraz jego następcy Wiktorze oraz o francuskim Klemensie IX. Mam nadzieję, że gdy usiądę do komputera, aby napisać pracę nie będę miał trudności ze znalezieniem potrzebnych informacji.
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

(13.10.2020, 22:42:58)Mikołaj Dreder napisał(a): Podczas rozmowy z biskupem Dmowskim, zrodził mi się w głowie pomysł na nową pracę mojego autorstwa - stworzę listę wszystkich antypatriarchów, którzy chcieli rządzić Kościołem Świętym w opozycji do Stolicy Pawłowej.

Cieszę się z pozytywnych inspiracji powziętych podczas naszej krótkiej pogawędki. Praca może być arcyciekawa, wszak kwestie tych wszystkich schizm i odszczepieństw rotryjskich są mniej mi znane. Także powodzenia!
[Obrazek: 5tcreVe.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.