Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
(16.10.2020, 16:39:20)Ametyst I Dziecię napisał(a): Tam większa część mszy to de facto wnoszenie papieża do katedry i oklaski na jego cześć.

Gdy mieliśmy pierwszy uczelniany lockdown na wiosnę, to dla radości i uciechy rubasznych braci oglądaliśmy ich wejścia i wyjścia z katedry. Matko, czułem się wtedy jak na pochodach socjalistycznych. I co chwilę zmiana strojów - raz tiara, raz biała stuła, raz biret, raz czerwona kapa, aby zaraz założyć biały ornat i czerwoną kapę. W ogóle ich nie rozumiem.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

Ale takie fajne i wesołe, i kolorowe.
Odpowiedz

(16.10.2020, 16:54:30)Ametyst I Dziecię napisał(a): Ja zawsze miałem takie wrażenie, że palmarianie są w katolicyzmie tym, czym Polskie Drużyny Strzeleckie Grudniewskiego dla Wojska Polskiego.

Palmarianie nie są w katolicyzmie. Uznają się za jedynych prawdziwych katolików, ale są schizmatykami.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Coś mi się kojarzyło, że był problem z wyświęcaniem tegoż Piotra III czy też innego, co do sukcesji, ale sam już nie jestem pewien.

Jako ciekawostkę można podać, że uważają Św. Pawła VI za świętego.

Mają nawet stronę internetową po polsku: https://www.kosciolpalmarianski.org/
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

Ale z hiszpańskiego to chyba w tłumaczu google tłumaczyli...

Czytałem trochę ich tekstów i podobna jakość tłumaczenia. Np. określenie NMP mianem "Najdostojniejszej Kreatury" Big Grin .
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Mają też i Krzysztofa Kolumba ogłoszonego świętym. Big Grin
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Tak, i generała Franco i parę innych ciekawych osób. Za to na swojej stronie dementują twierdzenia, jakoby kanonizowali Hitlera.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
  • Mikołaj Dreder
Odpowiedz

Słyszałem coś o tym odłamku. To całe zamiłowanie do "białych rękawiczek", ornatów i ogólnie łacińskiej liturgii, wygląda to na FSSPX do potęgi n-tej a wraz z rozmaitymi ich tezami o zamieszkiwaniu "szatana" na Watykanie mógłby śmiało pretendować do kościoła zrzeszając rozmaitych szurów. Zaciekawiły mnie jednak dwie notki o osobie ich założyciela, niejakiego Gomeza vel Grzesiek Siedemnasty. Otóż 30 lipca 82 swoją decyzją zniósł obecność eucharystyczną we wszystkich kościołach innych niż palmariański, dodatkowo zniósł święty charakter wszystkich relikwii i przedmiotów kultu kościołów niepalmariańskich. Toż to magia ;)

No i wielu zwolenników wierzyło w to, że będzie ostatnim papieżem schizmy i umrze na krzyż w Jerozolimie w 2015. Niestety Gomezowi się śpieszyło i zmarł 10 lat wcześniej w hiszpańskiej siedzibie kościoła.
[Obrazek: 5tcreVe.png]
Odpowiedz

A, tak, kojarzę coś takiego.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

(16.10.2020, 18:49:22)Stanisław Dmowski napisał(a): Słyszałem coś o tym odłamku. To całe zamiłowanie do "białych rękawiczek", ornatów  i ogólnie łacińskiej liturgii, wygląda to na FSSPX do potęgi n-tej

Nie, FSSPX jest akurat dość poważną instytucją, choć o nieuregulowanym statusie kanonicznym. Różnicę widać choćby w podejściu do Mszy Świętej - FSSPX starannie zachowują wszelkie dawne przepisy, palmarianie stworzyli własną, kilkominutową pseudomszę. Przyczyną istnienia tzw. konklawistów nie jest tradycjonalizm, ale zamiłowanie do władzy i zaszczytów, choćby tylko tytularnych.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
  • Mikołaj Dreder
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.