Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
Teraz pytanie zagadka: który z nich to przebieraniec?
Odpowiedzi można wysyłać na adres Pałacu Apostolskiego. Najciekawszą odpowiedź nagrodzimy nagrodą niespodzianką.
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
(19.10.2020, 22:23:35)Giovanni III napisał(a): https://allegro.pl/oferta/biret-biskupa-...8724007810
Biret biskupi już za niecałe 10 złotych. Może ktoś się skusi być naszym episkopusem?
Bardziej ekscentrycznego kanonika.
Piuski są drogie w sklepie. 85 zł. Za kawałek materiału.
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Chętnie sprawiłbym sobie, jeśli zaczynałbym kolekcję, saturno vel capello romano. To wspaniały atrybut duchowieństwa, niestety dziś zupełnie egzotyczny, a szkoda.
(19.10.2020, 22:38:05)Janusz Zabieraj napisał(a): (19.10.2020, 22:23:35)Giovanni III napisał(a): https://allegro.pl/oferta/biret-biskupa-...8724007810
Biret biskupi już za niecałe 10 złotych. Może ktoś się skusi być naszym episkopusem?
Bardziej ekscentrycznego kanonika.
Piuski są drogie w sklepie. 85 zł. Za kawałek materiału.
Rzeczywiście, ciekawe te ceny. Zapewne są one nastawione na kolekcjonerów, a biskupi nabywają piuski inną drogą. Ale to tylko moja skromna teoria spiskowa...
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
Dzięki naszym dysputom o NFRRze udało się nam napisać aż 90 postów. Gratulujemy!
Co do samej sprawy x. Woźniaka od wczoraj zauważyliśmy w internecie wypływ dziwnych, "podziemnych" forów i stron protrydenckich, które konkurują w swych teoriach z foliarzami antymaseczkowymi. Bardzo to niepokojące.
Trydentyzm wiąże się często z magicznym podchodzeniem do wiary, no a to prosta droga do foliarstwa. Tak samo przesadna pobożność. Znam człowieka, który uważa, że świat ma tylko 6500 lat (ale Noe mógł żyć 1000) czy że wina mszalnego nie można zatruć, a na komunii nie ma wirusa.
Liczba postów: 903
Liczba wątków: 18
Myślałem, że kreacjonizm młodej ziemi występuje tylko u niektórych protestantów.
A co do tych poglądów nt. Eucharystii są one bliskie prawosławnym, ale z katolickiego punktu widzenia to herezja.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Osobiście znam panią, która twierdziła, że ksiądz nie może roznosić koronawirusa podczas Mszy, bo ma dłonie umyte wodą święconą. Pomijając fakt, że to zupełny nonsens, podczas lavabo nie stosuje się wody święconej
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Ja teraz chodzę do kościoła, w którym księża bardzo przestrzegają dezynfekcji rąk i robią to przy ołtarzu. Każdy widzi. Dodatkowo ja sam dezynfekuję sobie dłonie preparatem przed podejściem do Komunii.
Liczba postów: 876
Liczba wątków: 12
U mnie w Parafii też dosyć rygorystycznie księża podchodzą do tego. Komunia Święta obecnie jest udzielana akurat głównie na rękę...
W nawie głównej stoją dozowniki z płynem dezynfekującym, a w nawach bocznych, w niedziele i święta, ministranci spryskują ludziom dłonie. Jeżeli ktoś chce przyjąć Komunię Świętą do ust, klęka przy balaskach i pod koniec udzielania Komunii Świętej ksiądz udziela im Ją, przed każdym razem dezynfekując palce.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
(20.10.2020, 08:35:56)Gagik Bagratyda napisał(a): Myślałem, że kreacjonizm młodej ziemi występuje tylko u niektórych protestantów.
A co do tych poglądów nt. Eucharystii są one bliskie prawosławnym, ale z katolickiego punktu widzenia to herezja.
Jeśli by Was interesował prawosławny punkt widzenia to polecam bardzo rozsądny głos arcybiskupa Jerzego:
https://youtu.be/8N_Z3RrpxKM
W ogóle jak tak patrzę na różnych duchownych różnych wyznań przy okazji tej pandemii to to orędzie wydało mi się jedną z lepszych i mądrzejszych prób połączenia ortodoksji ze zdrowym rozsądkiem.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus