Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
Dołączył: 18.05.2016
(21.10.2020, 11:22:22)Janusz Zabieraj napisał(a): To jakie składniki życzylibyście sobie na pizzy Giovanni? Sos pomidorowy z dodatkiem ostrych papryczek, to pewniak.
PS Ja uwielbiam włoskie pizze, zwłaszcza te suche, bo jadłem napolitańską i była bardzo wodnista, ale i hawajską nie pogardzę. Okrągłego włoskiego placka to mógłbym jeść non stop. 
Ja również, pizza to coś wspaniałego.

Jednak obecnie prowadzę restrykcyjną dietę i unikam tego typu przysmaków, czekam aż dieta się skończy
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 903
Liczba wątków: 18
Dołączył: 26.04.2020
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
Dołączył: 27.11.2018
Osobiście jesteśmy zwolennikiem różnorakich past, ale ciekawi jesteśmy co prócz "prapryczek i oliwy" znajdzie się na Pizzy Giovanni.
Liczba postów: 876
Liczba wątków: 12
Dołączył: 10.05.2018
(21.10.2020, 11:51:59)Gagik Bagratyda napisał(a): Po co jeść, skoro można pościć?
Ciekawe.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Dołączył: 02.03.2020
(21.10.2020, 12:28:04)Giovanni III napisał(a): Osobiście jesteśmy zwolennikiem różnorakich past, ale ciekawi jesteśmy co prócz "prapryczek i oliwy" znajdzie się na Pizzy Giovanni.
Z papryczek się wycofuję.
Przed piecem: pomidory San Marzano, ser Parmigiano Reggiano, mozarella fior di latte.
Po piecu: ser Cacciocavallo Dolce, szynka długojrzewająca Fiocco di Sauris, pesto bazyliowe, oliwa pomarańczowa, bazylia.
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
Dołączył: 18.06.2016
Jak się u Was mówi na neapolitańską?
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
Dołączył: 27.11.2018
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Dołączył: 02.03.2020
A tak a propo, to lubicie taką? Taką ciapciatą i mokrą od pomidorowej pulpy, że trzeba kroić? Czy lubicie jak pizza "stoi" i da się ją jeść rękami?
Jak ktoś będzie w Katowicach, to polecam trzy pizzerie: Pizza z Pieca na Mielęckiego (najlepsza pizza moim zdaniem - przepis powyżej jest z mojej ulubionej), Len Arte na Mariackiej (tutaj lubię z anchois i jest lekko mokra) i Vera Napoli na Warszawskiej (bardzo mokra i niestety najdroższa).
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
Dołączył: 18.06.2016
Każdą lubię, wybrzydzam tylko jeśli chodzi o składniki, choć tu akurat mam zasadę, że im prościej tym lepiej, więc najczęściej jadam margarytę.
Ostatnio do jednej z moich ulubionych pitcerni (często stamtąd zamawiałem, bo mieszkałem przez jakiś czas niedaleko) przyjechała sama Magda Gessler. Kiedy patrzyłem na to, co odkryła w ich kuchni to uznałem, że mam naprawdę stalowy żołądek.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Dołączył: 02.03.2020
(23.10.2020, 08:43:42)Ametyst I Dziecię napisał(a): Każdą lubię, wybrzydzam tylko jeśli chodzi o składniki, choć tu akurat mam zasadę, że im prościej tym lepiej, więc najczęściej jadam margarytę.
Ostatnio do jednej z moich ulubionych pitcerni (często stamtąd zamawiałem, bo mieszkałem przez jakiś czas niedaleko) przyjechała sama Magda Gessler. Kiedy patrzyłem na to, co odkryła w ich kuchni to uznałem, że mam naprawdę stalowy żołądek.
U mnie była pod blokiem w pizzeri i było nieźle. Ale tam zawsze pizza była dobra. Ja lubię salame picante, parmeńską. Takie klasyki.