Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dysputa VII - reforma Kurii Rotryjskiej
Mi również. O czym z kardynałem Piusem rozmawiałem. Smile
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Wasza Świątobliwość,
Czcigodni Ojcowie Soborowi,

Nowa Kongregacja z pewnością przysłuży się Kościołowi i będzie miała wiele pracy. Jeśli chodzi o działalność zagraniczną, to powszechnie wiadomo, że reklamowanie innych mikronacji  w większości państw wirtualnych jest niechętnie postrzegane, albo nawet zabronione. Natomiast Kongregacja mogłaby propagować nie tyle Państwo Kościelne, co Kościół Rotryjski. Sądzę, że wiele mikronacji, zwłaszcza tych mniejszych, z chęcią przyjęłoby u siebie misję rotryjską, która w znacznym stopniu ożywiałaby je. Oprócz tego można by zbudować ciekawą narrację związaną z działalnością misyjną.

Moim zdaniem rozróżnienie Kościoła Rotryjskiego od Państwa Kościelnego jest niezwykle ważne. Przywykło się je wręcz utożsamiać, i to z naciskiem na Państwo. Tymczasem winny być odrębne, a Kościół powinien mieć pierwszeństwo nad państwem! Sądzę, że w wielu państwach wirtualnych są osoby zainteresowane działalnością jako duchowni, ale niechętni dołączeniu do kolejnej mikronacji. Natomiast gdyby miały możliwość posługiwania w swoim państwie, bez konieczności rejestracji i aktywności w Rotrii, z chęcią by z niej skorzystały.

Warunkiem takiej zmiany jest nadanie większego znaczenia Kościołom partykularnym. Aktualnie w wielu z nich aktywność ogranicza się do informowania o najważniejszych wydarzeniach z Rotrii. Do tego nie trzeba diecezji, do tego wystarczy sprawnie działająca nuncjatura, jak np. ta w Leocji. Kościoły partykularne powinny stać się miejscami regularnych celebracji i lokalnymi ośrodkami życia duchowego, a także wykreować własny, unikalny klimat związany z mikronacją, w której działają.

W dziejach Rotrii ozlegały się już wielokrotnie apele nawołujące do misyjności Kościoła i wzmocnienia Kościołów. Kongregacja Rozkrzewiania Wiary jest szansą na wprowadzenie tego wreszcie w życie. Jej zadaniem powinno być nadzorowanie działalności misyjnej i interweniowanie w Kościołach partykularnych w przypadku, gdy Kongregacja ds. Kościoła i Duchowieństwa zgłosi taką potrzebę. Na tym powinna skupić się jej działalność, natomiast kwestie polityki zagranicznej pozostawiłbym w kompetencjach Sekretariatu Stanu. Powinna też pośredniczyć – w razie potrzeby – w kontaktach między duchowieństwem i wiernymi. Dlatego też sądzę, że powinien jej przewodniczyć wypróbowany i odpowiedni wierny świecki – gdyby był nim duchowny, mogły by zrodzić się w umysłach świeckich skonfliktowanych z duchownymi podejrzenia o stronniczość.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Cytat:Nowa Kongregacja z pewnością przysłuży się Kościołowi i będzie miała wiele pracy. Jeśli chodzi o działalność zagraniczną, to powszechnie wiadomo, że reklamowanie innych mikronacji  w większości państw wirtualnych jest niechętnie postrzegane, albo nawet zabronione. Natomiast Kongregacja mogłaby propagować nie tyle Państwo Kościelne, co Kościół Rotryjski. Sądzę, że wiele mikronacji, zwłaszcza tych mniejszych, z chęcią przyjęłoby u siebie misję rotryjską, która w znacznym stopniu ożywiałaby je. Oprócz tego można by zbudować ciekawą narrację związaną z działalnością misyjną.

Ekscelencjo Legacie,

I to jest podsumowanie tego, do czego stale nawołuje. Otwierajmy się przede wszystkim na nowo powstałe mikronacje. W ten sposób mamy szanse stworzyć unikalną przyjaźń między naszym a innym, młodym narodem, co z pewnością przerodzi się w świetną współpracę międzynarodową. Oczywiście, co podkreślam, należy starannie wybierać państwa, które odwiedzimy w ramach misyjnej działalności Kościoła Rotryjskiego.
Kardynał biskup Ostii

[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Gagik Bagratyda
Odpowiedz

Jeśli ktoś ma jeszcze coś do dodania w temacie, to proszę, aby to uczynił. Jeśli nie, podsumujemy i zamkniemy dysputę.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

A więc podsumowując:

Należy ustanowić Kongregację Rozkrzewiania Wiary, której prefektem winien być wierny świecki. Będzie się ona zajmować działalnością misyjną Kościoła Rotryjskiego, dbaniem o dobry PR Rotrii za granicą oraz dobre relacje między wiernymi a ordynariuszami Kościołów Partykularnych. Poza tym jej zadaniem będzie aktywizowanie - w miarę możliwości - świeckich wiernych Kościoła. W ramach działalności misyjnej należy zakładać misje w starannie wybranych nowych mikronacjach.

Wnioski te poddaję pod głosowanie. Głosujemy za albo przeciw.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

(27.10.2020, 13:20:23)Gagik Bagratyda napisał(a): A więc podsumowując:

Należy ustanowić Kongregację Rozkrzewiania Wiary, której prefektem winien być wierny świecki. Będzie się ona zajmować działalnością misyjną Kościoła Rotryjskiego, dbaniem o dobry PR Rotrii za granicą oraz dobre relacje między wiernymi a ordynariuszami Kościołów Partykularnych. Poza tym jej zadaniem będzie aktywizowanie - w miarę możliwości - świeckich wiernych Kościoła. W ramach działalności misyjnej należy zakładać misje w starannie wybranych nowych mikronacjach.

Wielebny Księże Legacie

Niestety nie zgłosiłem się na Sobór ze względu na moją nieobecność w czasie zwołania go, jednak pozwolę się wypowiedź. Tworzenie nowych urzędów nie ma sensu przy pojawiających się problemach z obsadzeniem tych, które mamy teraz. Nie da rady nigdy oddzielić Kościoła od Państwa Kościlnego, jest to po prostu niemożliwe. Sam byłbym przeciw.
[Obrazek: 101005704499830101.png]
Odpowiedz

Byłbym wdzięczny, gdyby Ekscelencja zgłosił swoje uwagi choćby wczoraj, prosiłem przecież aby wypowiedzieli się ci, którzy mają coś do dodania.

Była mowa o ściągnięciu wiernego świeckiego z zagranicy, sam Eminencja Dreder pisał, że ma już w głowie kilka nazwisk, inni hierarchowie także wspominali, że rysują im się w głowie pewne kandydatury.

Nie pisałem o oddzieleniu, a o rozróżnieniu Państwa Kościelnego od Kościoła Rotryjskiego. Polegało by to przede wszystkim na nadaniu większego znaczenia Kościołom Partykularnym i zaktywizowaniu świeckich, umożliwieniu działania im w Kościele bez konieczności działania w Państwie Kościelnym. Nie wydaje mi się to niemożliwe, moim zdaniem należy spróbować. Ale nie nad tym głosujemy, a nad przedstawionymi wnioskami.

Ja głosuję za.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
  • Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

(27.10.2020, 13:58:42)Taddeo Piccolomini napisał(a):
(27.10.2020, 13:20:23)Gagik Bagratyda napisał(a): A więc podsumowując:

Wielebny Księże Legacie

Niestety nie zgłosiłem się na Sobór ze względu na moją nieobecność w czasie zwołania go, jednak pozwolę się wypowiedź. Tworzenie nowych urzędów nie ma sensu przy pojawiających się problemach z obsadzeniem tych, które mamy teraz. Nie da rady nigdy oddzielić Kościoła od Państwa Kościlnego, jest to po prostu niemożliwe. Sam byłbym przeciw.

Jakie problemy z obsadzeniem stanowisk? Od dłuższego czasu nie ma takiego problemu - każdy najważniejszy i kluczowy urząd jest obsadzony. Pozostały chyba mało znaczące urzędy pokroju Mecenasa Patriarszego. Gdyby zaglądał Brat częściej na nasze forum, zapewne i dla Brata znalazłby się dobry etat.
Kardynał biskup Ostii

• Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

Ja tam na brak roboty nie narzekam Tongue
[Obrazek: 101005704499830101.png]
Odpowiedz

Wstrzymuję się.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
[Obrazek: 101005704499841870.jpeg]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.