Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winiarnia u Bernarda
Skąd tytuł księcia?
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

Jakiś rosyjski samozwaniec mu dał.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Ciekawe...
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

(24.10.2020, 22:14:35)Giovanni III napisał(a): Możemy z serca polecić dwie restauracje w Trójmieście - jedna to "Słony karmel" na Wyspie Spichrzów w Gdańsku druga zaś to "Sempre" w Sopocie, przy Zborze Protestanckim. Kto lubi włoską kuchnię będzie usatysfakcjonowany.

Dobra wiadomość, bo jak korona pozwoli, to będę Sylwestra spędzał we dwoje właśnie w Trójmieście. Kijowo, że na dowóz, ale trzeba coś dobrego zjeść.

(24.10.2020, 22:42:50)Ametyst I Dziecię napisał(a): A taka złota rączka co pracuje w mojej stoczni.

A to nie Leszkie, tylko Bolkie.
Odpowiedz

Ja wczoraj zamówiłem z tego polecanego przeze mnie Nolio i po odgrzaniu chwilę w piekarniku było dobre.
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

Dałny zrobią lokdałn, to nigdzie nie pojadę. Żadnych wakacji w tym roku. Pardon, miałem wakacje. Od 31 grudnia 2019 r. do 4 stycznia 2020 r. i 14/15 lutego 2020 r. Bardzo dużo. Bo jednodniowych wypadów nie liczę.
Odpowiedz

Wczoraj jadłem pizzę z karczochem. Raczej nie zachęcę Bernarda do wprowadzenia jej do karty. Mocno przeciętna.
Odpowiedz

Ja zamówiłem z tego Nolio i jak na coś, co musiało przejechać kawałek tramwajem na zimnie smakowała nieźle.
Odpowiedz

Do Winiarni u Bernarda przyjechali członkowie Gminy Żydowskiej we Florencji, na czele z Jankielem Kleinbaumem - właścicielem Karczmy "U Jankiela". Jankiel z entuzjazmem przedstawił się Bernardowi, swemu nowemu koledze po fachu. Wręczył mu liczne prezenty z Florencji - koszerne wina własnej produkcji, po czym przygotował specjalnie dla niego gęsie pipki.
Jankiel serdecznie zaprosił Bernarda do Florencji i zapisał jego adres w celu utrzymania znajomości drogą korespondencyjną. 

[Obrazek: -1852999215.JPG]
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

U Bernarda do kawy dołączane są gratis ciastka bądź pączki. Biskup Zabieraj przekazał właścicielowi swoją naczelną regułę kawosza - kawa bez czegoś słodkiego nie smakuje.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.