Liczba postów: 1072
Liczba wątków: 195
(10.07.2016, 19:43:48)Andream.von.Salza link napisał(a):Zgłosilem moje propozycje, udostępni zamki i wojska,
Ale pod warunkiem że zostaje przywrócony na stanowisko Dożywotniego WM co jeszcze pół roku tu gwarantował mi Kościół.
Inne stanowiska mnie nie interesują
Czy mógłby Czcigodny Brat przedstawić dokument poświadczający ten fakt?
Jego Eminencja Albert Orański
Liczba postów: 59
Liczba wątków: 2
Jan Lubomirski, herbu Wąż, pan na Korsuniu , Komisarz Miast Królewskich, Książę Sofii, członek pocztu hetmańskiego.
Liczba postów: 806
Liczba wątków: 18
W dniu 30.06. 2016 przesłałem propozycję do Braci
Cytat:Wielmożni Bracia
Minęło trochę czasu, zapewne zauważyliście, że jestem aktywny i na sercu mam sprawy naszego Zakonu. To przecież moje dziecko.
Zwracam się do każdego z Was ponawiając propozycję, którą złożyłem Zakonowi na ręce Wielkiego Komtura parę dni temu, które uregulowały by naszą współistnienie
Pragnę za waszą zgodą powrócić na stanowisko dożywotniego Wielkiego Mistrza Zakonu z ograniczonymi prawa, w tym :
1. Wszystkie teraźniejsze moje dobra jak i zakupione w przyszłości znajdujące się w Koronie będą w nieodpłatnej dyspozycji Zakonu
2. Co najmniej połowa moich dochodów będzie zakupywana na wojsko i majątki związane z działalnością Zakonu – będą kupowane na mnie, a Zakon będzie korzystał.
3. Zakupy dóbr i wojsk będą konsultowane z Radą
4. Będę wybierał Konturów z dwóch przedstawionych przez Radę kandydatów w tym jeden ma mieć rekomendacje członków zakon.
5. Podczas wojny dowództwo nad wojskiem wyruszającym w pole będę powierzał osobie zaproponowanej przez Radę – Ja mogę wyruszyć w pole ale nie będę dowodził, przy mnie zostają Wielka i Mała Chorągiew Wielkiego Mistrza.
6. Moim głównym miejscem pobytu jest Malbork, zachowuję również zarząd komturii malborskiej - tak było w rzeczywistości - proszę pamiętać że Malbork został mi podarowany przez Ród Chojnackich.
7. Jeżeli okaże się że znowu muszę iść do szpitala, po 2 tygodniach tygodniach nieobecności władzę na czas mojej nieobecności przejmuje :
albo Wielki Kontur
albo całą rada
8. Na namiestników chorągwi mianować będę konturów, którzy będą dowodzić chorągwiami w boju
9. Rozwój wojsk będę konsultował z Radą - moim zamierzeniem w najbliższym czasie jest aby chorągwie komturii składały się z 4 chorągwi, a chorągwie mała i duża WM oraz Chorągiew całego Zakonu z 6 chorągwi bo chyba tylko tyle można
10. Zamek Wenden jako leżący na Litwie i jako mój pierwszy zakupiony majątek nie będzie wyłączony z Zakonu. Zamek w Prusach przeznacze na miejsce dla Komturu Jacka aby miał gdzie się przenieś
Mam nadzieję że Bracia przemyśla moje propozycję. Do tej pory oprócz rodu Chojnackich nikt nie wspomogl mniej
przez Andream von Salza
wysłałem do
Propozycja
Wysłano: 30 cze 2016, 16:30
Od: Andream von Salza
Do: Krzysztof Lubomirski Stanisław von Tauer Mateusz von Wolfenstein Jacek Ostrogski
Jego Eminencja
Andream kardynał von Salza
Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela
Wielki Mistrz Zakonu Rycerskiego Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie
Mała poprawka, do "Jana", nie "Krzysztofa". Co do umowy, Bracia przyjęli ją jednogłośnie.
Jan Lubomirski, herbu Wąż, pan na Korsuniu , Komisarz Miast Królewskich, Książę Sofii, członek pocztu hetmańskiego.
Czcigodny Bracie
Z tego co wiem to nie przyjęli tylko odrzucili.
Jego Eminencja
Wielki Mistrz Zakonu Rycerskiego Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie
Kto tak Panu powiedział, odbyło się głosowania i każdy głos, oddany do dnia dzisiejszego był za pańską propozycją.
Dzisiejsza wypowiedź Brata Stanisława
Cytat:Zakon odrzucił ten projekt. Pisałem to panu na PW.
Jego Eminencja
Przepraszam, pomyliło mi się z tym:
Umowa o korzystaniu z dóbr mówiąca zawarta pomiędzy Wielkim Mistrzem Seniorem Andreamem von Salzą, a Zakonem Krzyżackim dnia ... ... Anno Domini 2016.
1) Wszystkie włości, które do Seniora von Salzy należą są jego niekwestionowaną własnością prywatną.
2) Zakon Krzyżacki do tych dóbr żadnych praw rościł nie będzie, gdyż nie ma ku temu podstaw.
3) Zakon Krzyżacki za przyzwoleniem Seniora von Salzy będzie z tych dóbr korzystał póki własnych ziem nie uzyska jednak prawowitym właścicielem nadal Andream von Salza pozostawać będzie.
4) Senior von Salza zobowiązuje się przemianować wszystkie swoje prywatne wojska, które dotychczas "zakonnymi" były nazywane.
Widzę, że audiencja skończona i nic nie dała
Tak jak pisałem w RON nic to nie dało
i znowu wg mnie Rotria nie dotrzymała słowa
Dziękuję za gościnę
Jego Eminencja
Liczba postów: 1072
Liczba wątków: 195
Jesteśmy głęboce zaniepokojeni sytuacją zakonu, dlatego też jeszcze dziś skierujemy wniosek do Kongregacji Świętej i Powszechnej Inkwizycji, by zajęła się sprawą i zakończyła trwające podziały w zgodzie z prawem kościelnym.
Jego Eminencja Albert Orański