Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
(12.11.2020, 20:49:05)Giovanni III napisał(a): Więc przepraszamy, jeśli nasze stwierdzenie mocno zaboli, ale to nie Ekscelencja Zabieraj ma problem z Kościołem, tylko w Kościele Ekscelencja zauważa swoje problemy, grzechy, winy, od których próbuje uciec. 
Poszukuję Kościoła, w którym będę dobrze się czuł .
Liczba postów: 903
Liczba wątków: 18
Rolą Kościoła jest zapewnienie zbawienia, a nie dobrego samopoczucia.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
A może każdy do tego prowadzi? Nie wiemy tego.
Jeden jest Pan, jedna wiara i jeden chrzest; jeden jest też Święty, Powszechny i Apostolski Kościół, którego głową Pan, który wyznaje prawdziwą wiarę i do którego włącza chrzest. A poza tym Kościołem nie ma zbawienia.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Rzecz w tym, że osoba chcąca przejść na starokatolicyzm odrzuca ten pogląd. Inaczej nie rozważałaby konwersji. Trudno zatem przekonać kogoś tezą, której on nie uznaje.
Ciekawi mnie jak wygląda sprawa z wyborem wspólnoty starokatolickiej. Różnic doktrynalnych chyba między nimi nie ma. Czy wyboru dokonuje się zatem w oparciu o to, która wspólnota działa w ocenie zainteresowanego najlepiej, jest najlepiej zorganizowana?
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Nie licząc mariawitów, to Kościół Polskokatolicki jest jedynym poważnym Kościołem Starokatolickim w Polsce. Reszta powstała, aby ktoś mógł nosić piuskę i tytułować się "Jego Ekscelencją".
A wiarę w Jeden, Święty, Powszechny i Apostolski Kościół wyraża Credo nicejsko-konstantynopolitańskie, które starokatolicy uznają.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
Jest taki jeden śmieszny z siedzibą w jakimś mieszkaniu albo w ogóle pawilonie w Miliczu.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
12.11.2020, 22:26:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.11.2020, 22:29:08 przez Gagik Bagratyda.)
Katolicki Kościół Narodowy w Polsce. Niedawno przystąpił do niego "Padre Jarek", znany popularyzator kultu św. Charbela. Co ciekawe, KKN udaje, że jest w jedności z papieżem.
![[Obrazek: b%C5%82ogos%C5%82awie%C5%84stwo-Piotra-690x487.jpg]](https://www.kkn-poland.com.pl/wp-content/uploads/2019/10/b%C5%82ogos%C5%82awie%C5%84stwo-Piotra-690x487.jpg)
To jest ich biskup (ten po prawej).
Oczywiście o FSSPX muszą pisać kłamstwa
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Problem tkwi w definicji. Katolicyzm uznaje za Jeden, Święty, Powszechny i Apostolski Kościół tych, którzy uznają władzę i autorytet biskupa Rzymu oraz doktrynę, którą on głosi. Prawosławie analogicznie, tylko z inną doktryną i z autorytetem Soboru Powszechnego. Protestanci i starokatolicy definiują Kościół na swój sposób, dość zróżnicowany i pełen niuansów. Więc większość zgodzi się, że extra Ecclesiam nulla salus, ale granice Kościoła każdy definiuje po swojemu - oczywiście tak, żeby się w nim znaleźć. Zatem protestanci i starokatolicy nie twierdzą, że są poza Kościołem, chociaż Rzym (choćby miliony spotkań ekumenicznych organizowano) właśnie tak o nich uważa.
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Ametyst I Dziecię
(12.11.2020, 22:22:30)Ametyst I Dziecię napisał(a): Jest taki jeden śmieszny z siedzibą w jakimś mieszkaniu albo w ogóle pawilonie w Miliczu.
W moim realowym mieście też jest pan, który przyjął sakrę biskupią od jakiejś tajemniczej wspólnoty. Ważną, żeby było zabawniej. Aktualnie jest bardzo blisko związany z lokalnym Kościołem katolickim, ale i w cerkwi się pojawia. Bardzo barwna postać.
|