Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
(12.11.2020, 20:49:05)Giovanni III napisał(a): Więc przepraszamy, jeśli nasze stwierdzenie mocno zaboli, ale to nie Ekscelencja Zabieraj ma problem z Kościołem, tylko w Kościele Ekscelencja zauważa swoje problemy, grzechy, winy, od których próbuje uciec. Smile

Poszukuję Kościoła, w którym będę dobrze się czuł .
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
[Obrazek: 101005704499841870.jpeg]
Odpowiedz

Rolą Kościoła jest zapewnienie zbawienia, a nie dobrego samopoczucia.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

A może każdy do tego prowadzi? Nie wiemy tego.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
[Obrazek: 101005704499841870.jpeg]
Odpowiedz

Jeden jest Pan, jedna wiara i jeden chrzest; jeden jest też Święty, Powszechny i Apostolski Kościół, którego głową Pan, który wyznaje prawdziwą wiarę i do którego włącza chrzest. A poza tym Kościołem nie ma zbawienia.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Rzecz w tym, że osoba chcąca przejść na starokatolicyzm odrzuca ten pogląd. Inaczej nie rozważałaby konwersji. Trudno zatem przekonać kogoś tezą, której on nie uznaje.
Ciekawi mnie jak wygląda sprawa z wyborem wspólnoty starokatolickiej. Różnic doktrynalnych chyba między nimi nie ma. Czy wyboru dokonuje się zatem w oparciu o to, która wspólnota działa w ocenie zainteresowanego najlepiej, jest najlepiej zorganizowana?
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, prof. UR

Najwyższy Trybun Świętego Kościoła Rotryskiego, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii etc.

[Obrazek: aurelio-kardyna-gotowy-herb.png]
Odpowiedz

Nie licząc mariawitów, to Kościół Polskokatolicki jest jedynym poważnym Kościołem Starokatolickim w Polsce. Reszta powstała, aby ktoś mógł nosić piuskę i tytułować się "Jego Ekscelencją".

A wiarę w Jeden, Święty, Powszechny i Apostolski Kościół wyraża Credo nicejsko-konstantynopolitańskie, które starokatolicy uznają.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Jest taki jeden śmieszny z siedzibą w jakimś mieszkaniu albo w ogóle pawilonie w Miliczu.
Professore net. Dottore di Ricerca e Dottore Honoris Causa
Ametisto Cardinale Faradobus di Milano
Il Grande e Magnifico Re di Hirschbergia e Weerland
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Katolicki Kościół Narodowy w Polsce. Niedawno przystąpił do niego "Padre Jarek", znany popularyzator kultu św. Charbela. Co ciekawe, KKN udaje, że jest w jedności z papieżem.
[Obrazek: Relacje-Kos%CC%81ciolo%CC%81w-KAtolickic...90x358.png]
[Obrazek: b%C5%82ogos%C5%82awie%C5%84stwo-Piotra-690x487.jpg]
To jest ich biskup (ten po prawej).

Oczywiście o FSSPX muszą pisać kłamstwa Sad
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Problem tkwi w definicji. Katolicyzm uznaje za Jeden, Święty, Powszechny i Apostolski Kościół tych, którzy uznają władzę i autorytet biskupa Rzymu oraz doktrynę, którą on głosi. Prawosławie analogicznie, tylko z inną doktryną i z autorytetem Soboru Powszechnego. Protestanci i starokatolicy definiują Kościół na swój sposób, dość zróżnicowany i pełen niuansów. Więc większość zgodzi się, że extra Ecclesiam nulla salus, ale granice Kościoła każdy definiuje po swojemu - oczywiście tak, żeby się w nim znaleźć. Zatem protestanci i starokatolicy nie twierdzą, że są poza Kościołem, chociaż Rzym (choćby miliony spotkań ekumenicznych organizowano) właśnie tak o nich uważa.
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, prof. UR

Najwyższy Trybun Świętego Kościoła Rotryskiego, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii etc.

[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

(12.11.2020, 22:22:30)Ametyst I Dziecię napisał(a): Jest taki jeden śmieszny z siedzibą w jakimś mieszkaniu albo w ogóle pawilonie w Miliczu.

W moim realowym mieście też jest pan, który przyjął sakrę biskupią od jakiejś tajemniczej wspólnoty. Ważną, żeby było zabawniej. Aktualnie jest bardzo blisko związany z lokalnym Kościołem katolickim, ale i w cerkwi się pojawia. Bardzo barwna postać.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.