Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wieści z zagranicy
Ja osobiście uwielbiam socrealistyczną architekturę i szeroko pojętą sztukę. Ma w sobie pewien splendor, który mnie zachwyca (może to psychoanalityczne wyjaśnienie mojej sympatii wobec Mszy Trydenckiej Big Grin).
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

Nie ukrywamy, że jak mamy trudny czas, to jakaś Międzynarodówka, Marsz Gwardii Ludowej albo Ukochany kraj w naszej playliście zawsze polecą. Jest pewien sentyment do tej kultury.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Ametyst I Dziecię, Aurelio de Medici y Zep
Odpowiedz

Ja polecam to. Ale na słuchawkach i przy głośności na pełnej solenności. Po odsłuchaniu zawsze mam ochotę zgniłej faszystowskiej nieczystości wbić kulę w łeb. 

Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep

[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

(15.11.2020, 22:23:17)Ametyst I Dziecię napisał(a): A tak, na dłużej byłem w Mojżeszowie raz jako dziecko i to, co mi najbardziej zapadło w pamięć to właśnie Wielka Ci... ciekawa budowla w centrum.

Praktycznie każdy Polak jak usłyszy Rzeszów to oczyma wyobraźni widzi Wielki... Pomnik w centrum. Ciekawostką jest, że ten pomnik powstał jako "zasłona" dla osób przyjeżdżących do Rzeszowa (czy też mieszkających w położonym obok nieistniejącym już Hotelu Rzeszów) pobliskiego kościoła bernardynów. Pomimo komunistycznych korzeni i szerokiej dekomunizacji Polski, rzeszowski pomnik czynu rewolucyjnego (bo tak się nazywa poprawnie xD) trwał tam będzie po wsze czasy i w wielu ankietach rzeszowianie nie zgadzają się na jego wyburzenie. Często z kolei pojawiają się plany odświeżenia go, np. usunięcia symboli komunistycznych i zastąpienia ich herbem Rzeszowa na każdej stronie pomnika - co osobiście sam popieram.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Czytałem dzisiaj, że wisi tam gdzieś herb Rzeszowa.
Szczerze mówiąc, o ile się nie mylę, wcześniej nie znałem tego pomnika.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

Co ciekawe, pomnik spełnia swoją pierwotną funkcję. To pierwsza rzecz (po WORDzie Big Grin), jaką widzę wjeżdżając do Rzeszowa i jest chyba pierwszym obrazem jaki mam przed oczami, gdy pomyślę o tym mieście Big Grin

Odpowiedz

(16.11.2020, 00:01:38)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Czytałem dzisiaj, że wisi tam gdzieś herb Rzeszowa.
Szczerze mówiąc, o ile się nie mylę, wcześniej nie znałem tego pomnika.

Projekt jego odnowy zakłada usunięcie elementów prezentujących walkę i w ich miejscu umieszczenie dużych herbów miasta. Natomiast czy do tego dojdzie - nie mam pojęcia.
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

Rozumiem. Oby do tego doszło.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

(16.11.2020, 00:11:29)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Rozumiem. Oby do tego doszło.

Zobaczymy. Póki co temat ucichł. Dłuższy czas nie słyszałem nic na temat modernizacji pomnika, chociaż (może 2 lata temu?) Rada miasta wystąpiła z wnioskiem o wyburzenie go, ale po kalkulacji kosztów okazało się to nieopłacalne. I dużo do powiedzenia mieli mieszkańcy, którzy protestowali przeciwko wyburzeniu symbolu miasta.
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

Śmieszny jest ten doktor honoris causa (chyba nawet ma tak na pieczątce, sam mu to ukradłem) prezydent Ferenc.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.