Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
(25.11.2020, 15:50:31)Janusz Zabieraj napisał(a): Tak a propo, to mamy w Polsce od dziś nową eparchię unicką.

O, proszę. Co za informacja. Smile
A jaka i gdzie?

EDYCJA. Już znalazłem. W Gdańsku.

EDYCJA 2. Znaczy się, Olsztyńsko-Gdańska.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

Patrząc na liczbę unitów to raczej w Olsztynie. Gdańsk to tu konkatedra. No i przy okazji nową konkatedrą zostaje Koszalin, ciekawy wybór.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Trafnie pisze ks. Adam Boniecki o postaci Jana Pawła II.

Cytat:
Jednak ks. Boniecki widzi problem w czym innym. Jak dobitnie zaznacza, Jan Paweł II został w naszym kraju "wywindowany na poziom nadludzki". "Kiedy już zaczął być wszechobecnym wcieleniem wiary w Boga, wcieleniem Kościoła, ojczyzny i wszelkiej mądrości, kiedy już został odczłowieczony, stał się zjawą bliższą swoim pokracznym pomnikom niż realnemu sobie. Dla polskiego katolicyzmu stał się oczywistym dowodem wyjątkowości, wielkości i narodowego wybraństwa" – oznajmia.
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

A to nie rzecz w ludziach, którzy niewłaściwie kult Św. Jana Pawła II postrzegają i zrobili z niego nie to, co trzeba?

https://adeste.org/po-namysle-o-jedna-kr...za-daleko/
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

Ależ oczywiście. Uważam, że polski kler uczynił z JP II coś na wzór Mateczki i abpa Kowalskiego u części Mariawitów - rodzaj czwartej Osoby Boskiej. JP II jest wszędzie, jest najważniejszy, jest jedynym, najlepszym świętym, Męczennikiem Wybranego Narodu Polskiego, a jego imię to 44 itp. Wplata się go do każdego kazania, jego gigantyczne obrazy i witraże są w każdym kościele. Co więcej, dodaje się go do tekstu Modlitw Eucharystycznych zaraz po św. Józefie, patronie dnia i patronie parafii. Obrzydliwe pomniki, pamiątki, totalny przesyt.
  • Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

Nie tylko kler, ale całe państwo. W moim mieście aleja Jana Pawła była jeszcze za jego życia, a po śmierci to się zaczęło niemal dokładnie to samo co z Piłsudskim za schyłkowej sanacji. Z każdym kultem jednostki jest tak, że prędzej czy później wywołuje reakcje wymiotną i to niezależnie od tego, czy otacza bohatera czy zbrodniarza. Już pomijam fakt, że pieniądze wydawane na pomnikowy brąz i marmur można by spożytkować lepiej.

Dla mnie na przykład pewnym przykładem absurdu jest ta litania. Kiedy jeszcze chodziłem do kościoła i była raz odmawiana to pamiętam, że się nie powstrzymałem i mimowolnie wybuchnąłem śmiechem. Mam nawet taką książkę o kulcie Stalina, gdzie jest niemal identyczna lista (co prawda trochę dłuższa, ale kilka tytułów się pokrywa). I nie mówię tego po to, aby porównywać jednego i drugiego, a pokazać złotego cielca, którego budowano przez ostatnie trzydzieści lat.

Ale wiadomo, że najłatwiej jest komuś postawić wielki pomnik i przed nim klęczeć, gorzej kiedy trzeba zrobić coś więcej.
Odpowiedz

Niestety, w pełni przyznaję Hrabiemu rację. Jan Paweł II stał się polskim "nadświętym". Zapomniałem dodać o pomyśle kanonizacji jego rodziców. Byleby nie doszło do wydania dekretu o jego niepokalanym poczęciu.
Odpowiedz

Nie no, za wierną służbę Najjaśniejszemu Panu Cysorzowi co najmniej beatyfikacja się należy.
  • Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

(25.11.2020, 18:05:46)Ametyst I Dziecię napisał(a): Nie tylko kler, ale całe państwo. W moim mieście aleja Jana Pawła była jeszcze za jego życia, a po śmierci to się zaczęło niemal dokładnie to samo co z Piłsudskim za schyłkowej sanacji. Z każdym kultem jednostki jest tak, że prędzej czy później wywołuje reakcje wymiotną i to niezależnie od tego, czy otacza bohatera czy zbrodniarza. Już pomijam fakt, że pieniądze wydawane na pomnikowy brąz i marmur można by spożytkować lepiej.
A Jan Paweł II mówił "nie stawiajcie mi pomników"... Ale nie dostrzegłem dotąd większej reakcji wymiotnej na kult Piłsudskiego.
A z tą litanią (która niestety co miesiąc jest odmawiana w mojej parafii), to nasuwa mi się na myśl cytat z Chestertona:
"Pierwsi anglikanie prosili Boga o pokój i szczęście, prawdę i sprawiedliwość. Najnowsi anglikanie, i nie tylko oni, nabrali koszmarnego nawyku, by prosić o poprawę relacji międzynarodowych". Niestety dziś to samo można rzec o katolikach.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
  • Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

Po prostu państwowy kult Piłsudskiego z tymi debilnymi ustawami o ochronie jego imienia przetrwał krótko.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
6 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.