Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
(25.11.2020, 15:50:31)Janusz Zabieraj napisał(a): Tak a propo, to mamy w Polsce od dziś nową eparchię unicką.

O, proszę. Co za informacja. Smile
A jaka i gdzie?

EDYCJA. Już znalazłem. W Gdańsku.

EDYCJA 2. Znaczy się, Olsztyńsko-Gdańska.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

Patrząc na liczbę unitów to raczej w Olsztynie. Gdańsk to tu konkatedra. No i przy okazji nową konkatedrą zostaje Koszalin, ciekawy wybór.
Professore net. Dottore di Ricerca e Dottore Honoris Causa
Ametisto Cardinale Faradobus di Milano
Il Grande e Magnifico Re di Hirschbergia e Weerland
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Trafnie pisze ks. Adam Boniecki o postaci Jana Pawła II.

Cytat:
Jednak ks. Boniecki widzi problem w czym innym. Jak dobitnie zaznacza, Jan Paweł II został w naszym kraju "wywindowany na poziom nadludzki". "Kiedy już zaczął być wszechobecnym wcieleniem wiary w Boga, wcieleniem Kościoła, ojczyzny i wszelkiej mądrości, kiedy już został odczłowieczony, stał się zjawą bliższą swoim pokracznym pomnikom niż realnemu sobie. Dla polskiego katolicyzmu stał się oczywistym dowodem wyjątkowości, wielkości i narodowego wybraństwa" – oznajmia.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
[Obrazek: 101005704499841870.jpeg]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

A to nie rzecz w ludziach, którzy niewłaściwie kult Św. Jana Pawła II postrzegają i zrobili z niego nie to, co trzeba?

https://adeste.org/po-namysle-o-jedna-kr...za-daleko/
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

Ależ oczywiście. Uważam, że polski kler uczynił z JP II coś na wzór Mateczki i abpa Kowalskiego u części Mariawitów - rodzaj czwartej Osoby Boskiej. JP II jest wszędzie, jest najważniejszy, jest jedynym, najlepszym świętym, Męczennikiem Wybranego Narodu Polskiego, a jego imię to 44 itp. Wplata się go do każdego kazania, jego gigantyczne obrazy i witraże są w każdym kościele. Co więcej, dodaje się go do tekstu Modlitw Eucharystycznych zaraz po św. Józefie, patronie dnia i patronie parafii. Obrzydliwe pomniki, pamiątki, totalny przesyt.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
Stanisław Wieniawa
  • Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

Nie tylko kler, ale całe państwo. W moim mieście aleja Jana Pawła była jeszcze za jego życia, a po śmierci to się zaczęło niemal dokładnie to samo co z Piłsudskim za schyłkowej sanacji. Z każdym kultem jednostki jest tak, że prędzej czy później wywołuje reakcje wymiotną i to niezależnie od tego, czy otacza bohatera czy zbrodniarza. Już pomijam fakt, że pieniądze wydawane na pomnikowy brąz i marmur można by spożytkować lepiej.

Dla mnie na przykład pewnym przykładem absurdu jest ta litania. Kiedy jeszcze chodziłem do kościoła i była raz odmawiana to pamiętam, że się nie powstrzymałem i mimowolnie wybuchnąłem śmiechem. Mam nawet taką książkę o kulcie Stalina, gdzie jest niemal identyczna lista (co prawda trochę dłuższa, ale kilka tytułów się pokrywa). I nie mówię tego po to, aby porównywać jednego i drugiego, a pokazać złotego cielca, którego budowano przez ostatnie trzydzieści lat.

Ale wiadomo, że najłatwiej jest komuś postawić wielki pomnik i przed nim klęczeć, gorzej kiedy trzeba zrobić coś więcej.
Odpowiedz

Niestety, w pełni przyznaję Hrabiemu rację. Jan Paweł II stał się polskim "nadświętym". Zapomniałem dodać o pomyśle kanonizacji jego rodziców. Byleby nie doszło do wydania dekretu o jego niepokalanym poczęciu.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

Nie no, za wierną służbę Najjaśniejszemu Panu Cysorzowi co najmniej beatyfikacja się należy.
  • śp. Stefan II
Odpowiedz

(25.11.2020, 18:05:46)Ametyst I Dziecię napisał(a): Nie tylko kler, ale całe państwo. W moim mieście aleja Jana Pawła była jeszcze za jego życia, a po śmierci to się zaczęło niemal dokładnie to samo co z Piłsudskim za schyłkowej sanacji. Z każdym kultem jednostki jest tak, że prędzej czy później wywołuje reakcje wymiotną i to niezależnie od tego, czy otacza bohatera czy zbrodniarza. Już pomijam fakt, że pieniądze wydawane na pomnikowy brąz i marmur można by spożytkować lepiej.
A Jan Paweł II mówił "nie stawiajcie mi pomników"... Ale nie dostrzegłem dotąd większej reakcji wymiotnej na kult Piłsudskiego.
A z tą litanią (która niestety co miesiąc jest odmawiana w mojej parafii), to nasuwa mi się na myśl cytat z Chestertona:
"Pierwsi anglikanie prosili Boga o pokój i szczęście, prawdę i sprawiedliwość. Najnowsi anglikanie, i nie tylko oni, nabrali koszmarnego nawyku, by prosić o poprawę relacji międzynarodowych". Niestety dziś to samo można rzec o katolikach.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
  • Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

Po prostu państwowy kult Piłsudskiego z tymi debilnymi ustawami o ochronie jego imienia przetrwał krótko.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
3 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.