Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
No to może zaznaczyć, że nie chce. Ja też nadaję w sumie jakieś medale za "nieobywatelską" aktywność obywateli zagranicznych przybywających do Bialenii. Gdyby Ojciec wpadł do nas na UB i wygłosił jakiś ciekawy wykład albo i dwa to pewnie by się załapał na nagrodę.
Professore net. Dottore di Ricerca e Dottore Honoris Causa
Ametisto Cardinale Faradobus di Milano
Il Grande e Magnifico Re di Hirschbergia e Weerland
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Czcigodni Bracia!
Z góry przepraszam za brak mojej dłuuuuugiej nieobecności, realioza mi nie daje spokoju (za dużo realnych obowiązków, które uniemożliwiają moją aktywność w mikroświecie). Jednak staram się śledzić forum.
(-) Ks. Abp Adalbertus Pronobis von Hippogriff-Piccolomini SJ,
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Osobisty Sekretarz Patriarchy Piusa VII
[Obrazek: adalbertus.abp.png]
Odpowiedz

Uniwersum Archidiecezja Łódzka...
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Polecam film "Wyspa Róży". Jest na Netflixie. Dotyczy prawdziwego mikropaństwa, które padło ofiarą ataku Włoch.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
[Obrazek: 101005704499841870.jpeg]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Miguel de Catalan
Odpowiedz

(13.12.2020, 22:18:36)Gagik Bagratyda napisał(a):
Uniwersum Archidiecezja Łódzka...

To chyba z tej grupki o nadużyciach liturgicznych.
Professore net. Dottore di Ricerca e Dottore Honoris Causa
Ametisto Cardinale Faradobus di Milano
Il Grande e Magnifico Re di Hirschbergia e Weerland
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

To film z kanału archidiecezji łódzkiej. Do żadnych gęboksięgowych grupek nie należę, bo nie mam gęboksięgi.
A tu trudno mówić o nadużyciach - mam wrażenie, że w archidiecezji łódzkiej nawet nie wiedzą o istnieniu przepisów liturgicznych, a jak ktoś o nich wspomni, to "banuj od razu".
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

A... Proszę nie mówić o całej Archidiecezji... Smile
Choć wiem, że i w mojej parafii w pewnych kwestiach nie jest najlepiej, ale też nie tak, żeby mówić, że jest bardzo źle.

A dotąd sądziłem, że w naszej Archikatedrze liturgia jest sprawowana porządnie, lepiej niż w mojej parafii.

Ale cóż... to, co się ostatnio wydarzyło...
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

Mocna piosenka o złym, takim niestety małomiasteczkowym, postrzeganiu wiary.

Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

Nie wiem co w niej jest takiego mocnego. Niektórzy mają chyba za dużo czasu i poświęcają go na walkę z wyimaginowanymi zagrożeniami, w tym wypadku z jakimiś zbliżonymi do islamskich katolickimi "fundamentalistami". Fundamentalizm katolicki istnieje, ale nie jest zagrożeniem.
A złe podejście do wiary prezentują nie tyle Rycerze Maryi, którzy nikomu jeszcze nic nie zrobili, ile choćby tzw. "zwykli księża", którzy sprzeciwiają się ochronie życia i obronie wiary, zaś dla wielu będąc przyczyną zgorszenia.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

(14.12.2020, 21:51:53)Gagik Bagratyda napisał(a): Nie wiem co w niej jest takiego mocnego. Niektórzy mają chyba za dużo czasu i poświęcają go na walkę z wyimaginowanymi zagrożeniami, w tym wypadku z jakimiś zbliżonymi do islamskich katolickimi "fundamentalistami". Fundamentalizm katolicki istnieje, ale nie jest zagrożeniem.
A złe podejście do wiary prezentują nie tyle Rycerze Maryi, którzy nikomu jeszcze nic nie zrobili, ile choćby tzw. "zwykli księża", którzy sprzeciwiają się ochronie życia i obronie wiary, zaś dla wielu będąc przyczyną zgorszenia.

Znowu wracamy do kwestii takiej, że prawo państwowe nie może wymagać od ludzi heroizmu. Dlatego powinniśmy posiadać przepisy, które pozwalają w pewnych sytuacjach na abortowanie płodu. A ci "rycerze" to fanatycy, co kupują różańce-garoty i są gotowi bić tych, którzy są inni - homoseksualistów, feministki itp. 

W każdej wierze fanatyzm jest czymś złym. Jestem zdania, że powinniśmy naszą wiarę rozwijać, a nie stać w miejscu albo wręcz cofać się. Wiara to dla mnie droga przyjaźni z Bogiem i zaufaniu wobec niego, ale i droga wolności sumienia oraz tolerancji.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
Stanisław Wieniawa
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
5 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.