Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
No to może zaznaczyć, że nie chce. Ja też nadaję w sumie jakieś medale za "nieobywatelską" aktywność obywateli zagranicznych przybywających do Bialenii. Gdyby Ojciec wpadł do nas na UB i wygłosił jakiś ciekawy wykład albo i dwa to pewnie by się załapał na nagrodę.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Czcigodni Bracia!
Z góry przepraszam za brak mojej dłuuuuugiej nieobecności, realioza mi nie daje spokoju (za dużo realnych obowiązków, które uniemożliwiają moją aktywność w mikroświecie). Jednak staram się śledzić forum.
(-) Ks. Abp Adalbertus Pronobis von Hippogriff-Piccolomini SJ,
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Osobisty Sekretarz Patriarchy Piusa VII
[Obrazek: adalbertus.abp.png]
Odpowiedz

Uniwersum Archidiecezja Łódzka...
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Polecam film "Wyspa Róży". Jest na Netflixie. Dotyczy prawdziwego mikropaństwa, które padło ofiarą ataku Włoch.
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Miguel de Catalan
Odpowiedz

(13.12.2020, 22:18:36)Gagik Bagratyda napisał(a):
Uniwersum Archidiecezja Łódzka...

To chyba z tej grupki o nadużyciach liturgicznych.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

To film z kanału archidiecezji łódzkiej. Do żadnych gęboksięgowych grupek nie należę, bo nie mam gęboksięgi.
A tu trudno mówić o nadużyciach - mam wrażenie, że w archidiecezji łódzkiej nawet nie wiedzą o istnieniu przepisów liturgicznych, a jak ktoś o nich wspomni, to "banuj od razu".
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

A... Proszę nie mówić o całej Archidiecezji... Smile
Choć wiem, że i w mojej parafii w pewnych kwestiach nie jest najlepiej, ale też nie tak, żeby mówić, że jest bardzo źle.

A dotąd sądziłem, że w naszej Archikatedrze liturgia jest sprawowana porządnie, lepiej niż w mojej parafii.

Ale cóż... to, co się ostatnio wydarzyło...
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

Mocna piosenka o złym, takim niestety małomiasteczkowym, postrzeganiu wiary.

Odpowiedz

Nie wiem co w niej jest takiego mocnego. Niektórzy mają chyba za dużo czasu i poświęcają go na walkę z wyimaginowanymi zagrożeniami, w tym wypadku z jakimiś zbliżonymi do islamskich katolickimi "fundamentalistami". Fundamentalizm katolicki istnieje, ale nie jest zagrożeniem.
A złe podejście do wiary prezentują nie tyle Rycerze Maryi, którzy nikomu jeszcze nic nie zrobili, ile choćby tzw. "zwykli księża", którzy sprzeciwiają się ochronie życia i obronie wiary, zaś dla wielu będąc przyczyną zgorszenia.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

(14.12.2020, 21:51:53)Gagik Bagratyda napisał(a): Nie wiem co w niej jest takiego mocnego. Niektórzy mają chyba za dużo czasu i poświęcają go na walkę z wyimaginowanymi zagrożeniami, w tym wypadku z jakimiś zbliżonymi do islamskich katolickimi "fundamentalistami". Fundamentalizm katolicki istnieje, ale nie jest zagrożeniem.
A złe podejście do wiary prezentują nie tyle Rycerze Maryi, którzy nikomu jeszcze nic nie zrobili, ile choćby tzw. "zwykli księża", którzy sprzeciwiają się ochronie życia i obronie wiary, zaś dla wielu będąc przyczyną zgorszenia.

Znowu wracamy do kwestii takiej, że prawo państwowe nie może wymagać od ludzi heroizmu. Dlatego powinniśmy posiadać przepisy, które pozwalają w pewnych sytuacjach na abortowanie płodu. A ci "rycerze" to fanatycy, co kupują różańce-garoty i są gotowi bić tych, którzy są inni - homoseksualistów, feministki itp. 

W każdej wierze fanatyzm jest czymś złym. Jestem zdania, że powinniśmy naszą wiarę rozwijać, a nie stać w miejscu albo wręcz cofać się. Wiara to dla mnie droga przyjaźni z Bogiem i zaufaniu wobec niego, ale i droga wolności sumienia oraz tolerancji.
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
2 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.