Liczba postów: 903
Liczba wątków: 18
Nie znam się na prawie kanonicznym, ale:
1. Tradycjonalistka raczej nie będzie chciała zostać "akolitką", a już ustanowiona "akolitka", jeśli zostanie tradycjonalistką, raczej nie będzie się pchała do ołtarza;
2. Xsięża celebrujący Msze indultowe nie dopuszczą "akolitek" do służby, nawet jeśli będzie to legalne.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
(14.01.2021, 12:28:05)Gagik Bagratyda napisał(a): 2. Xsięża celebrujący Msze indultowe nie dopuszczą "akolitek" do służby, nawet jeśli będzie to legalne.
Nigdy nie mów nigdy.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Też sądzę, że raczej się to nie wydarzy. Ewentualnie będzie to prawdziwa egzotyka. Bardziej chodzi mi jednak o prawo, niż o praktykę.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
A na dłoń mi dadzą Komunię na NFRR?
No właśnie, to też ciekawa sprawa. Z jednej strony nikt tego na NFRR nie robi (osobiście nigdy nie widziałem i nie spodziewam się), ale czy naprawdę jest to prawnie zabronione?
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Zrobiłbym o to mocną aferę, bo zgodnie z obowiązującym prawem w Kościele mogę w ten sposób przyjąć Komunię Świętą.
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
A ja się też tej wspomnianej Azjatce wcale nie dziwię.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
Liczba postów: 903
Liczba wątków: 18
14.01.2021, 13:37:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.01.2021, 13:38:34 przez Gagik Bagratyda.)
Janusz Zabieraj napisał(a):Zrobiłbym o to mocną aferę, bo zgodnie z obowiązującym prawem w Kościele mogę w ten sposób przyjąć Komunię Świętą. Ekscelencja, o ile wiem, nie może przyjąć Komunii Św. w żaden sposób, ponieważ głosi poglądy sprzeczne z nauką Kościoła.
Biskup diecezjalny czy Konferencja Episkopatu może zakazać udzielania Komunii na rękę (ale do ust już nie!), natomiast ksiądz chyba nie może. Nadal jest to kwestia raczej teoretyczna, gdyż osoby uczęszczające na NFRR są przeważnie przeciwnikami Komunii na rękę.
W praktyce często się zdarza narzucanie Komunii Św. na rękę, co jest nielegalne, jednak protesty w tej sprawie nie odnoszą żadnego skutku.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
(14.01.2021, 13:37:34)Gagik Bagratyda napisał(a): Janusz Zabieraj napisał(a):Zrobiłbym o to mocną aferę, bo zgodnie z obowiązującym prawem w Kościele mogę w ten sposób przyjąć Komunię Świętą. Ekscelencja, o ile wiem, nie może przyjąć Komunii Św. w żaden sposób, ponieważ głosi poglądy sprzeczne z nauką Kościoła.
Biskup diecezjalny czy Konferencja Episkopatu może zakazać udzielania Komunii na rękę (ale do ust już nie!), natomiast ksiądz chyba nie może. Nadal jest to kwestia raczej teoretyczna, gdyż osoby uczęszczające na NFRR są przeważnie przeciwnikami Komunii na rękę.
W praktyce często się zdarza narzucanie Komunii Św. na rękę, co jest nielegalne, jednak protesty w tej sprawie nie odnoszą żadnego skutku.
W swoim sumieniu oceniam to, czy mogę przyjąć Komunię, czy nie. Poza tym, "k tóż może nas odłączyć od miłości Chrystusowej"?
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Ametyst I Dziecię
Osobiście nie jestem entuzjastą Komunii na rękę. Opieram swoje przekonanie na wiekach tradycji, a nie na jakimś ortodoksyjnym uporze. Gdyby chasydzi znieśli zwyczaj noszenia pejsów, a muzułmanie modlitwę w stronę Mekki, uznałbym to za sprzeczne z tradycją w ten sam rozumowy sposób.
Mimo wszystko, jestem raczej bliższy opinii, że JE Zabieraj ma merytorycznie rację. Może jakieś odrębne dokumenty lub oficjalne interpretacje przekonałyby mnie, że na NFRR Komunia na rękę jest absolutnie niedopuszczalna.
|